Njega kose | Zaštita

Što učiniti kad se vlasi lome?

Prva pomoć za oštećenu kosu: kad kosa postane krhka i slamnata, vrijeme je za djelovanje. Što su uzroci i kako ukloniti popucale vrhove? Vjerujte našem savjetu protiv lomljenja vlasi: dajemo rješenja za trajno zdravu kosu lijepa izgleda

Svi znamo da ljepota dolazi iznutra. To se također odnosi na našu kosu. Kad je zdrava i opskrbljena hranjivim tvarima, izgleda prekrasno! No što kad ne izgleda lijepo izvana? Što ako lomljenje vlasi oduzima kosi podatnost, sjaj i besprijekornost? Tada moramo doznati uzroke i boriti se protiv njih učinkovitim mjerama – za trajan i lijep izgled. Vrijeme je za naš savjet protiv lomljenja vlasi:

Što je lomljenje vlasi?

Kao prvo, vrijeme je da raščistimo uobičajeno pogrešno shvaćanje. Mnogi smatraju da je lomljenje vlasi i pucanje vrhova jedno te isto. No nije. Pucanje vrhova znači da su vrhovi kose oštećeni i počinju pucati i listati se. Lomljenje kose znači da je struktura vlasi oštećena. Može se prepoznati po malim bijelim točkama koje ukazuju da je vlas napola slomljena. Ti se lomovi mogu dogoditi bilo gdje na vlasi, a ne samo na vrhovima, te zato kosa izgleda krhko i slamnato. Lomljenje kose može se dogoditi na kosi svake dužine i tipa. Međutim, duga i/ili osjetljiva kosa često je sklonija pucanju zbog starosti i veće površine izložene vanjskim utjecajima.

Koji su uzroci?

Lomljenje vlasi često se razvije zbog vanjskih utjecaja koji isušuju kosu, smanjuju joj fleksibilnost i napadaju površinsku strukturu vlasi. Uz okolišne čimbenike, među uzrocima su i stres od oblikovanja i nepravilna njega. Kratak popis uzroka:

 
  • Pretjerano ili nepravilno češljanje, tapiranje ili grubo češljanje mokre kose
  • Čvrst pritisak, primjerice od gumice ili kopče
  • Često bojenje, budući da se kutikule kose otvaraju tijekom bojenja
  • Kemijski tretmani poput trajne ondulacije
  • Toplina: izravna sunčeva svjetlost, ali i uređaji za oblikovanje kose poput sušila, uređaja za kovrčanje ili ravnanje kose
  • Trenje: pleteni šalovi i džemperi osobito mogu ogrubjeti vlakna vlasi

Što pomaže?

Nažalost, oštećenje je nepopravljivo kad se vlas slomi. No ne brinite se, početno površinsko oštećenje lako se popravlja i ispravnom se njegom može spriječiti lomljenje vlasi. Kako se to radi:

Na vrhovima: Šišajte vrhove svakih šest do osam tjedana. Time režete slomljene vrhove, pa kosa izgleda svježe i zdravo. Budući da su vrhovi i dužina kose najstariji dio kose koji je već svašta prošao, treba dodatnu njegu. Tekućine za vrhove i ulja vlaže suhe vrhove, nadomještaju važne hranjive stvari i obnavljaju vrhove.

Keratinska njega: Zatražite svog frizera tretman keratinom. To je postupak zaglađivanja iz Brazila koji obogaćuje kosu keratinom. Taj elastični protein prirodna je i glavna komponenta naše kose i obnavlja je iznutra. Rezultat: snažna kosa koja je glatka i podatna. Usput, tretman keratinom prikladan je za sve tipove kose i djeluje do četiri mjeseca.

Drugi savjet za dnevni program ljepote: možete uzeti šampone i regeneratore koji sadrže keratin i redovitom uporabom štite kosu od lomljenja.

Nanesite masku: Povremeno ugodite svojoj kosi dodatnom njegom u obliku maske za kosu. Ta intenzivna krema sadrži aktivne sastojke za obnovu kose koji čine vašu kosu ponovno zdravom i podatnom. Većina maski također sadrži bogata ulja koja joj daju vlagu.

Ručnikom po kosi: Uvijek trebate lagano pritiskati, no nikad ne trljati kosu da se posuši. Kosa natečena vodom može se puno lakše slomiti i stoga s njom treba nježno postupati. Stručan savjet: umjesto običnih ručnika koji mogu ogrubjeti kutikule, stručnjaci za kosu preporučuju jednostavne (stare) pamučne majice. One su nježne i ostavljaju vlagu u kosi.

Više od vrućeg zraka: Koristite sušilo za kosu s tehnologijom iona. Ono ne isušuje toliko vlagu iz vlasi jer ioni dijele vodene molekule u vlasi u manje fragmente. Vanjska kutikula vlasi pritom se učvršćuje što daje kosi dodatni sjaj.

Mudro oblikovanje s keramikom: Kad kupujete uređaj za ravnanje ili kovrčanje kose, obavezno odaberite onaj s keramičkom oblogom. Time se osigurava ravnomjerna distribucija topline i uređaj nježnije klizi po kosi.

Dobar potez: Povlačite četku nježno kroz kosu i uvijek počnite od vrhova. Time izbjegavate povlačenje već zapetljanih vlasi i ne stvaraju se čvorovi. Najbolji izbor za kosu: prirodne dlake (primjerice od divlje svinje).

Neka glava bude hladna: Uvijek nanesite zaštitu od topline na kosu prije sušenja i oblikovanja kose. To je obavezno! Visoke temperature mogu oštetiti strukturu kose i potaknuti lomljenje vlasi. Ako imate uređaj kojem se može namjestiti toplina, spustite je na najnižu razinu.