Skip to Content

Pramenovi kod kuće: jednostavno je!

Želite promjenu? Pramenovi obasjavaju kosu, čine je punijom te unose strukturu igrom svjetla i sjene. Najbolje od svega, možete ih sami vrlo lako napraviti. Slijede naše detaljne upute

Ovisno o proizvodu za posvjetljivanje kose, svijetloplava do srednje smeđa kosa može se kod kuće posvijetliti do šest nijansi. Različitim tehnikama možete napraviti različite pramenove, od vrlo tankih pramenova, širih pramenova, višebojnih pramenova do blokova pramenova. Uglavnom: rjeđi, ali široki pramenovi stvaraju alternativniji izgled, dok puno malih tankih pramenova u kosi izgleda vrlo prirodno. Evo kako ih možete napraviti:

Tanki pramenovi pomoću kape za pramenove

Oblikujte prirodan izgled kapom za pramenove – potrebno je malo više vremena nego kod drugih metoda, ali imat ćete vrlo tanke pramenove:

 1. korak: navucite kapu na suhu, počešljanu kosu i svežite je ispod brade. Budući da ćete posvijetliti samo površinsku kosu, nema potrebe da dužinu kose gurate pod kapu – samo je prekrijte ručnikom.
 2. korak: kukom za pramenove (priložena je u kutiji), izvlačite pramen po pramen kose kroz rupice u kapi. Ovisno o željenom broju pramenova, možete izvući pramen iz svake druge ili treće rupice – ili iz svih. Držite kuku vodoravno sa svinutim dijelom okrenutim prema gore.
 3. korak: dobro počešljajte sve izvučene pramenove. Sad možete napraviti smjesu za posvjetljivanje i nanijeti je na kosu. Vrijeme djelovanja ovisi o vašoj temeljnoj boji kose i razini posvjetljivanja koju želite postići. Pogledajte priložene upute za uporabu kako biste doznali odgovarajuće vrijeme djelovanja za vas.
 4. korak: kad istekne vrijeme djelovanja, vodom isperite svoju posvijetljenu kosu prije nego što skinete kapu. Zatim operite kosu šamponom i regeneratorom. Ostavite da regenerator djeluje tri minute, zatim temeljito isperite kosu kao i inače.

Napravite pramenove četkom

Plavokosa žena sa svijetlim pramenovima i nejednakim šiškama
© Mauritius images
Plavi pramenovi napravljeni četkom prirodno obasjavaju kosu.

Dodajte pojedine svijetle pramenove u kosu četkom za oblikovanje pramenova – ili na cijeloj glavi ili na manjim dijelovima, kao što su šiške. Evo kako napraviti pramenove četkom:

 1. korak: dobro počešljajte kosu i napravite svoj uobičajeni razdjeljak.
 2. korak: pomiješajte smjesu za pramenove, obložite njome četku i nanesite na područja koja želite posvijetliti. Kosu koju želite posvijetliti odvojite od ostale kose i glave. Smjesa ne bi smjela doći u kontakt s vlasištem. Naš savjet: nemojte nanositi smjesu za posvjetljivanje od korijena kose. Počnite oko pola centimetra od korijena. Tako će izrast izgledati prirodnije.
 3. korak: za izradu pramenova na pozadini glave, imajte dva ogledala – ili još bolje, pozovite u pomoć prijateljicu. Vrijeme djelovanja ovisi o tome koliko svijetle pramenove želite te o temeljnoj boji vaše kose.
 4. korak: kad su se pramenovi posvijetlili, prvo isperite kosu vodom, zatim je operite blagim šamponom i nanesite regenerator te ostavite da djeluje nekoliko minuta. Isperite i uživajte u svojim novim pramenovima.

Napravite pramenove aplikatorom u obliku češlja

Aplikatorom za pramenove koji sadrži dodatak u obliku češlja na bočici za nanošenje, možete jednim pokretom oblikovati šire pramenove. Odvojite dodatak u obliku češlja za šire blokove pramenova.

 1. korak: prije nego što počnete, oblikujte cik-cak razdjeljak češljem za tapiranje. Tako ćete imati prirodan rezultat. Savjet: prvo testirajte svoj aplikator na komadu papira. Tako ćete dobiti osjećaj koliko trebate pritisnuti bočicu tijekom nanošenja smjese na kosu.
 2. korak: povucite aplikator napunjen smjesom okomito po odvojenom pramenu kose koji želite posvijetliti; jednim glatkim pokretom, od korijena do vrhova, ravnomjernim pritiskom. Držite se vremena djelovanja koji piše u uputama. Zatim isperite smjesu, a nakon toga je operite šamponom i regeneratorom.

