sensitive-scalp
Njega kose | Zaštita

Nježna njega za osjetljiva vlasišta

Imate li katkad osjećaj da biste najradije iskočili iz vlastite kože, osobito vlasišta? Ometa li vas vlasište koje zateže, svrbi i peče? Reći ćemo vam zašto je vaše vlasište izvan kontrole i kako možete uspostaviti kontrolu i uravnotežiti ga.

Vlasište nekih ljudi uvijek je osjetljivije, drugima se to stanje pojavljuje s vremenom na vrijeme. Krivci mogu biti klima, česta ili nepravilno nanesena trajna boja, preljev ili neprikladni proizvodi za njegu kose. Fiziologija može također odigrati ulogu. Stres i napetost mogu uznemiriti ravnotežu kože i vlasišta.

Osjetljivo vlasište i probijena zaštitna brana

Baš kao i koža, vlasište je prekriveno zaštitnim slojem. Zamislite da je taj sloj zid od opeke, a da su opeke rožnate stanice. Cement između opeka sastoji se od lipida, to jest masnih tvari. Vanjski utjecaji mogu dovesti do uništenja dijela lipida ili, u našoj predodžbi, cementa. Time brana (naš zid od opeke) propušta. Izlazi previše vlage, a ulaze štetne tvari. To iritira vlasište i ono reagira svrbežom, pečenjem, crvenilom, prhuti ili zatezanjem.

Osjetljivo vlasište zbog loše njege

Perete li kosu svakodnevno i zatim na nju nanosite styling proizvode koji sadrže alkohol, poput styling gela ili pjene? S vremenom će to isušiti vlasište. Ako morate svakodnevno prati kosu, koristite veoma blag šampon. Neko vrijeme ne stavljajte proizvode koji sadrže alkohol i oblikujte frizuru regeneratorima koji se ne ispiru, styling sprejem ili voskom.

Promjena klime razdražuje osjetljivo vlasište

Suh grijani zrak zimi i klima-uređaji ljeti loše utječu na cijelu kožu, uključujući vlasište. U ta teška vremena za vlasište, šamponi koji vlaže kosu, regeneratori i tretmani koji se ne ispiru pravo su osvježenje za kosu i vlasište. Primjenom tih proizvoda obnavljate rezerve vlažnosti vlasišta bez dodavanja lipida u velikim količinama. Lipidi (masnoća) mogu otežati kosu, osobito tanku kosu.

Osjetljivo vlasište: Može vam pomoći vaš dermatolog

Stalni svrbež može biti simptom gljivičnog oboljenja vlasišta. Crvenilo i velike ljuske prhuti još više potiču gljivičnu bolest. Masno vlasište osobito je sklono pretjeranim gljivicama jer se one šire u takvom okruženju. Ako vam je vlasište masno i svrbi vas, posavjetujte se s dermatologom o tom problemu.

Ovo će vratiti ravnotežu vašem vlasištu: