Skip to Content

Profesionalni savjeti: Ošišajte šiške kod kuće

Stocksy

Želite novi izgled? Razmišljate o šiškama? Nevjerojatno je kako nešto tako malo može tako drastično promijeniti vaš izgled. Šiške možete ošišati kod kuće, ali kako bi sve prošlo kako treba, prikupili smo savjete o tome kako ih samostalno možete ošišati.

Budite sigurni da će vam šiške pristajati jer pristaju gotovo svakome: mogu pomoći uskom licu da izgleda proporcionalnije te su odlične za skrivanje visokog čela. Kovrčava kosa također može imati šiške: ako iz izravnate, izgledat će divno u kovrčavoj frizuri – samo ih ne zaboravite poprskati sprejem za zaštitu od topline prije ravnanja! Međutim, nisu sve šiške iste! Različiti način šišanja, dužine i boja daju posve drugačiju frizuru. Stoga provjerite koje vam šiške pristaju prije nego što ih odrežete.

Znači, definitivno ste se odlučili za šiške? Dobra odluka! Onda možete odmah početi i sami ih ošišati! Pomoći će vam ovi profesionalni savjeti i trikovi:

Ošišajte šiške kod kuće

Kako biste ošišali šiške kod kuće, potreban vam je odgovarajući pribor. Škare su obavezne. Molimo vas da nikad svoju kosu ne šišate škarama za papir ili kuhinjskim škarama. Škare za šišanje kose malo su oštrije i iznimno glatke, možete ih kupiti u svakoj boljoj drogeriji. Nadalje, ne smijete šišati šiške kad su mokre. Mokra kosa je dulja, pa kad se šiške osuše, skupit će se. Ako ih ošišate kad su suhe, izbjeći ćete da ispadnu kraće nego što ste htjeli. Šišajte šiške samo uz dobro osvjetljenje i obavezno pazite da sjedite ravno ispred zrcala.

Sami ošišajte ravne šiške

Kod šišanja ravnih šišaka, trebate mirnu ruku kako biste imali ravnu crtu. Kako biste to lakše obavili, skupite svu kosu koju želite ošišati pred licem, a ostalu kosu svežite u rep kako vam ne bi smetala. Zatim povucite prednje pramenove između kažiprsta i srednjeg prsta do željene dužine. Ošišajte svu kosu koja je ispod vašeg prsta. Na kraju, ošišajte neravne vlasi dok ih još držite među prstima.

Sami ošišajte neujednačene šiške

Želite sami ošišati neujednačene šiške? Onda potražite u drogeriji škare za stanjivanje kose. Tim je škarama puno lakše ošišati neujednačene šiške. Ako imate samo obične škare za šišanje kose, prvo ošišajte ravne šiške. Idući korak jest da napravite male okomite zareze duž šišaka – preporučujemo svakih pola centimetra.

Sami skratite svoje šiške

Ako su vam šiške postale preduge, možete ih sami skratiti. Pratite ove savjete kako ništa ne bi pošlo ukrivo:

 1. Prije skraćivanja, kopčom maknite svu kosu koja nije dio šišaka, tako da vidite širinu svojih šišaka. Kako bi bile što ravnije, rub vaših šišaka trebao bi nježno uokvirivati vaše lice.
 2. Prvo počešljajte šiške i pustite da padnu na svoj prirodan položaj. Zatim uzmite kosu između kažiprsta i srednjeg prsta te ju malo podignite.
 3. I krenite šišati! Ne držite škare pod ravnim kutom – najbolji je oštri kut od ispod – i skraćujte pomalo, samo nekoliko milimetara.
 4. Ne šišajte šiške predaleko u stranu od lica, nego samo malo poslije ruba očiju. Pazite na proporcije inače bi okruglo lice moglo izgledati još okruglije.
 5. Kraj obrva dobar je početak za novu dužinu šišaka. Tako nećete pogriješiti kod svog prvog pokušaja skraćivanja šišaka.
 6. Za šišanje vrhova, s druge strane, potrebna je preciznost: najbolje je ići malim koracima i s vremena na vrijeme provjeravati u zrcalo da vidite jeste li zadovoljni dužinom ili ih želite još skratiti.
 7. Savjet: bolje je svakih nekoliko dana skraćivati šiške, tako da zadrže svoj oblik. To je lakše nego da čekate nekoliko tjedana i onda ne znate otkud početi. To također znači da ćete morati više ošišati, što obično baš nije tako jednostavno.

