1500x564_SK_blonde
Boja kose | Izbjeljivanje

Različiti načini do plave kose

Želite postati plavuša? Onda se upustite u to i posvijetlite svoju kosu! Trajne boje, preljevi, sprejevi ili pramenovi – otkrivamo različite mogućnosti koje imate i koje efekte možete postići sa svakom od njih!

 

Prvo da nešto razjasnimo – ako odmah želite briljantno platinastu plavu kosu ili želite svoju smeđu kosu učiniti plavom, izbjeljivanje je jedini način da to postignete te vam preporučujemo da za to otiđete frizeru. No ako promjena boje koju želite nije tako radikalna – možda od tamnoplave do svijetloplave – možete odabrati nešto nježniju metodu posvjetljivanja. Također se upitajte koji efekt želite postići – želite li da ta prekrasna nova boja bude trajna ili prvo želite nešto privremeno  tako da ne morate 100% pristati na tu boju? Slijedi pregled mogućnosti kako do plave boje kose:

Žena s kratkom plavom kosom i bijelom majicom.
© Schwarzkopf

Pitate se kako možete postati plavuša?

Trajne boje

Trajnom bojom za kosu možete posvijetliti svoju kosu za jednu ili dvije nijanse. To je nježnija metoda od izbjeljivanja jer je koncentracija vodikovog peroksida puno manja. Zato je idealna ako samo želite posvijetliti svoju već postojeću plavu kosu za jednu nijansu ili samo želite osvježiti svoju boju kose. Primjerice, dati svojoj kosi zlatnu nijansu, bakrenu primjesu ili biserno-pepeljasti efekt. Trajna boja također je sjajan način da prekrijete prve sijede vlasi.

 

Učinak: postupak trajne boje otvara kutikule vlasi baš kao kod izbjeljivanja. No umjesto uklanjanja prirodnih pigmenata, ona ih također zamjenjuje umjetnim pigmentima. Rezultat je trajan, zato se boja ne može tako lako isprati. Kosa mora izrasti jer su molekule te nove boje učvršćene unutar vlasi.

 

Dodatno: ako se pitate koja je razlika između trajne boje i preljeva, trajna boja prodire u vlas, dok preljev ostaje na površini i boji vlas samo izvana. Trajnu boju lako prepoznate jer se sastoji od dva elementa: kreme za bojenje i tekućine za razvijanje boje koje morate pomiješati prije nanošenja smjese na kosu.

Žena s valovitom plavom kosom, bijelom košuljom i osmjehuje se prema fotoaparatu.
© Schwarzkopf

Plava kosa blista na svjetlu.

Pramenovi

Pramenovi su sjajan način da nježno unesete svijetlije tonove u svoju kosu koji je osvježavaju i stvaraju profinjen izgled.

 

Učinak: pramenovi su zapravo vrlo slični izbjeljivanju. Postupak posvjetljivanja je isti, samo što proizvod nanosite na određene dijelove kose, a ne na svu kosu. Pramenovi su zato puno nježniji prema kosi. Ako želite napraviti pramenove kod kuće, neka vam prijateljica pomogne s odvajanjem pramenova na pozadini glave. Ovisno o tehnici bojenja, možete oblikovati tanke pramenove kapom za pramenove ili šire pramenove priloženom četkom ili aplikatorom.

 

Dodatno: za prirodan izgled pramenova, povežite plave pramenove s drugim nijansama. Možda ćete to morati učiniti nekoliko puta kako bi dobro izgledalo, ali vježbom se dolazi do savršenstva.

Mlada žena s dugom plavom kosom te bijelom majicom, nasmijana.
© Schwarzkopf

Možda vas plava boja učini jednako sretnom?

Preljevi

Nažalost, preljevi općenito nisu dovoljni za učinkovito posvjetljivanje kose. Međutim, idealni su za stvaranje zanimljivih efekata u boji kose. Primjeri uključuju razne zlatne, crvene ili svijetlosmeđe primjese, od boje meda, jantara, karamele ili moke.

 

Učinak: za razliku od trajne boje ili izbjeljivanja, preljev ne prodire duboko u vlas nego samo pričvršćuje čestice boje izravno ispod kutikula vlasi. Zato je preljev vrlo nježan za kosu i pruža osobito intenzivan sjaj kosi, budući da pigmenti pojačavaju odsjaje.

 

Dodatno: ako niste zadovoljni rezultatom bojenja, ne morate ga trpjeti mjesecima – preljev ne traje ni približno dugo na kosi kao trajna boja ili izbjeljivanje. Ovdje je bitna ta razina trajnosti boje na kosi: razina 1 znači da se boja ispire i traje šest do osam pranja. Za intenzivniju razinu 2, boja se miješa s vodikovim peroksidom. One traju do 24 pranja.

Otkrijte: Izbjeljivanje