Dvije žene – brineta i plavuša – u istoj odjeći, sa slijepljenom, srednje dugom kosom i masnim vlasištem.
Njega kose | Masna kosa

Zbogom, masno vlasište!

Masno vlasište izgleda neugledno – i, nažalost, prečesti je problem zbog kojeg kosa izgleda neodržavano i slijepljeno. Ne možete se osjećati dobro s takvom kosom! Otkrivamo što možete učiniti da popravite stanje svog vlasišta i kose

Masna vlasišta različita su kod svakoga. Nekima će trebati dva ili tri dana da kosa izgleda prljavo – a drugima je masna već idućeg dana. Kako bismo shvatili zašto se kosa i vlasište masne, moramo provjeriti stanje korijena vlasi. Ondje se nalaze lojne žlijezde. Masnoća – ili loj – na vašem vlasištu zapravo je dobrobit za kosu. Bez njega nema podatne, sjajne kose. Međutim, ako vlasište proizvodi previše loja, imat ćete masnu kosu i neugledan, masni korijen.

Što uzrokuje masno vlasište

Prekomjerni rad lojnih žlijezda dovodi do masnog vlasišta. No što uzrokuje to pretjerano izlučivanje loja? To može biti genetski, to jest nasljedno. Također, uzrok mogu biti hormonalne promjene, poput puberteta i trudnoće. Psihološki problemi (primjerice stres), mogu dovesti do pretjeranog mašćenja vlasišta. Određeni lijekovi, hormonski dodaci, također mogu utjecati na izlučivanje loja.

Njega masnog vlasišta

Tri mlade plavuše s glatkom, vrlo sjajnom kosom

Ne morate imate masno vlasište. Mi rješavamo korijen problema.

Imate li masno vlasište? Postoji pomoć za vas. Ako ste skloni masnoj kosi, odgovarajuća njega može značajno poboljšati stanje vašeg vlasišta i vaše kose. Pomoć protiv mašćenja dolazi u obliku proizvoda za čišćenje kose i vlasišta te odgovarajuće njege nakon pranja kose.

 

Tijekom pranja kose, puno toga može koristiti, a i puno toga može odmoći kosi koja se jako masti. Nježna, redovita njega kose posebno je važna. Koristite vrlo blagi šampon ili poseban šampon za masnu kosu. Surfaktanti u njima otopit će višak masnoće kako bi se lakše isprala. Također prikladni za masno vlasište jesu šamponi s prirodnim biljnim sastojcima koji usporavaju rad pretjerano aktivnih lojnih žlijezda i umiruju vlasište. Neke od tih biljaka jesu ružmarin, kamilica, kopriva i kadulja, kao i manje poznata preslica i divlji kesten. Još jedan spasilac masnog vlasišta jest regenerator u spreju koji se ne ispire. On je idealan za masnu kosu: ne morate ga ispirati i pruža dugotrajnu njegu bez otežavanja kose.

Oblikovanje za masno vlasište

Mlada brineta sa zaglađenom, slijepljenom kosom i masnim korijenom

Za masno vlasište, ključna je odgovarajuća njega.

Ne bojte se proizvoda za oblikovanje frizure, čak i ako imate masno vlasište. Pjena za oblikovanje na bazi alkohola idealna je za masnu kosu. Ona ima učinak odmašćivanja i daje kosi kozmetički zaštitni sloj. Uklanja masnoću i unosi volumen – istodobno! Drugi trik za više volumena ako imate masno vlasište i suhe vrhove jest regenerator u spreju koji se ne ispire. Taj proizvod hidratizira kosu i stvara volumen.

Kako prati masno vlasište

Frizeri općenito preporučuju prati kosu dva do tri puta tjedno. Ako imate masno vlasište, preporučuje se češće pranje – pa i svakodnevno, ako je potrebno. Voda bi trebala biti mlaka, nikad vruća – jer to potiče proizvodnju loja. Raspodijelite šampon po vlasištu i nježno ga umasirajte. Ostavite da kratko djeluje i zatim isperite kosu. Na bočici provjerite preporučeno vrijeme djelovanja šampona na kosi. U žurbi ste? Poprskajte korijen kose suhim šamponom i umasirajte ga. Pustite da djeluje oko dvije minute, zatim protrljajte kosu ručnikom i temeljito je počešljajte. Sušilom ispušite višak suhog šampona – i vaša je kosa opet svježa! Bonus: suhi šamponi također kosi daju veću podatnost i volumen.

Otkrijte: