hair-myths
Njega kose | Suha kosa

Činjenice i zablude o kosi

Neka uobičajena vjerovanja o kosi temelje se na mitovima, a njih ima nevjerojatno mnogo. Korijeni nekih mitova o kosi mogu biti posve besmisleni dok drugi sadrže djelić istine. Cinici vjeruju da je životni vijek mitova kose duži što je mit besmisleniji. Kako god, vrijeme je za činjenice i prave odgovore. Što kažete na to? Uzrokuje li stres doista ispadanje kose? Raste li smeđa kosa brže od plave kose?

Riječ mit (od grčke riječi „mythos“) znači „riječ“ ili „priča“. Danas, riječ mit označava priče o bogovima i junacima. Katkad mitovi pričaju o nekom prirodnom fenomenu za koji se u to doba nije moglo naći racionalno objašnjenje. Dok mnogi mitovi još očaravaju mudrošću tog doba, mitovi o stvaranju i mitovi o prirodnim fenomenima rijetko dolaze uz relevantne činjenice. Želimo vam pomoći da odvojite istinu od zabluda.

Koja je od sljedećih izjava točna?

1. Proizvodi za oblikovanje isušuju kosu. – Netočno!

Ova je izjava netočna. Alkoholi koje sadrže proizvodi za oblikovanje kose vrlo su hlapivi. Oni ishlape onog trena kad proizvod dođe u kontakt s kosom ili čak prije.

2. Čestim pranjem kose vlasište postaje masnije. – Netočno!

Lojne žlijezde u korijenu kose reguliraju koliko se loja proizvodi. Proizvodnja loja ovisi isključivo o tipu kože i starosti osobe. Opće je pravilo da se proizvodnja loja smanjuje s godinama. Često pranje kose uklonit će loj s kose i vlasište. Međutim, „moderni“ šamponi izrađeni su da održavaju kosu podatnom.

3. Stres uzrokuje gubitak kose. – Točno!

Čovjeku prosječno ispadne između 50 i 80 vlasi dnevno, no na njihovu mjestu izrastu nove. Stres može utjecati na ravnotežu između ispadanja i ponovnog rasta vlasi u korist pretjeranog gubitka kose. Priroda uvijek nastoji povratiti ravnotežu. Posavjetujte se s liječnikom ako vam kosa jako ispada.

4. Bolje je češljati nego četkati mokru ili vlažnu kosu. – Točno!

Vlažna ili mokra kosa mnogo je osjetljivija i sklona lomljenju i drugim oštećenjima nego suha kosa. Koristite češalj sa širokim zupcima za oblikovanje mokre ili vlažne kose.

5. Smeđa kosa raste brže od plave kose. – Netočno!

Plava je kosa uglavnom tanja i sklonija lomljenju od smeđe kose. To može izgledati kao da plava kosa raste sporije od tamne kose. Genetski čimbenici, uz gen koji određuje boju kose, zapravo određuju koliko će brzo kosa rasti.

6. Sto puta prijeđi četkom po kosi i imat ćeš sjajnu kosu. – Naravno!

Četkanje dovodi do zaglađivanja kutikula vlasi, uz to što otpetljava kosu. Glatka, počešljana kosa bolje reflektira svjetlo. To je temelj za sjaj i privlačne odsjaje u svježe očetkanoj kosi. Četkanjem također raznosite loj s vlasišta po kutikulama vlasi. Time štitite kosu i pojačavate njezin sjaj. Ne morate brojati koliko ste puta prošli četkom kroz kosu, i to ne mora biti baš sto puta.

Otkrijte: Suha kosa