Žena s ručnikom na glavi i maskom na licu se smejška
Njega kose | Zaštita

Kako zaštititi kosu tijekom oblikovanja


Svi obožavamo uređaje za kovrčanje ili ravnanje kose i sušila, ali i volimo svoju kosu – ti uređaji naprežu našu kosu. Zato je najvažnije spriječiti oštećenje kose. Evo nekoliko primjera što možete učiniti da zaštitite svoju kosu. 

 

Voljeli biste promijeniti frizuru i isprobati nove trendove? Tada će vaša kosa redovito biti oblikovana uređajem za kovrčanje ili ravnanje kose ili sušilom. Sve je to u redu – dok god zaštite svoju kosu od oštećivanja. Mnogo je načina na koje kosu možete zaštititi prije, tijekom i nakon oblikovanja. Odgovarajući proizvodi čak će vam olakšati svakodnevno oblikovanje i dati sjaj. Uz prikladne savjete, pribor i dobru zaštitu od topline, možete krenuti u koju god želite pustolovinu oblikovanja kose. Evo što trebate učiniti.

Zaštitite svoju kosu: Prije oblikovanja

Radije perite kosu toplom vodom nego vrućom. To je mlako, nježno pranje vaše kose – baš kao što biste prali svoju najdelikatniju odjeću. Isperite kosu hladnom vodom kako biste zatvorili kutikule i zagladili površinu vlasi – a time i štitite vlasište. Poslije pranja i prije oblikovanja, većina ljudi početka svoju mokru kosu. Zašto je to problem? Zato što mokre vlasi lako pucaju. Rješenje: kad perete kosu, nanesite i regenerator kako biste poslije lakše raščešljali kosu. Također možete isprobati sprej za lakše raščešljavanje vlažne kose koji je usto njeguje i daje joj prirodan sjaj. Savjet: nakon pranja poprskajte ručnikom prosušenu kosu, počešljajte je i oblikujte.

Zaštitite svoju kosu: Tijekom oblikovanja

Žena sa sjajnom kosom
© Shutterstock

Koristite zaštitu od topline za kosu kako bi ostala zdrava i sjajna.

Kod sušenja kose sušilom, ključan je dobar proizvod za zaštitu od topline. Ako imate vremena, nježno posušite kosu, na najnižoj toplini i najsporijoj brzini puhanja. Sprej za brzo sušenje kose također će pomoći da je brže osušite. Losion ili sprej za zaštitu od topline zaštitit će vašu kosu od temperatura do 220°C. Neki proizvodi za zaštitu od topline imaju dodatne blagodati: oni njeguju, učvršćuju, smanjuju kuštravost i štite od UV zraka. Savjet: prije oblikovanja, po kosi obilno poprskajte proizvod za zaštitu od topline s udaljenosti od 20-25 centimetara. Ako često ravnate kosu ili koristite uređaj za kovrčanje kose, uložite u kvalitetan uređaj. On bi trebao imati preciznu kontrolu temperature i keramičke obloge koje ravnomjerno raspoređuju toplinu. Ako imate suhu kosu, za vas je onda uređaj za ravnanje s tehnologijom iona. Kod ravnanja, negativno nabijeni ioni obavijaju vlas, oblikujući dodatni zaštitni sloj. Važno je znati: tanke vlasi manje će tolerirati toplinu od kovrčave kose ili debljih vlasi.

Zaštitite svoju kosu: Nakon oblikovanja

Lak za kosu ne samo da učvršćuje frizuru nego i stvara svojevrsnu mrežicu između vaše kose i okoliša, obavijajući se oko svake vlasi kao zaštita. Neki lakovi za kosu dodatno pružaju kosi zaštitu od vanjskih utjecaja poput vjetra, vlage, UV zraka i onečišćenja.

Otkrijte: