Skip to Content

Fade frizura – Modernizirana

Kako klasična muška frizura može postati moderna? Vrlo jednostavno: fade šišanjem. Kod fade frizure obje su strane glave šišane ili brijane postepeno kraće prema vratu. Pokazat ćemo vam različite varijante moderne fade frizure.

Ovo je frizura koja ima svoju povijest! Kratko ošišana kosa, samo malo duža na vrhu glave – tu su frizuru učinili popularnom američki vojnici u 1940-ima i 1950-ima. Njihova je kosa bila uredno počešljana, često s razdjeljkom i vrlo njegovana. Smatralo se da će ta frizura zauvijek vladati scenom – dok se odjednom nije pojavio Elvis Presley, a zatim i Beatlesi. To je dovelo do kokotice i „gljiva“ frizure koje su skinule vojničku frizuru s trona. No obožavatelji te frizure nisu morali dugo čekati na njezin povratak. Uslijed popularnosti hip-hopa u osamdesetima i devedesetima, fade frizura ponovno se pojavila na sceni i postala zaštitni znak formativne subkulture kao element frizure s posve ravno uzdignutom kosom na vrhu glave.

Muškarac s fade frizurom u sakou i trapericama
© Getty Images / SokRom
Kao što vidite, fade frizura savršeno pristaje uz sako za dotjeraniji izgled.

A gdje je fade frizura danas? Sa zadovoljstvom vam možemo reći da je živa i zdrava. Najbolje od svega, ne morate biti vojnik ni hip-hop umjetnik da biste je nosili. Ta se kultna frizura smatra pravom džentlmenskom frizurom i nose je mnogi poslovnjaci budući da savršeno pristaje uz svaki stil. Individualno šišana kako bi odgovarala svakom tipu i stilu, fade frizura može izgledati klasično, moderno i ekstravagantno. Druga prednost jest što ta moderna frizura izgleda manje radikalno od undercuta, budući da je prijelaz do obrijanog područja vrlo blag.

Različite vrste fade frizura

Želite isprobati fade frizuru? Tada pogledajte niže navedene varijante. Sigurno ćete naći jednu koja će pristajati vašem ukusu i tipu kose.

Klasičan fade

Ovo je temeljna fade frizura. Kosa je obično duga nekoliko centimetara na vrhu glave i postaje sve kraća prema vratu, stvarajući ombre efekt. To jest, kako kosa postaje sve kraća, tako se koža počinje nazirati kroz kosu pa time kosa izgleda svjetlije. Usto, ima nježan prijelaz od relativno duge do ultra kratke kose. Britvica se koristi kako bi kosa na rubovima frizure bila što kraća. Klasična fade frizura ostavlja dojam moderne, uvijek precizno ošišane frizure.

Niski fade

Ova je varijanta malo profinjenija od klasične fade frizure. Kraći dio kose počinje niže i prijelaz od duge do kratke još je profinjeniji. Ova frizura posebno dobro pristaje muškarcima s bradama jer nema jakog kontrasta i linija. Kosa na vrhu glave i brada stapaju se i postaju jedno.

Fade sa škarama

Kako ime govori, ova se frizura šiša samo škarama bez trimera i britvice. Budući da škare ne briju pa time i nema velikog kontrasta, ova je frizura manje upadljiva – idealna za one koji prvi put isprobavaju fade frizuru.

© Schwarzkopf
Fade frizura šišana škarama dobar je izbor za početnike.

Srednji fade

Muževna i očaravajuća: način na koji kosa u toj frizuri postaje sve kraća podsjeća najviše na originalnu fade frizuru. Kod srednjeg fadea, kosa je ošišana vrlo kratko sa strana i na pozadini glave. Prijelaz do gornjeg dijela kose, koji je malo duži, počinje iznad ušiju. Sve u svemu, ova frizura izgleda vrlo precizno i ravno, ali ima prostora kod oblikovanja. Primjerice, možete napraviti razdjeljak s jedne strane ili koristiti gel te začešljati kosu. Fade efekt također se može primijeniti kod drugih kratkih frizura. Međutim, fade ne bi smio početi prenisko da ne izgubi na svom moćnom izgledu.

