Tamnokosi muškarac s razdjeljkom na stranu i fade frizurom
Styling kose | Trendovi frizura za muškarce

Fade frizura – Modernizirana

Kako klasična muška frizura može postati moderna? Vrlo jednostavno: fade šišanjem. Kod fade frizure obje su strane glave šišane ili brijane postepeno kraće prema vratu. Pokazat ćemo vam različite varijante moderne fade frizure.

 

Ovo je frizura koja ima svoju povijest! Kratko ošišana kosa, samo malo duža na vrhu glave – tu su frizuru učinili popularnom američki vojnici u 1940-ima i 1950-ima. Njihova je kosa bila uredno počešljana, često s razdjeljkom i vrlo njegovana. Smatralo se da će ta frizura zauvijek vladati scenom – dok se odjednom nije pojavio Elvis Presley, a zatim i Beatlesi. To je dovelo do kokotice i „gljiva“ frizure koje su skinule vojničku frizuru s trona. No obožavatelji te frizure nisu morali dugo čekati na njezin povratak. Uslijed popularnosti hip-hopa u osamdesetima i devedesetima, fade frizura ponovno se pojavila na sceni i postala zaštitni znak formativne subkulture kao element frizure s posve ravno uzdignutom kosom na vrhu glave.

Muškarac s fade frizurom u sakou i trapericama
© Getty Images / SokRom

Kao što vidite, fade frizura savršeno pristaje uz sako za dotjeraniji izgled.

A gdje je fade frizura danas? Sa zadovoljstvom vam možemo reći da je živa i zdrava. Najbolje od svega, ne morate biti vojnik ni hip-hop umjetnik da biste je nosili. Ta se kultna frizura smatra pravom džentlmenskom frizurom i nose je mnogi poslovnjaci budući da savršeno pristaje uz svaki stil. Individualno šišana kako bi odgovarala svakom tipu i stilu, fade frizura može izgledati klasično, moderno i ekstravagantno. Druga prednost jest što ta moderna frizura izgleda manje radikalno od undercuta, budući da je prijelaz do obrijanog područja vrlo blag.

Različite vrste fade frizura

Želite isprobati fade frizuru? Tada pogledajte niže navedene varijante. Sigurno ćete naći jednu koja će pristajati vašem ukusu i tipu kose.

 

Klasičan fade

 

Ovo je temeljna fade frizura. Kosa je obično duga nekoliko centimetara na vrhu glave i postaje sve kraća prema vratu, stvarajući ombre efekt. To jest, kako kosa postaje sve kraća, tako se koža počinje nazirati kroz kosu pa time kosa izgleda svjetlije. Usto, ima nježan prijelaz od relativno duge do ultra kratke kose. Britvica se koristi kako bi kosa na rubovima frizure bila što kraća. Klasična fade frizura ostavlja dojam moderne, uvijek precizno ošišane frizure.

Niski fade

 

Ova je varijanta malo profinjenija od klasične fade frizure. Kraći dio kose počinje niže i prijelaz od duge do kratke još je profinjeniji. Ova frizura posebno dobro pristaje muškarcima s bradama jer nema jakog kontrasta i linija. Kosa na vrhu glave i brada stapaju se i postaju jedno.

 

Fade sa škarama

 

Kako ime govori, ova se frizura šiša samo škarama bez trimera i britvice. Budući da škare ne briju pa time i nema velikog kontrasta, ova je frizura manje upadljiva – idealna za one koji prvi put isprobavaju fade frizuru.

Muškarac s fade frizurom šišanom škarama
© Schwarzkopf

Fade frizura šišana škarama dobar je izbor za početnike.

Srednji fade

 

Muževna i očaravajuća: način na koji kosa u toj frizuri postaje sve kraća podsjeća najviše na originalnu fade frizuru. Kod srednjeg fadea, kosa je ošišana vrlo kratko sa strana i na pozadini glave. Prijelaz do gornjeg dijela kose, koji je malo duži, počinje iznad ušiju. Sve u svemu, ova frizura izgleda vrlo precizno i ravno, ali ima prostora kod oblikovanja. Primjerice, možete napraviti razdjeljak s jedne strane ili koristiti gel te začešljati kosu. Fade efekt također se može primijeniti kod drugih kratkih frizura. Međutim, fade ne bi smio početi prenisko da ne izgubi na svom moćnom izgledu.

 

Visoki fade

 

Visoki fade karakterizira izraziti kontrast između različitih dužina kose i zato je ovo izazovnija varijanta ove trendi frizure. Glavna značajka visokog fadea jest da počinje iznad sredine između sljepoočnice i vrhova ušiju, čime se stvara svježi izgled koji se može oblikovati na mnogo načina.