damaged-hair-2
Njega kose | Zaštita

Moderna njega kose: od oštećene do blistave kose

Suha kosa beživotna izgleda s popucalim vrhovima vapi za njegom ili više vrsta njege. No nema razloga da se brinete. Naša njega kose i styling savjeti ubrzo će vratiti prirodnu ljepotu vašoj kosi

Utjecaji poput topline, sunca i vjetra mogu oštetiti kosu. Kad se sloj kutikula oko svake vlasi ošteti, kosa gubi svoju vlažnost i ostaje suha i krhka.

Pomoć za oštećenu njegu

Neke frizure poput kovrča, pletenica ili zaglađene frizure odmaraju vašu kosu od sušenja sušilom i toplinskih uređaja za kosu.

Posebni proizvodi za njegu kose pomoći će vašoj kosi da se brže oporavi od štetnih utjecaja. Odabir šampona osobito je važan. Šamponi za oštećenu kosu sadrže sastojke koji obnavljaju kosu. To su, primjerice, ulja, keratin i pantenol.

Usto obavezno koristite regenerator za oštećenu kosu. Takvi regeneratori učvršćuju kosu nakon pranja i štite vlasi od dodatnih oštećenja.

Svakodnevno nanosite malu količinu ulja za kosu na suhu ili mokru kosu kako biste imali svilenkast sjaj.

Neko vrijeme ne koristite gumice s metalnim dijelovima jer one dodatno oštećuju kosu.

Svakodnevno mijenjajte svoju frizuru. Time dajete kosi vremena da se oporavi i ne oštećuje se uvijek na istom mjestu.

Frizure za oštećenu kosu

Oštećenoj kosi uglavnom nedostaje vlažnosti, sjaja, energije i volumena. U takvim uvjetima punđa pomaže kosi da se oporavi. Opisujemo dvije frizure koje su posebno prigodne za prijelaz od oštećene u zdravu kosu.

Šinjon

Oštećena kosa
© Fotolia.com

Model Jessica Gomes i glumica Hayden Panettiere nose visoki šinjon s mnogo volumena na pozadini glave

Operite kosu šamponom za oštećenu kosu. Kad nanesete regenerator na kosu, uvijte još vlažnu kosu u šinjon na pozadini glave. Sastojci regeneratora tako mogu uljepšavati vašu kosu dok se vi bavite svojim dnevnim obvezama.

Savjet: Nemojte prečvrsto uvijati kosu. Nezaglađen šinjon osobito je popularan te ne zateže kosu i vlasište. Nanesite i regenerator u spreju na oblikovan šinjon. Opazit ćete dodatni sjaj kad raspustite šinjon.

Pletene frizure

Oštećena kosa
© Fotolia.com

Glumice Berenice Bejo i Laura Osswald isplele su svoju dugu kosu. Ove frizure daju vašoj kosi potreban predah

Pletenjem kose postižete dva cilja. Styling ne zahtijeva uporabu pribora koji oštećuje kosu i većina kose nije izložena štetnim utjecajima sunca, topline i vjetra. Pletenje još vlažne kose također je dobar način da oblikujete kovrče bez uporabe toplinskih uređaja za kosu.

Savjet: Operite kosu šamponom za oštećenu kosu. Zatim labavo ispletite još vlažnu kosu i namjestite pletenice po želji. Možete malo raspustiti frizuru. Na kraju pletenicu i osobito vrhove kose poprskajte regeneratorom u spreju.

Video: Kako oštećenu kosu učiniti svilenkastom