spliced
Njega kose | Zaštita

Ispucani vrhovi: Kako izbjeći pucanje vrhova


Kako izbjeći pucanje vrhova
© Veronique Beranger

Zdrava i sjajna kosa bez ispucanih vrhova – Ispravna njega djeluje!

Ako niste šišani na kratko, vjerojatno dobro znate za problem kuštravog izgleda ispucanih vrhova. Naši savjeti pomoći će vam da se riješite tog problema.

Nekoliko je stvari odgovorno za ispucane vrhove: suha kosa, agresivni šamponi, sušenje kose sušilom na visokoj temperaturi ili previše stresa zbog kemijskih tretmana. Vrhovi kose osobito su ranjivi na lošu njegu. Kosa s ispucanim vrhovima izgleda staro. A izgleda staro jer i jest stara. Kosa do ramena stara je oko tri godine.

 

Uporaba određenih proizvoda za rješenje problema ispucanih vrhova

 

Šamponi za umornu kosu, regeneratori i tretmani za kosu pružaju kosi mnogo hranjivih sastojaka. Time su ispucani vrhovi zaglađeni barem do sljedećeg pranja šamponom. Poseban šampon za kosu s ispucanim vrhovima pomoći će ako su ispucani vrhovi jedini problem. Pomiješajte šampon s jednakom količinom vode prije nanošenja na vlasište suhe kose. Namočite malo kosu da dobijete sapunicu i zatim isperite. Šampon će dovoljno očistiti vrhove kose.

Oblaganje ispucanih vrhova

Posebni tretmani za ispucane vrhove sadrže silikonsko ulje koje će tankim premazom prekriti ispucane vrhove. Time se privremeno skrivaju ispucani vrhovi. Kosa izgleda zdravije i ne toliko kuštravo. Imajte na umu da ne biste smjeli koristiti tretman za ispucane vrhove nakon svakog pranja kose. Bolje je nanositi ga nakon svakog trećeg pranja. Silikonski premaz može ostati na kosi nakon nekoliko pranja. Dodavanje više silikona otežat će vašu kosu i slijepiti je. Također trebate staviti samo jednu ili dvije kapi tretmana za ispucane vrhove na suhe vrhove kose. Malo tekućine za ispucane vrhove sasvim je dovoljno.

Šišajte kosu u borbi protiv ispucanih vrhova

Prvo, dobra vijest: zahvaljujući dobrim proizvodima na tržištu, sve je manje ljudi koji imaju ispucane vrhove. Ako imate problem ispucanih vrhova unatoč novim proizvodima, posjetite frizera da vam pomogne protiv kuštravosti. Stručnjaci za njegu kose mogu primijeniti posebne tehnike koje skrivaju ispucane vrhove pod kosom. Šišanje vrhova kose za oko jedan centimetar dobra je ideja. Kosa će i dalje rasti ako šišate samo vrhove svakih 8-10 tjedana jer kosa raste oko 1-1,5 centimetar na mjesec. Redovitim šišanjem vrhova imat ćete puniju i, što je ipak najbitnije, zdraviju kosu.

Pribor za rješavanje ispucanih vrhova

Svakako trebate visokokvalitetan pribor ako se redovito borite protiv ispucanih vrhova. Nemojte ni slučajno koristiti jeftine češljeve s oštrim zupcima ili četke s metalnim zupcima. Umjesto njih koristite četke s prirodnim (veprovim) dlakama i češljeve od pravog roga ili drva. Jako dobro djeluju na kosu. Također se pokušajte suzdržati od uporabe češljeva i četki za tapiranje jer su posebno grubi prema kosi.