Žena s dugom kosom i daskom za daskanje
Njega kose | Zaštita

Zaštita od sunca za kosu? Svakako

Što je najbolje kod ljeta? Odmor, naravno! Svi znamo koliko je važno zaštititi kožu od sunca – no što je s našom kosom? Jeste li znali da je jednako osjetljiva na UV zrake te da treba zaštitu i njegu tijekom visokih temperatura? Otkrivamo kako da sačuvate svoju kosu ovog ljeta

Kosa ne može dobiti opekline kao koža, ali sunce, vjetar, slano more i klor svakako loše utječu na nju. Događa se to da sloj kutikula ogrubi, čini kosu suhom i krhkom. Vrhovi su najviše pogođeni – počinju izgledati kao da su od slame i boja im blijedi. Međutim, uz odgovarajuću njegu i pažnju možete spriječiti te učinke na kosu, tako da vi i vaša kosa možete uživati u svom odmoru.

Zaštitite svoju kosu od sunca

Nemojte sjediti na suncu bez zaštite u kosi od najintenzivnijih UV zraka, pogotovo između 11 i 15 h kad je sunce najjače. Šeširi, kape i marame pružaju dobru zaštitu, ali je dobro i poprskati kosu sprejem za zaštitu od sunca. Ti sprejevi imaju više značajki: štite od UVA i UVB zraka, vlaže kosu te štite boju od blijeđenja. Treba vremena da prijeđe u naviku, no ako se sjetite poprskati kosu prije nego što izađete na sunce, bit ćete dobro zaštićeni.

Bilo da imate prirodnu boju kose ili obojenu kod frizera, jarko sunce izbljeđuje pigmente boje. Možete to spriječiti uporabom proizvoda za zaštitu boje koji sadrže UV filtar. Ti šamponi, regeneratori, maske i sprejevi koji sadrže proteine i vitamine, štite i njeguju kosu, vraćaju joj sjaj te koriste antioksidante i svjetlosne filtre kako bi boja kose ostala blistava.

Oštećenje od vode

Žena uranja u bazen

Odgovarajuća njega može zaštititi vašu kosu od učinka klora

Voda – bilo koja vrsta vode, bilo da je more, jezero ili bazen – može oštetiti vašu kosu. Kristali soli u morskoj vodi, primjerice, ponašaju se kao leće, kroz njih prolaze sunčeve zrake i ne prže kosu. Zato, nakon plivanja u moru, isperite kosu pod tušem s pitkom vodom. Ako nemate pristup tušu, napunite bocu vodom iz slavine i ponesite je sa sobom na plažu.

Bazenska voda također loše utječe na vašu kosu: sredstva za dezinfekciju poput klora i bakra mogu plavoj ili sijedoj kosi dati zelenkastu primjesu. Naravno, to vas ne bi trebalo sprječavati da se ne okupate! Odmah nakon kupanja, rastopite tri tablete acetilsalicilne kiseline u litri vode i isperite njome kosu te ostavite jedan sat u kosi, a zatim je opet isperite pitkom vodom. Ili možete upotrijebiti regenerator u boji ili kolor-šampon u crvenoj ili zlatnoj nijansi da prekrijete zelenkastu primjesu.

Njega poslije sunca

Nakon dugog dana na plaži, svojoj kosi trebate pružiti hranjivu njegu. Šamponi i regeneratori razvijeni za uporabu poslije sunca imaju vrlo blage formule, hidratiziraju kosu oštećenu od sunca i sadrže prirodna ulja koja čine kosu svilenkastom i sjajnom. Posebni proizvodi za zaštitu boje s UV filtrima pravi su blagoslov za suncem okupanu kosu. Oni sadrže proteine i vitamine koji vraćaju sjaj kosi, kao i antioksidante i svjetlosne filtre koji štite boju od izbljeđivanja.

Ako vrhovi vaše kose pate, možete upotrijebiti njegujuće ulje da privremeno učvrsti popucale vrhove i učini da izgledaju zdravije. Savjet: nakon odmora, žrtvujte centimetar ili dva kose: izgledat će gušće i zdravije kad ošišate popucale vrhove.

Antioksidanti u prehrani

Žena se sunča na plaži

Odgovarajuća prehrana može zaštititi vašu kosu od topline i štetnosti sunčevih zraka

Ljeti obavezno jedite dovoljno hrane koja sadrži vitamine C i E te beta-karoten. Oni sadrže antioksidante koji neutraliziraju slobodne radikale (molekule koje oštećuju stanice, a oslobađa ih UV svjetlo). Marelice, bobice, grejp, brokula i špinat sadrže mnogo tih antioksidanta.

6 savjeta za zaštitu kose od sunca

Otkrijte: Zaštita