Puštanje šišaka da izrastu

Više ne želite šiške i želite ih pustiti da izrastu? Uz ova tri koraka, to je vrlo lako učiniti:

 1. korak: Ako ne možete počešljati šiške na stranu, možete učiniti da bolje izgledaju uz pomoć ukrasa poput kopče ili vrpce za kosu. Tako možete stvoriti profinjenu frizuru dok čekate da šiške izrastu.
 2. korak: Ako su vam šiške u razini očiju, vrijeme je za razdjeljak. To možete učiniti ili blizu sredine čela ili sa svake strane. Savjet: nakon pranja kose, nanesite pjene na kosu i oblikujte razdjeljak dok je kosa još mokra. Ako posušite sušilom šiške na stranu, neće vam tako brzo padati na lice.
 3. korak: Ako su vam šiške već izrasle do nosa, možete ih početi sami šišati. Podijelite šiške na dva dijela po sredini. Zatim ošišajte svaku polovicu iznutra prema van i postepeno vrhove tako da su duži prema kraju. Tako će se stare šiške skladno stopiti s kosom sa strane lica.
Povezani članci
 • Što ste oduvijek htjeli znati o minivalu

  Trajne kovrče

  Što ste oduvijek htjeli znati o minivalu
  ...

  U redovitim intervalima, najmodernije frizure iz 80-ih danas uživaju svoj povratak.

  ...
 • Frizure za zaliske: Najbolji savjeti i trikovi

  Muškarci

  Frizure za zaliske: Najbolji savjeti i trikovi
  ...

  Želite prikriti svoje zaliske? Postoje savršene frizure za odvlačenje pozornosti od tih ćelavih područja na glavi.

  ...
 • Najbolja odjeća i frizure iz 70-ih

  Frizure 70-ih

  Najbolja odjeća i frizure iz 70-ih
  ...

  Sedamdesete se pamte po disko glazbi, hipicima i glam-rocku! Originalno, šareno i uvijek malo pretjerano – to je definiralo stil sedamdesetih.

  ...
 • Frizure iz 80-ih: Fudbalerka, trajna ili cik-cak uzorak?

  Frizure 80-ih

  Frizure iz 80-ih: Fudbalerka, trajna ili cik-cak uzorak?
  ...

  Volite šaren, napadan stil? Tada su frizure iz osamdesetih savršene za vas! Imajte već danas cik-cak kosu, kovrče i baršunaste gumice u kosi!

  ...
 • Volimo kovrčavo: Povratak minivala

  Trajne kovrče

  Volimo kovrčavo: Povratak minivala
  ...

  Minival trenutačno slavi svoj veliki povratak. Ostanite s nama. Želimo vam reći važne i zanimljive činjenice o tim privlačnim trajnim kovrčama.

  ...
 • Ovo su trendovi brada za 2019.

  Brada

  Ovo su trendovi brada za 2019.
  ...

  Brade su u modi i u 2019. Ovdje doznajte što je ove godine popularno, koja vam brada pristaje i kako je njegovati.

  ...
 • Kako održavati i oblikovati svoju bradu

  Brada

  Kako održavati i oblikovati svoju bradu
  ...

  Ovdje otkrije sve što trebate znati o trenutačnim trendovima brade i ispravnoj njezi. Brada daje licu karakter, privlačna je i suštinski muževna.

  ...
 • Frizure za tanku kosu: Savjeti za snagu i volumen

  Rijetka kosa

  Frizure za tanku kosu: Savjeti za snagu i volumen
  ...

  Želite više volumena u svojoj kosi? To je lako: uz odgovarajuću frizuru i oblikovanje, svoju tanku kosu možete pretvoriti u bujnu grivu.

  ...
 • Cvijeće u vašoj kosi: Cvjetni dodaci za posebne prilike ili svaki dan

  Ljeto

  Cvijeće u vašoj kosi: Cvjetni dodaci za posebne prilike ili svaki dan
  ...

  Cvijeće u kosi istaknuti je element frizure. Nije samo sjajan detalj za frizure mladenki, nego i za moderne frizure na glazbenim festivalima i ljetnim zabavama svih vrsta.

  ...
 • Detaljne upute za morske kovrče: Oblikujte ih brzo i lako

  Ljeto

  Detaljne upute za morske kovrče: Oblikujte ih brzo i lako
  ...

  Oblikovane suncem i morem: morske kovrče očaravaju svojim ležernim izgledom. Uz naše upute, ta vam je frizura zajamčena!

  ...
 • Kako oblikovati kovrče bez uređaja

  Kovrče

  Kako oblikovati kovrče bez uređaja
  ...

  Želite kovrčavu kosu? Uređaji mogu oštetiti vašu kosu pa zašto ne biste isprobali alternativu i oblikovali kovrče bez uređaja? Donosimo vam tri različita načina!

  ...
 • Oblikovanje prekrasnih kovrča štapom za uvijanje kose

  Kovrče

  Oblikovanje prekrasnih kovrča štapom za uvijanje kose
  ...

  Za besprijekorne kovrče i valove ima smisla uložiti u štap za uvijanje kose. Dajemo savjete kako koristiti taj uređaj i koje sve kovrče možete oblikovati.

  ...