Visoki fade

Visoki fade karakterizira izraziti kontrast između različitih dužina kose i zato je ovo izazovnija varijanta ove trendi frizure. Glavna značajka visokog fadea jest da počinje iznad sredine između sljepoočnice i vrhova ušiju, čime se stvara svježi izgled koji se može oblikovati na mnogo načina.

Povezani članci
 • Što ste oduvijek htjeli znati o minivalu

  Trajne kovrče

  Što ste oduvijek htjeli znati o minivalu
  ...

  U redovitim intervalima, najmodernije frizure iz 80-ih danas uživaju svoj povratak.

  ...
 • Frizure za zaliske: Najbolji savjeti i trikovi

  Muškarci

  Frizure za zaliske: Najbolji savjeti i trikovi
  ...

  Želite prikriti svoje zaliske? Postoje savršene frizure za odvlačenje pozornosti od tih ćelavih područja na glavi.

  ...
 • Najbolja odjeća i frizure iz 70-ih

  Frizure 70-ih

  Najbolja odjeća i frizure iz 70-ih
  ...

  Sedamdesete se pamte po disko glazbi, hipicima i glam-rocku! Originalno, šareno i uvijek malo pretjerano – to je definiralo stil sedamdesetih.

  ...
 • Frizure iz 80-ih: Fudbalerka, trajna ili cik-cak uzorak?

  Frizure 80-ih

  Frizure iz 80-ih: Fudbalerka, trajna ili cik-cak uzorak?
  ...

  Volite šaren, napadan stil? Tada su frizure iz osamdesetih savršene za vas! Imajte već danas cik-cak kosu, kovrče i baršunaste gumice u kosi!

  ...
 • Volimo kovrčavo: Povratak minivala

  Trajne kovrče

  Volimo kovrčavo: Povratak minivala
  ...

  Minival trenutačno slavi svoj veliki povratak. Ostanite s nama. Želimo vam reći važne i zanimljive činjenice o tim privlačnim trajnim kovrčama.

  ...
 • Ovo su trendovi brada za 2019.

  Brada

  Ovo su trendovi brada za 2019.
  ...

  Brade su u modi i u 2019. Ovdje doznajte što je ove godine popularno, koja vam brada pristaje i kako je njegovati.

  ...
 • Kako održavati i oblikovati svoju bradu

  Brada

  Kako održavati i oblikovati svoju bradu
  ...

  Ovdje otkrije sve što trebate znati o trenutačnim trendovima brade i ispravnoj njezi. Brada daje licu karakter, privlačna je i suštinski muževna.

  ...
 • Frizure za tanku kosu: Savjeti za snagu i volumen

  Rijetka kosa

  Frizure za tanku kosu: Savjeti za snagu i volumen
  ...

  Želite više volumena u svojoj kosi? To je lako: uz odgovarajuću frizuru i oblikovanje, svoju tanku kosu možete pretvoriti u bujnu grivu.

  ...
 • Cvijeće u vašoj kosi: Cvjetni dodaci za posebne prilike ili svaki dan

  Ljeto

  Cvijeće u vašoj kosi: Cvjetni dodaci za posebne prilike ili svaki dan
  ...

  Cvijeće u kosi istaknuti je element frizure. Nije samo sjajan detalj za frizure mladenki, nego i za moderne frizure na glazbenim festivalima i ljetnim zabavama svih vrsta.

  ...
 • Detaljne upute za morske kovrče: Oblikujte ih brzo i lako

  Ljeto

  Detaljne upute za morske kovrče: Oblikujte ih brzo i lako
  ...

  Oblikovane suncem i morem: morske kovrče očaravaju svojim ležernim izgledom. Uz naše upute, ta vam je frizura zajamčena!

  ...
 • Kako oblikovati kovrče bez uređaja

  Kovrče

  Kako oblikovati kovrče bez uređaja
  ...

  Želite kovrčavu kosu? Uređaji mogu oštetiti vašu kosu pa zašto ne biste isprobali alternativu i oblikovali kovrče bez uređaja? Donosimo vam tri različita načina!

  ...
 • Oblikovanje prekrasnih kovrča štapom za uvijanje kose

  Kovrče

  Oblikovanje prekrasnih kovrča štapom za uvijanje kose
  ...

  Za besprijekorne kovrče i valove ima smisla uložiti u štap za uvijanje kose. Dajemo savjete kako koristiti taj uređaj i koje sve kovrče možete oblikovati.

  ...