Styling kose | Kovrče

Kako oblikovati kovrčave frizure

Bilo da više volite romantične, profinjene ili trendi frizure, kovrče mogu biti dio njih. Modeli poznatih dizajnera dokazuju to na modnim revijama. Kovrčave frizure zvijezda poput Sare Jessice Parker ili Nicole Kidman također potvrđuju da su kovrče trendi i glamurozne. Bitna pravila za oblikovanje kovrči navodimo niže. Ona će vam osigurati da svaki put dobijete željeni rezultat.

Kovrčava kosa

Kovrčava kosa – priroda to čini najbolje!

Mnoge se žene zgroze kad se sjete svog prvog iskustva s kovrčama. Sanjale su o nježno valovitoj kosi s 14 godina, pa su dopustile frizeru da ih nagovori na „veoma laganu trajnu ondulaciju“ i napustile su salon nekoliko sati poslije izgledajući kao pudli. Čak i kad drži, trajna ondulacija izgleda jeftino. Prava noćna mora počinje nakon prvog tuširanja. Nakon svih problema oblikovanja trajno ondulirane kose, i najmanja količina vlage pretvorila bi valovitu kosu u sitno kovrčavu, kuštravu kosu. Trajala bi tri tjedna, a zatim bi kovrče počele visjeti. Nećemo ni spominjati koliko su oštetile kosu…

Zauvijek kovrče? Trajne ondulacije danas su mnogo nježnije

Trajna ondulacija ponovno je popularna. Nove formule sa šećernim derivatima ili aminokiselinama mnogo nježnije oblikuju kovrče i nisu toliko teške na kosi. Današnje trajne ondulacije mogu oblikovati male vitice kao i velike spiralne kovrče. Međutim, kemija ne može stvoriti bogatu valovitost kose. Ravna kosa mora se relativno čvrsto uviti na male uvijače za trajnu ondulaciju (promjer manji od 2 cm) kako biste dobili ikakvu valovitost. Kad osušite kosu imat ćete kovrče, a ne meku valovitu kosu. Kako bi trajno ondulirana kosa postala nježno valovita, nemate drugog izbora nego uviti kosu na velike uvijače ili je posušiti velikom okruglom četkom.

Kovrče da – Kemija ne

Ako želite danas imati valovitu kosu, a sutra ravnu, trebali biste se odlučiti za privremena rješenja poput uvijača, papilota ili uređaja za kovrčanje kose. Uvijači na čičak osobito su prikladni jer ostaju na glavi bez dodatnih učvršćivača. Komercijalno dostupni uvijači na čičak dolaze u mnogim promjerima, od jednog do sedam centimetara. Možete ih upotrijebiti i za oblikovanje malih kovrči ili bogatih valova. Grijani uvijači s baršunastim površinama također su veoma prikladni. Griju se u svojoj kutiji, uvijete ih u kosu i pričvrstite kopčom. Zatim se samo trebaju ohladiti. Papilote su izrađene od savitljive pjene. Idealne su za oblikovanje malih vitica i spiralnih kovrči. Kovrče bilo koje veličine, od mekih valova do spiralnih kovrči mogu se oblikovati uređajem za kovrčanje kose.