Njega kose | Suha kosa

Vaša kosa žudi za vlažnošću


Vaša se kosa može isušiti baš kao i koža. Suha kosa izgleda matirano, na dodir je poput slame i djeluje beživotno. Stoga je ključno dati joj potrebnu vlažnost. Želimo s vama podijeliti naše metode vlaženja kose.

 

Najčešći razlog beživotne kose bez sjaja je veliki nedostatak vlažnosti. Drugi znak premalo vlažnosti u kosi jest statički elektricitet. Koži treba 10% vlažnosti, no kosi treba od 15 do 17% vode.

Čimbenici isušivanja kose

Suh i topao zrak oduzima kosi vlažnost. Kad je kosa već suha, dnevno sušenje sušilom za kosu i česta uporaba grijanih uvijača i uređaja za ravnanje kose brzo će kosu i vlasište pretvoriti u pustinju. Zato pribor koji koristi toplinu za oblikovanje frizure trebate koristiti što rjeđe, a postavke sušila za kosu namjestiti na što nižu temperaturu i jako puhanje zraka. Tijekom posjeta sauni zimi omotajte ručnik oko kose kako biste je zaštitili od suhog i toplog zraka (do 100°C). Zaštita od gubitka vlažnosti još više djeluje ako ste nanijeli sredstvo za zaštitu na kosu. Isto se preporučuje i kad ste na plaži. Nošenje šešira, kape ili vezice štiti vašu kosu od velikog gubitka vlažnosti što dovodi do kuštrave kose. Održavanje vlažnosti kose osobito je važno za obojenu i trajno onduliranu kosu.

Izvori vlažnosti za vašu kosu

Voda je posebno sredstvo. Pijenjem unosimo vodu za održavanje metabolizma tijela i podržavanje stanica. Ako se koristi za kupanje, tuširanje ili pranje šamponom, voda može isušiti vodu iz kože i kose. To zvuči paradoksalno, ali istina je. Stoga je važno koristiti šampone koji vlaže kosu. Među najučinkovitijim sastojcima za vlaženje i njegu kose u šamponima i regeneratorima su aloe vera, glicerol, pantenol kao i svileni i pšenični proteini. Zahvaljujući njihovim molekularnim strukturama, ti aktivni sastojci povezuju vlažnost za vlasi i svaku vlas oblažu zaštitnim filmom. Time kosa postaje glatka i a učvršćuju se kutikule kose. Učvršćivanje omogućava kosi da bolje zadržava vodu.

Otkrijte: Suha kosa