Skip to Content

Volimo kovrčavo: Povratak minivala

© Stocksy

Tako je, stari dobri minival iz osamdesetih se vratio. Kako danas izgleda? Srećom, nimalo kao prije! U 2018. minival dobiva morski izgled – što je puno bolje. Otkrivamo kako izgleda novi minival i tko ga može nositi.

Kovrčava kosa je hit 2018.! To je jedan od razloga zašto se minival vraća i doživljava preporod. Kovrčava kosa odiše boho stilom i izgleda ležerno – savršeno za nekomplicirane, trendi kovrčave frizure. No kako postići minival, kako se njeguje trajno ondulirana kosa i – hoće li vam minival pristajati? Doznajte niže!

Što trajna ondulacija čini kosi

Minival se ne može napraviti bez kemikalija. Ipak je trajna ondulacija – trajna promjena oblika vlasi. Tijekom postupka, određeni se spojevi u vlasi slamaju i zatim učvršćuju u novi, uvijen oblik.

Dvije su mogućnosti: kiseli minival i alkalni minival. U prvom se veze u vlasi slamaju nježnije, što znači da tretman duže traje. Alkalni minival koristi veću koncentraciju kemijskog sastojka.

Kako bi se kosa zaštitila prije minvala, postoje posebni proizvodi za njegu prije postupka koja štiti vlakna vlasi, primjerice keratinom i kolagenom. Ovih dana, tekućine za trajnu ondulaciju sadrže njegujuće sastojke poput pigmenata svile koji omekšavaju, aloe veru koja vlaži ili aminokiseline koje njeguju kosu tijekom postupka.

Kovrče, valovi, volumen: sve to daje minival

Sitne kovrče ili veliki valovi – sve je moguće s trajnom ondulacijom. Čak se i na kovrčavoj kosi može napraviti minival kako bi imala definirane kovrče. Jedino ograničenje jest dužina: s kosom dužom od 30 centimetara puno je teže raditi jer se kovrče ravnaju od težine vlasi. A što se teksture tiče, deblju je vlas teže trajno uviti. Tanka je kosa lakša pa lakše minivalom dobije volumen i punoću.

Minival je svestran: ovisno o tehnici i debljini uvijača, možete oblikovati volumen kod korijena ili kovrče po cijeloj kosi. Općenito, što je uvijač veći, to je kovrča slabija i manje dugotrajna.

Njega nakon minivala

Čak i s modernim, nježnijim minivalom, kosu treba intenzivno njegovati nakon trajne ondulacije. Posebni šamponi i regeneratori za oštećenu ili kovrčavu kosu štite, tako da kosa ne postane krhka i bez sjaja. Tretmani koji se ne ispiru prava su pomoć i njega.

Jednom tjedno nanesite na kosu intenzivnu njegujuću masku. Važno: pričekajte barem jedan tjedan nakon trajne ondulacije prije bojenja kako biste izbjegli oštećenje kose i vlasišta.

Želite kovrče odmah?

Duga, kovrčava kosa

Duga kovrčava kosa privlači poglede i ne traži veliki trud oko oblikovanja – naravno, ako je održavana. Duge kovrče najbolje izgledaju u debljoj teksturi kose, bujno i zdravo. Važno je da kovrče ne izgledaju kuštravo ili beživotno. Koristite njegujuće proizvode razvijene baš za kovrčavu kosu jer oni sadrže posebne sastojke koji neće otežavati kovrče.

Kovrčavi bob

Bob je savršen kandidat za minival jer kovrče te dužine prekrasno izgledaju. Savjet: nježno postepeno ošišana kosa osigurava da kovrče ne budu iste dužine. Savjet za oblikovanje: polupunđa i polurep izgledaju sjajno uz ovu frizuru i odlični su kao svakodnevna frizura.

Dugi kovrčavi bob

Bob duži od ramena lijepo izgleda s kovrčama – bilo da su vaše prirodne ili oblikovane minivalom, kovrče unose živost u dugi bob. Za moderan završetak frizure: ugnječite malo mat voska i oblikujte nezaglađenu frizuru.

Kratka frizura za kovrčavu kosu

Mislite da žene s kovrčama ne mogu imati kratku kosu? Razmislite opet. Savršena kratka frizura za kovrčavu kosu: pixie. Neka bude malo duža i savršeno će pristajati kovrčavoj ili valovitoj kosi. Rezultat je razigrana, vilenjačka frizura. Važno: kovrče trebaju biti nježnije i razbarušene, a ne čvrste i spiralne.

