Žena bez prhuti u kosi
Njega kose | Prhut

Zbogom masnoj kosi i prhuti: Kako održati kosu svježom

Upravo ste oprali kosu, ali ona već izgleda masno i s prhuti – i zapušteno. To može jako narušiti vaš izgled. No ne brinite se: dijelimo s vama kako se riješiti masne kose i prhuti

Prhut je sama po sebi posve normalna. Pojavljuje se na svakoj glavi, svakoga dana. Koža vlasišta obnavlja se svaka četiri tjedna. Općenito, ljuskice prhuti tako su male da se ni ne opaze. No tek kod prekomjerne proizvodnje loja, ljuskice se zalijepe za vlasi i postaju vidljive – i problematične. Ta pretjerana proizvodnja loja može biti uzrokovana stresom ili hormonalnom promjenom (primjerice trudnoćom). Ako se proizvodi pretjerana količina loja, može vas svrbjeti vlasište, a kosa izgledati masno ubrzo nakon pranja. Kad se dogodi takav dan loše frizure, oblikovanje kose nije zabavno. Stanimo tome na kraj! Pročitajte naših pet savjeta koji vam mogu pomoći:

 1. Masnu kosu perite posebnim šamponom
  Šamponi razvijeni za masnu kosu pomažu u vraćanju ravnoteže vlasišta i uklanjaju višak loja, umiruju vlasište i smanjuju svrbež. Šamponi za masnu kosu trebaju se koristiti dva do tri puta tjedno. Savjet: ako svakodnevno perete kosu, perite je naizmjence sa šamponom za masnu kosu i vrlo blagim šamponom. Tako nećete isušiti vlasište da bude još više nadraženo. Oni koji samo nastoje spriječiti da se prhut i masna kosa ne pojave, mogu jednom tjedno koristiti šampon za masnu kosu.


 2. Masnu kosu s prhuti perite na odgovarajući način
  Počešljajte kosu prije pranja. Tako ćete odvojiti ljuskice od vlasišta i raspetljati kosu. Operite kosu mlakom vodom. Dajte šamponu protiv prhuti vremena da djeluje prije nego što ga isperete. Za dodatnu njegu, možete nanijeti masku ili regenerator. Međutim: nanesite iz samo na vrhove i dužinu kose – a ne na korijen kose!


 3. Masnu kosu s prhuti sušite na odgovarajući način
  Toplina zraka od sušenja kose sušilom može još više nadražiti vlasište. No ne želite izaći iz kuće s mokrom kosom! Ako ne možete izbjeći sušilo, uvijek sušite kosu na postavki hladnog ili slabog puhanja. Savjet: spustite glavu da kosa visi tijekom sušenja – to je nježnije prema vlasištu. I, što češće moguće, pustite da se kosa prirodno osuši na zraku.


 4. Umjereno koristite proizvode za oblikovanje frizure
  Kako biste izbjegli da kosa izgleda još masnije, štedljivo koristite proizvode za oblikovanje frizure, primjerice vosak, jer oni mogu dodatno otežati kosu. I ne nanosite ih na korijen kose – samo na dužinu kose i vrhove. Pretjerana uporaba laka za kosu također može učiniti kosu masnom i uzrokovati svrbež vlasišta. Nekoliko kratkih mlazova sasvim je dovoljno. Također, budite oprezni kod uporabe ulja za kosu – oni su samo za suhe vrhove!


 5. Hitna pomoć za masnu kosu
  Vaša kosa već popodne izgleda manje svježe – a navečer izlazite? Nema problema. Suhi šampon stiže u pomoć! Iako suhi šampon ne može zamijeniti pranje kose, može privremeno osvježiti kosu upijanjem viška loja. Poprskajte suhi šampon na masna područja s udaljenosti od 20 centimetara. Pustite da djeluje, prstima umasirajte i zatim počešljajte kosu da iščešljate šampon.
Otkrijte: Prhut