Žene s ispletenom kosom
Styling kose | Pletena kosa

Slatke, raznolike, praktične: pletenice!

Pletenice sjajno izgledaju, one su vrlo moderna i dugotrajna frizura. No kakvu sve frizuru možete isplesti? I koje će baš vama pristajati? Čitajte dalje i doznajte sve što trebate znati o pletenicama

Jednostavna ili složena, zabavna ili elegantna – postoji pletenica za svaku prigodu. I najbolje od svega: ako se dobro isplete, izdržat će i najduži dan (ili noć!). Govorimo na što treba obratiti pozornost prije i poslije pletenja kose. Pogledajte našu galeriju i otkrijte naših deset najljepših pletenih frizura, i odjeću koja uz njih pristaje.

Kratka povijest pletenica: Tko ih je prvi nosio?

Čak i u drevna vremena, ženama je bilo vrlo važno njegovati i oblikovati svoju kosu. Frizure su bile prava umjetnost viših klasa, budući da se kosa smatrala statusnim simbolom. Bilo je očito da žena s dobrom kosom pripada imućnoj klasi. Niska punđa, elegantno razbarušeni uvojci ili pletenica riblja kost – bile su poznate frizure ženama drevnog Rima. Ramena nisu bila prekrivena odjećom, te su tako naglašavala punđu ili pletenice. Sva je pozornost bila usmjerena na gornju polovicu tijela: lice, ramena i dekolte. I danas žene vole uz otvoreni dekolte, haljinu bez naramenica ili majicu bez naramenica, nositi prekrasne pletenice. Pletenice privlače pozornost izravno na ta područja i naglašavaju vašu privlačnost.

Zašto pletenje nekima ide lakše?

Ovo nam je poznato s maturalne večere: dok je vaša prijateljica splela svoje pletenice kod kuće pred zrcalom, vi ste satima sjedili kod frizera – zato što niste imali dara za pletenje! Pletenje je jedna od onih stvari: neki su darovitiji od drugih. Međutim! Uz malo vježbe i strpljenja, gotovo svi mogu naučiti dobro isplesti kosu.

Sve ovisi o pletenici

Kome god je stručnjak pleo kosu zna: „prljava“ se kosa bolje plete! Ako je previše čista, kosa je glatka i mekana, pa pletenica neće biti jednako čvrsta i trajna. Ako planirate oblikovati francusku pletenicu ili vijenac pletenicu, operite kosu večer prije. Savjet: tijekom pranja nanesite šampon koji kosi daje punoću i volumen.
Što kosa ima više teksture, to će frizura izgledati bolje i biti postojanija. Također preporučujemo nanošenje malo pjene u kosu prije početka pletenja. Budući da se kosa tijekom oblikovanja često češlja, dobro je poprskati je sprejem za olakšano raščešljavanje. Ako prije pletenja na vrhove kose nanesete ulje, dobit ćete lijepu, sjajnu pletenicu zdrava izgleda.
 

Učvrstite svoju pletenicu

Kad ispletete kosu, želite učvrstiti pletenicu tako da izdrži i najluđu zabavu. Kraće vlasi mogu se učvrstiti tankim ukosnicama, a stršeće vlasi mogu se ukrotiti styling kremom. Savjet: na kraju cijelu pletenicu poprskajte lakom za kosu. Važno: želite da lak fiksira frizuru, a ne da je zacementira. Pojedini pramenovi pletenice trebali bi izgledati opušteno, nježno i lijepo.

Kako pletenu frizuru učiniti očaravajućom

Svadbena frizura treba biti posebna. Pletenice su omiljene među mladenkama koje ne žele klasičnu punđu, nego nešto ležernije. No ne morate štedjeti na glamuru! Unesite u svoju pletenicu bisere, satensku ili baršunastu vrpcu ili cvijeće. Ovisno o prilici, i moderne kopče ukrašene perjem, dragim kamenjem ili bilo kakvim nakitom, unose eleganciju u frizuru. Savjet: ako želite više volumena ili dužu kosu, možete umetnuti privremene ekstenzije. Stručnjaci ih znaju lijepo uplesti u svoju kosu da se ni ne primijete.

Naših devet najljepših pletenih frizura