Važni savjeti za posvjetljivanje

 • Smjesu nanesite odmah nakon što ste je pomiješali – nemojte čuvati ostatak smjese za neko drugo nanošenje! Samo će svježe pomiješana smjesa dati dobre rezultate.
 • Napravite test na alergije prije nego što počnete posvjetljivati kosu. U uputama za uporabu pročitajte kako to učiniti.
 • Nikad ne pokrivajte posvijetljene pramenove folijom ili kapom za tuširanje. Može doći do nakupljanja topline koja djeluje na lužnati agens u smjesi i može oštetiti vašu kosu.
 • Nosite staru odjeću i navucite rukavice kod posvjetljivanja kose. Ako smjesa padne na odjeću, može nastati trajna svijetla mrlja.
 • Pazite da ne udahnete prah za posvjetljivanje tijekom miješanja smjese.
 • Koristite priloženi regenerator za njegu vaše kose nakon posvjetljivanja. Pomoći će boji da ostane lijepa, a kosa zdrava.
 • Istovremeno posvjetljivanje kose i trajna ondulacija nije dobra ideja. Pustite kosu da se oporavi tjedan ili dva, tada je možete opet kemijski tretirati.
Povezani članci
 • Tri nove smeđe nijanse – i kako obojiti kosu u te boje

  Smeđa kosa

  Tri nove smeđe nijanse – i kako obojiti kosu u te boje
  ...

  Kesten, karamela i lješnjak: to su najnovije prekrasne smeđe nijanse, a najbolje izgledaju obojane višedimenzionalno.

  ...
 • Brisanje mrlja od boje za kosu: Savjeti i trikovi za lakše uklanjanje boje za kosu s kože

  Bojenje

  Brisanje mrlja od boje za kosu: Savjeti i trikovi za lakše uklanjanje boje za kosu s kože
  ...

  Otkrivamo najbolja kućanske potrepštine za uklanjanje boje za kosu s kože.

  ...
 • Sve o bojenju kose kod kuće

  Bojenje

  Sve o bojenju kose kod kuće
  ...

  Donosimo sve što trebate znati za očaravajući rezultat bojenja i kad je vrijeme da se posavjetujete sa stručnjakom.

  ...
 • Mogu li staviti preljev na svoju izbijeljenu kosu?

  Bojenje

  Mogu li staviti preljev na svoju izbijeljenu kosu?
  ...

  Možete li staviti preljev na izbijeljenu kosu? Svi znamo nekoga tko je imao katastrofalno iskustvo promjene boje kose.

  ...
 • Što je balayage?

  Frizura i trendovi boje kose

  Što je balayage?
  ...

  Balayage je trend kose par excellence i može se koristiti na bilo kojem tipu kose. U Schwarzkopfu možete naučiti sve o balayage tehnici.

  ...
 • Narančasta kosa: Najčešća pogreška kod bojenja

  Savjetovanje o boji

  Narančasta kosa: Najčešća pogreška kod bojenja
  ...

  Bojanje ili revitalizacija boje: najbolji savjeti da ništa ne pođe po zlu kada bojate kosu kod kuće.

  ...
 • Njega smeđe kose

  Njega obojene kose

  Njega smeđe kose
  ...

  Bilo da je smeđa boja vaše kose prirodna ili umjetna, posebna njega čini smeđu kosu još ljepšom i pruža joj zapanjujući sjaj.

  ...
 • Prikrivanje izrasta

  Njega obojene kose

  Prikrivanje izrasta
  ...

  Želimo vam odati nekoliko trikova kojima ćete stati na kraju svjetlijem ili tamnijem izrastu do idućeg bojenja kose.

  ...
 • Ispravna njega plave kose

  Njega obojene kose

  Ispravna njega plave kose
  ...

  Prirodno plava kosa mnogo je tanja od kose s tamnijim pigmentom i treba posebnu njegu. To se odnosi i na izbijeljenu plavu kosu.

  ...
 • Žuta primjesa u plavoj kosi

  Njega obojene kose

  Žuta primjesa u plavoj kosi
  ...

  Kako se žuta primjesa pojavi u plavoj kosi i kako se uklanja? Donosimo vam odgovore na ta pitanja.

  ...
 • Žuti tonovi u plavoj kosi

  Njega obojene kose

  Žuti tonovi u plavoj kosi
  ...

  Spas za plavuše: ove metode pomoći će vam da se riješite neželjenih žutih tonova u svojoj kosi!

  ...
 • Ispravna njega za prirodnu boju kose

  Prirodna boja kose

  Ispravna njega za prirodnu boju kose
  ...

  Prirodna boja kose trenutačno je pravi hit: Naši savjeti i trikovi pomažu vam da izvučete najbolje iz svoje prirodne nijanse.

  ...