Kovrčava postepena frizura

Čak i trendi postepena frizura može biti prekrasno kovrčava. Postepeno ošišana kosa čini ovu frizuru dinamičnom. Za održavanje volumena i kako frizura ne bi izgledala pretanko i krhko, gornji slojevi trebaju biti duži od nižih slojeva. Savjet: želite da frizura izgleda još modernije? Isprobajte je sa šiškama! Ova frizura posebno dobro stoji mladim ženama.

Povezani članci
 • Što ste oduvijek htjeli znati o minivalu

  Trajne kovrče

  Što ste oduvijek htjeli znati o minivalu
  ...

  U redovitim intervalima, najmodernije frizure iz 80-ih danas uživaju svoj povratak.

  ...
 • Frizure za zaliske: Najbolji savjeti i trikovi

  Muškarci

  Frizure za zaliske: Najbolji savjeti i trikovi
  ...

  Želite prikriti svoje zaliske? Postoje savršene frizure za odvlačenje pozornosti od tih ćelavih područja na glavi.

  ...
 • Najbolja odjeća i frizure iz 70-ih

  Frizure 70-ih

  Najbolja odjeća i frizure iz 70-ih
  ...

  Sedamdesete se pamte po disko glazbi, hipicima i glam-rocku! Originalno, šareno i uvijek malo pretjerano – to je definiralo stil sedamdesetih.

  ...
 • Frizure iz 80-ih: Fudbalerka, trajna ili cik-cak uzorak?

  Frizure 80-ih

  Frizure iz 80-ih: Fudbalerka, trajna ili cik-cak uzorak?
  ...

  Volite šaren, napadan stil? Tada su frizure iz osamdesetih savršene za vas! Imajte već danas cik-cak kosu, kovrče i baršunaste gumice u kosi!

  ...
 • Ovo su trendovi brada za 2019.

  Brada

  Ovo su trendovi brada za 2019.
  ...

  Brade su u modi i u 2019. Ovdje doznajte što je ove godine popularno, koja vam brada pristaje i kako je njegovati.

  ...
 • Kako održavati i oblikovati svoju bradu

  Brada

  Kako održavati i oblikovati svoju bradu
  ...

  Ovdje otkrije sve što trebate znati o trenutačnim trendovima brade i ispravnoj njezi. Brada daje licu karakter, privlačna je i suštinski muževna.

  ...
 • Frizure za tanku kosu: Savjeti za snagu i volumen

  Rijetka kosa

  Frizure za tanku kosu: Savjeti za snagu i volumen
  ...

  Želite više volumena u svojoj kosi? To je lako: uz odgovarajuću frizuru i oblikovanje, svoju tanku kosu možete pretvoriti u bujnu grivu.

  ...
 • Cvijeće u vašoj kosi: Cvjetni dodaci za posebne prilike ili svaki dan

  Ljeto

  Cvijeće u vašoj kosi: Cvjetni dodaci za posebne prilike ili svaki dan
  ...

  Cvijeće u kosi istaknuti je element frizure. Nije samo sjajan detalj za frizure mladenki, nego i za moderne frizure na glazbenim festivalima i ljetnim zabavama svih vrsta.

  ...
 • Detaljne upute za morske kovrče: Oblikujte ih brzo i lako

  Ljeto

  Detaljne upute za morske kovrče: Oblikujte ih brzo i lako
  ...

  Oblikovane suncem i morem: morske kovrče očaravaju svojim ležernim izgledom. Uz naše upute, ta vam je frizura zajamčena!

  ...
 • Kako oblikovati kovrče bez uređaja

  Kovrče

  Kako oblikovati kovrče bez uređaja
  ...

  Želite kovrčavu kosu? Uređaji mogu oštetiti vašu kosu pa zašto ne biste isprobali alternativu i oblikovali kovrče bez uređaja? Donosimo vam tri različita načina!

  ...
 • Oblikovanje prekrasnih kovrča štapom za uvijanje kose

  Kovrče

  Oblikovanje prekrasnih kovrča štapom za uvijanje kose
  ...

  Za besprijekorne kovrče i valove ima smisla uložiti u štap za uvijanje kose. Dajemo savjete kako koristiti taj uređaj i koje sve kovrče možete oblikovati.

  ...
 • Volumen je ponovno u modi! Evo kako ga oblikovati

  Savjeti i trikovi

  Volumen je ponovno u modi! Evo kako ga oblikovati
  ...

  Jeste li uvijek htjeli imati raskošnu, voluminoznu frizuru, no sila teža to nije dopuštala? Je li vaša kosa iscrpljena od tapiranja? Srećom, postoje načini da se volumen unese u kosu i da ondje ostane.

  ...