Žena s plavom kosom, sunčanim naočalama i autobusom u pozadini
Njega kose | Iscrpljena kosa

Idealna njega za oštećenu i krhku kosu

Je li previše oblikovanja i često bojenje oštetilo vašu kosu i učinilo je krhkom? Otkrivamo kako možete vratiti sjaj svojoj kosi. Usto: donosimo program njege savršen za oštećenu kosu.

Onaj tren kad opazite da vam je kosa oštećena, obično je već svašta pretrpjela: napornu izloženost alatima za oblikovanje, četkama, sušilima i uređajima za kovrčanje, bojenju, izbjeljivanju, trajnoj ondulaciji… Čak i manje zdrava prehrana može oslabiti kosu. Katkad je krivac nedostatak ispravne njege. Kosa je isušena, kutikule ogrubjele, pojavljuje se kuštravost i ispucali vrhovi.

Odgovarajuća njega za oštećenu i krhku kosu

Dvije moderne žene sa zdravom plavom kosom

Uz odgovarajuću rutinu njege: šampon, regenerator i masku, oštećena kosa može ponovno zablistati!

Postupajte s oštećenom kosom kao što biste s delikatnim, filigranskim osušenim cvijetom maslačka. Čuvajte je od svega što bi je moglo dodatno oštetiti. Kod pranja, obavezno koristite šampon iz linije za oštećenu kosu. Dobro namočite nosu i nježno umasirajte šampon. Nemojte je žestoko trljati, poslije ćete je teško počešljati. Temeljito isperite šampon. Nakon pranja, obavezno na kosu nanesite regenerator ili masku. Osobitu pozornost pridajte srednjem dijelu kose i vrhovima. Ostavite da djeluje i zatim temeljito isperite kosu. Još je bolja metoda obrnutog pranja: kad obrnete redoslijed nanošenja šampona i regeneratora na kosu. Ovdje pročitajte više o tome. 

Što je dobro za oštećenu kosu

Određeni sastojci u šamponu i drugim proizvodima za njegu kose, često su pravi spasitelji oštećene kose. Ako je kosa krhka i oslabljena, pomoći joj mogu hidratacijski sastojci poput aloe vere, pantenola, glicerina ili proteina svile. Za već oštećenu kosu, biljna ulja i proteini specijalisti su za obnovu kose. Aktivni sastojci poput ulja makadamije, arganova ulja, shea maslaca ili ulja divlje ruže obavijaju svaku vlas tankim zaštitnim slojem koji zaglađuje kutikule vlasi. Rezultat: kosa izgleda zdravo i sjajno.

Nježno oblikovanje za oštećenu kosu

Žena sa smeđom kosom i ruksakom

Biljna ulja i proteini svile unose sjaj u kosu.

Nakon pranja, kosa je nabrekla i stoga osobito osjetljiva na vanjske čimbenike. Nježno omotajte kosu ručnikom da je prosušite. Zatim je počešljajte češljem sa širokim zupcima. Savjet: ako rukom držite svaki pramen blizu korijena dok ga raščešljavate, manje ćete natezati kosu. Pitate se, je li dobro posušiti kosu sušilom, a zatim je oblikovati uređajem za kovrčanje ili ravnanje kose? Najbolje je izbjeći uređaje ako imate oštećenu kosu. Sušenje kose na zraku najnježnije je prema kosi. Nemate vremena ujutro da se kosa osuši na zraku? Onda postavite sušilo na najjače puhanje – ali na najhladnije moguće. Tako ćete vrijeme sušenja – i izloženosti kose šteti – smanjiti što više možete. Savjet za oblikovanje: ako želite oblikovati nježno valovitu kosu, kovrče ili zaglađenu frizuru, postoji i nježniji način. Ovdje ga otkrijte. Tretmani poput bojenja dodatno oštećuju već oštećenu kosu. To se osobito odnosi na izbjeljivanje i trajnu ondulaciju. Prebacite se na preljev kao alternativni način bojenja kose.

Ošišajte oštećenu kosu

Ako imate ispucale vrhove, posebne tekućine za tretman vrhova mogu pomoći zagladiti vrhove i učiniti da izgledaju manje kuštravo – barem privremeno. Nanesite nekoliko kapi na vrhove ručnikom prosušene kose i posušite je. Izgled ispucalih vrhova možete poboljšati tako da ih posušite sušilom i izvučete na okruglu četku. A kad ispucalim vrhovima više nema pomoći: bolje je da se oprostite s 2-5 centimetra vrhova koje će vam frizer ošišati. Dugokose žene znaju se posebno vezati za svoju kosu – osobito za dužinu kose. No kosa će vam zahvaliti zdravijim sjajem i većim volumenom. Vjerujte nam – i vjerujte frizeru koji će ošišati ono što se mora ošišati. Jer jedno je sigurno: kosa će narasti!

Otkrijte: