Plavuša s kosom do ramena
Njega kose | Iscrpljena kosa

Njegujte svoju kosu: Kako obnoviti kosu nakon ljeta

Toplina, sunce, bazenska voda: ljeto je divno, ali može loše utjecati na vašu kosu. Donosimo kako možete njegovati svoju kosu nakon ljeta i kako joj sad možete pružiti savršenu njegu.

Mi OBOŽAVAMO ljeto! No naša kosa ga baš i ne voli! Mnogi čimbenici poput UV zraka, soli i klora mogu brzo oštetiti kosu. Do kraja sezone, kosa može postati suha kao slama i krhka. Najbolji lijek za to jest da joj pužite dovoljno zaštite tijekom ljeta. To ste propustili? Nema problema! Jesen je najbolje vrijeme da obnovite sjaj svoje kose i pripremite je za zaštitu od zimskih uvjeta. Pratite ove jednostavne savjete za najučinkovitiju njegu.

Njega kose nakon ljeta

Žena s dugom smeđom kosom

Jesen je najbolje godišnje doba za revitalizaciju umorne kose.

 1. Njegujte svoje kutikule
  Kutikule kose – vanjski sloj vlasi – sastoji se od stanica koje se preklapaju. Njihov je zadatak da štite vlas od vanjskih utjecaja poput svjetla, i kozmetičkih tretmana, primjerice boja za kosu. Međutim, kutikule se ljeti mogu oštetiti, pa kosa izgleda krhko, suho i beživotno.

  Za ojačavanje kutikula, pomaže samo jedno: hidratacija. Redovito koristite hidratizirajuću masku. Nemate vremena? Isprobajte onda masku koja se ne ispire. No važno je da kosu ne opteretite previše proizvodima za njegu. Savjet: koristite proizvode za njegu iste linije pa je tako nećete opteretiti – oni su razvijeni za zajedničku uporabu.

 2. Novi sjaj za vašu kosu
  Želite potaknuti sjaj kose? Isprobajte preljev, to jest, privremenu boju. Za razliku od trajnih boja, preljev se s vremenom ispire. Mnogi preljevi sadrže njegujuće sastojke – posebna ulja koja obavijaju vlasi i čine je sjajnom. Savjet: koristite proizvode za njegu koji su razvijeni za zaštitu obojene kose i održavanje što dužeg sjaja preljeva.

 3. Njegovani vrhovi
  Kraj ljeta idealno je vrijeme za posjet frizeru. Želite ošišati što manje kose? Ne brinite se. Ne morate se puno ošišati. No ako ošišate suhe, oštećene vrhove, kosa će izgledati svježije i zdravije. Savjet: dva ili tri puta tjedno nanesite njegujuću tekućinu na vrhove kose – tako će biti glatki nakon šišanja.

Dolazi zima: Kako pripremiti kosu za hladnoću

null

Bliži se hladno godišnje doba pa upotrijebite ove trikove da učinite kosu otpornom na zimu.

 1. Zaštitite od suhoće
  Vremenski utjecaji ljeta su iza nas – no i hladnoća može opteretiti kosu. Grijanje, hladan vjetar ili duže sušenje kose sušilom, mogu isušiti kosu – i prouzročiti pucanje vrhova. Hidratizirajte kosu nanošenjem maske za obnovu kose dva puta tjedno. Uz to, koristite šampon i regenerator za obnovu kose. Savjet: kod sušenja kose, usmjerite sušilo samo na korijen kose. Difuzorom ćete bolje kontrolirati temperaturu.

 2. Razmislite o svojoj prehrani
  Prehrana utječe na zdravlje vaše kose. Uzimajte dovoljno vitamina – to je važno za zdrav rast kose. Pomoći može hrana poput lososa, skuše, vrganja ili avokada. Sva ta hrana sadrži vitamin D. Usto: ojačat ćete imunitet svog tijela za borbu protiv uobičajenih jesenskih viroza, prehlada i šmrcanja.

 3. Nemojte dati prhuti priliku da se pojavi
  Zimi je uobičajeno da koža postane suha i počne se ljuštiti. Razlog su čimbenici tog hladnog godišnjeg doba – poput izlaska iz toplog zatvorenog prostora na vanjsku hladnoću, grijanog zraka i hladnog zraka. Dobra vijest: možete poduzeti korake da spriječite prhut. Njegujte svoje vlasište redovito nanoseći tonik za kosu. Također možete prati kosu sklonu prhuti posebnim šamponima koji hidratiziraju ne samo kosu, nego i vlasište. Savjet: kod sušenja kose sušilom, izbjegavajte postavku s najvišom temperaturom. Bolji je umjereno topao zrak. Tako ćete izbjeći nepotrebno opterećivanja vlasišta.


Otkrijte: