Njega kose | Šamponiranje

Pranje kose – koliko često?

 


 

Svježe oprana kosa prekrasno izgleda. Čak može unijeti živahnost u naš hod. Nakon pranja kose šamponom, vaša kosa ima volumen i pokazuje svoju mekanu ljepotu i jedinstveni sjaj. Međutim kosu nije potrebno prati svaki dan, osobito ako imate dugu kosu. Pomoći ćemo vam da pronađete odgovarajuću rutinu pranja kose i otkriti vam nekoliko domišljatih trikova da malo duže zadržite dojam svježe oprane kose.

 

Kosa duga do brade možda treba šampon za svakodnevno pranje. To se osobito odnosi na posve ravnu kosu i precizne frizure poput bob-frizure. Obavezno koristite veoma blag šampon i, ako je moguće, odaberite onaj za normalnu kosu. Njegujući šamponi za tretiranu kosu ili oštećenu kosu mogu opteretiti vašu kosu svojim hranjivim sastojcima i nepotrebno je otežati. Iznimka je obojena kosa koju treba prati posebnim šamponima za obojenu kosu kako bi se spriječilo prerano izbjeljivanje boje. Ako imate kosu dužu od brade, pokušajte odgoditi pranje kose za dan ili dva. Iako kosa blizu vlasišta može biti masna, ostatak se kose uglavnom nije zamastio te je zbog toga često previše tretiran ili čak oštećen.
 


Posebno obratite pozornost na ispiranje kose nakon pranja šamponom. Važno je dobro isprati kosu jer ostaci proizvoda za kosu u spoju s tvrdom vodom mogu učiniti vašu kosu beživotnom i slijepiti je uz vlasište. To ne samo da otežava vašu kosu i oduzima joj živahnost, nego i traži češće pranje kose. Kosa bi nakon pranja trebala doslovno škripati od čistoće kad istišćete vodu iz nje.

Domišljato oblikovanu kosu treba rjeđe prati

Ispravan odabir styling proizvoda dulje održava vašu kosu svježom tako da je ne treba često prati. Styling pjena i sprejevi uglavnom sadrže alkohol i time suzbijaju mašćenje kose. Ti styling proizvodi također podižu kosu od vlasišta koje proizvodi sebum. Ako imate šiške onda znate da će se one prve zamastiti. Tu pomaže tapiranje! Lagano natapirajte kosu kako biste je podigli od masnog vlasišta da duže zadrži svjež izgled.

Obavezno perite svoja styling pomagala. S vremena na vrijeme morate s njih ukloniti ostatak sebuma, regeneratora i styling proizvoda. Ostaci na pomagalima mogu dovesti do toga da kosa poprimi oblik rezanaca. Četke i češljeve treba tjedno prati blagim šamponom.

Živahna kosa bez svakodnevnog pranja

Kosa blizu vlasišta je masna, ali ostatak kose izgleda odlično? Zbog toga su izumljeni suhi šamponi! Nanesite ga kad želite na neko vrijeme odgoditi pranje kose. S udaljenosti od 30 centimetara poprskajte umjerenu količinu suhog šampona na vlasište i prstima ga umasirajte. Pustite da suhi šampon djeluje dvije minute, a zatim ga temeljito iščetkajte iz kose. Četka s prirodnim veprovim dlakama najprikladnija je za to. Kosa će izgleda savršeno njegovana i bez pranja.

 

Katkad je druga frizura alternativa čestom pranju kose. Ako imate dovoljno dugu kosu, možete se izvući ako je počešljate blizu vlasišta i skupite u rep ili punđu na pozadini glave. Srećom su te frizure trenutačno u trendu. Kratka kosa može izdržati još jedan dan bez pranja ako nanesete novi gel-styling trend. Nanesite malo styling gela i začešljajte svoju kratku kosu u dječačkom stilu.

Otkrijte: Šamponiranje