Skip to Content

Kosa kroz destljeća

Frizure se uvijek razvijaju i mijenjaju, katkad čak toliko brzo da „trepneš i nje više nema“. Popularne frizure dolaze i odlaze tijekom godina i neke su čak imale tu sreću da su se zadržale desetljećima. Frizure u 20. stoljeću često nisu služile samo svrsi uljepšavanja izgleda, nego i kao način izražavanja sebe, pokazivanja svog bogatstva pa čak i političkog stajališta.

Jeste li znali da je Schwarzkopf osnovan daleke 1898.? Taj je brend kroz razdoblja doživio mnoge evolucijske promjene pa smo odlučili prikazati kako se kosa mijenjala kroz desetljeća te dati detaljne upute za naše omiljene frizure. Evo sažetka onoga što slijedi u seriji od četiri članka.

Popularna frizura iz 1940-ih – kratka kosa začešljana od lica.
© Schwarzkopf
Popularna frizura iz 1940-ih – kratka kosa začešljana od lica.

1940-e

Frizure tijekom 1940-ih bile su prilično konzervativne i oblikovane tako da pristaju obliku lica, prilici i tipu kose. Mnoge su žene nosile kratku kosu zbog praktičnosti, ali imala je ženstveni izgled. Paž-frizura, rolice i pompadur bile su popularne frizure u 1940-ima i često ukrašavane šeširima, mrežicama za kosu i vrpcama.

„Zastor“ šiške i puno volumena na pozadini glave.
© Schwarzkopf
„Zastor“ šiške i puno volumena na pozadini glave.

1960-e

Ulazeći u iduće desetljeće – vesele 60-e – na pamet nam pada hipijevski život. No ovo je desetljeće imalo toliko mnogo drugih nezaboravnih frizura, a neke su i danas popularne kao i tada. Frizure u 1960-ima bile su smione, seksi i slobodnog duha jer su mnoge žene išle „protiv struje“ i odlučivale se za kraće frizure poput pixieja. Nijedna frizura nije bila zabranjena u šezdesetima.

Brineta s valovitom kosom, kovrčanom prema natrag.
© Schwarzkopf
Brineta s valovitom kosom, kovrčanom prema natrag.

1980-e

U ovom desetljeću na pamet pada „veće je bolje“, budući da su frizure odjednom narasle. Natapirane frizure gotovo su prkosile sili teži, ali bile su učvršćene gomilom laka za kosu. Frizure često nisu bile namijenjene za određeni spol, primjerice fudbalerka je izgledala sjajno na muškarcima i ženama. Unatoč androgenoj prirodi mnogih frizura iz 1980-ih, bilo je i mekih, ženstvenih frizura poput seksipilne duge kose Farrah Fawcett.

Slavni su ravnu kosu učinili vrlo popularnom u 90-ima.
© Schwarzkopf
Slavni su ravnu kosu učinili vrlo popularnom u 90-ima.

1990-e

Posljednje desetljeće Schwarzkopfa o kojem ćemo pisati jesu devedesete! Od pletenica i neravnih šišaka do „frizure Rachel“, ovo je desetljeće puno kreativnih frizura. Slavne ličnosti popularizirale su vrlo ravnu kosu, kao i cik-cak pramenove koji su podizali frizuru. Nijedna frizura nije bila potpuna bez ukrasnih kopči s dragim kamenjem. Frizure u 1990-ima koje nisu sadržavale šljokice, bile blistave, ispletene, uvijene, bilo je teško naći – takve su bile razigrane 90-e.

 • Taft
  Puder za volumen
  ...
 • Taft
  Lak za kosu
  ...
 • Gliss
  Daily Oil Elixir
  ...
 • Taft
  Pjena za kosu
  ...

Danas nosite ove frizure

Ako su vas frizure iz prošlosti nadahnule da isprobate nešto novo, ali ne želite izgledati staromodno, stiže pomoć! Stilist slavnih, Armin Morbach, kreirao je modernu frizuru nadahnutu svakim od tih četiri desetljeća.

„Gledali smo klasične siluete 40-ih, 60-ih, 80-ih i 90-ih – one su bezvremene i nikad ne gube svoju privlačnost. Vrlo glatki oblici, nježni valovi, profinjen volumen – ti elementi i danas divno izgledaju u mnogim tipovima kose.

Završetak frizure također je važan: sve stilove spaja upravo to što su ti detalji usavršeni, no izgledaju posve prirodno.

Htjeli smo odati počast frizurama Schwarzkopfa koje pokazuje od početka povijesti brenda i naglasiti kako i danas sjajno izgledaju.

Schwarzkopf je pionir, ne samo proizvoda, nego i frizura – a one su izdržale test vremena!“

Armin Morbach

Zaglađena i šik iz 40-ih, meka i voluminozna iz 60-ih, valovita i začešljana iz 80-ih te ravna i sjajna iz 90-ih. Uz detaljne upute Armina, možete lako i brzo svladati te starinske frizure. Zašto ih ne biste sve isprobali?

Povezani članci
 • Frizure kroz desetljeća – 1960.

  Izdvojeno

  Frizure kroz desetljeća – 1960.
  ...

  Schwarzkopf slavi 120 godina stručnosti u njezi kose i odlučili smo se prisjetiti najpopularnijih frizura 60-ih u našoj seriji Frizure kroz desetljeća.

  ...
 • Novi izgled Taft gelova za još snažnije frizure

  Izdvojeno

  Novi izgled Taft gelova za još snažnije frizure
  ...

  Donosimo vam pregled Taft proizvoda za oblikovanje kose za muškarce, uz poboljšanu formulu i novi izgled.

  ...
 • Schwarzkopf – ispred svog vremena

  Izdvojeno

  Schwarzkopf – ispred svog vremena
  ...

  Ravno šišanje, prirodne kovrče i romantični valovi naglašavaju pravu ljepotu i savršen su hommage kreativnim ljudima Berlina, mjestu rođenja Schwarzkopfa.

  ...
 • Frizure kroz desetljeća – 1990.

  Izdvojeno

  Frizure kroz desetljeća – 1990.
  ...

  Schwarzkopf je stručan u njezi kose već stotinu godina. U našoj seriji članaka Frizure kroz desetljeća, prisjetili smo se najboljih frizura iz 1990-ih.

  ...
 • Kako koristiti styling proizvode za muškarce

  Izdvojeno

  Kako koristiti styling proizvode za muškarce
  ...

  Uz toliko mnogo različitih proizvoda za muškarce na tržištu, oprošteno vam je ako ne znate čemu služi styling puder ili kako se ispravno nanosi vosak za kosu.

  ...
 • Mercedes-Benz Fashion Week: Što očekivati ove godine

  Izdvojeno

  Mercedes-Benz Fashion Week: Što očekivati ove godine
  ...

  Schwarzkopf is the official sponsor of Fashion Week 2020. We take a look behind the scenes.

  ...
 • Stručnjak za obnovu kose u novom ruhu!

  Izdvojeno

  Stručnjak za obnovu kose u novom ruhu!
  ...

  Stručnjak za obnovu kosu Gliss pruža učinkovite i inovativne proizvode koji su razvijeni za zahtjevne potrebe kose.

  ...
 • Schwarzkopf boje za kosu za još ljepši, održivi svijet

  Izdvojeno

  Schwarzkopf boje za kosu za još ljepši, održivi svijet
  ...

  Sve više ljudi odabire održivi razvoj kao način života i svjesni su da njihova djela utječu na okoliš.

  ...
 • Schwarzkopf: 120 godina inovacija

  120. godišnjica Schwarzkopfa

  Schwarzkopf: 120 godina inovacija
  ...

  Prvi šampon, prvi lak za kosu, globalno poznate boje za kosu i nova definicija ljepote: priča o Schwarzkopfu oblikovana je inovacijom.

  ...
 • Frizure kroz desetljeća – 1980.

  Izdvojeno

  Frizure kroz desetljeća – 1980.
  ...

  Schwarzkopf postoji od 1898. i vidio je mnoge frizure. Kako bi pokazao svoju stručnost, vratit ćemo se u prošlost i pogledati najpopularnije frizure iz različitih desetljeća.

  ...
 • Blistava kosa i čista savjest uz Brillance

  Izdvojeno

  Blistava kosa i čista savjest uz Brillance
  ...

  Kao snažna žena već zračite samopouzdanjem, ali boje za kosu Brillance mogu još više pojačati taj osjećaj osnaženosti svojim blistavim i raskošnim bojama.

  ...
 • Frizure kroz desetljeća – 1940.

  Izdvojeno

  Frizure kroz desetljeća – 1940.
  ...

  Schwarzkopf, stručnjak za njegu kose već 120 godina, objavljuje seriju članaka "Frizure kroz desetljeća" o popularnim frizurama u različitim razdobljima.

  ...