Žena plave kose koja nosi šešir
Boja kose | Njega obojene kose

Plavuše, recite zbogom žutim tonovima

 

Prirodna boja i sjaj – to većina žena želi od svoje nove boje kose. Katkad novo bojenje nema odgovarajući učinak. Plavu kosu često je teško dobiti, a žuti tonovi u plavoj kosi mogu izgledati neprofesionalno. Objašnjavamo kako se to dogodi i kako ih se riješiti.

Što trebate znati o izbjeljivanju

Plava kosa iznimno je moderna, tako da ne čudi što se mnogi odlučuju za tu boju kose. Zahvaljujući izbjeljivanju, promjena boje kose nije problem za većinu tipova kose. To je najnaglašenija promjena boje, tako da je obavezna posebna njega kad to činite kod kuće. Postoje savjeti i trikovi kako spriječiti to žutilo. Počnimo s osnovama izbjeljivanja.

 

Proizvodi za posvjetljivanje ne sadrže boju, nego tvari za izbjeljivanje poput vodikova peroksida. Bilo da ih nanosite kod kuće ili u frizerskom salonu, oni uklanjaju prirodne pigmente iz kose i time je posvjetljuju. Tijekom izbjeljivanja, kosa poprima razne nijanse poput crvene, narančaste i, naravno, žute – posljednje boje prije plave.

Zašto plava kosa požuti?

Djevojka plave kose koja je svezana u pletenicu drži sladoled
© Getty Images

Zna li ovaj sladoled odgovor?

Mnogo je mogućih uzroka zbog kojih vaša kosa požuti. Evo dva razloga: isprao se preljev ili boja i plava je kosa poroznija.

Žuti tonovi u plavoj kosi zbog nepravilne primjene

Žutilo u plavoj kosi uzrokovano ispiranjem boje za kosu

Boja, kojom vam je frizer obojio kosu kako bi imala predivan sjaj i bila plave boje, ne ostaje trajno na kosi. Kako perete kosu, boja se ispire. To znači da se otkrivaju ili postaju vidljivi žuti pigmenti kose.

 

Žutilo plave kose od poroznosti

Plava kosa dokazano je poroznija od ostalih boja. Zbog toga ona upija puno minerala iz vode, što s vremenom uzrokuje gubitak boje. Kod izbjeljivanja kose otvaraju se pore kako bi upile boju, što znači da ih često izbjeljivanje stalno otvara i zato upijaju i što ne bi trebale, primjerice klor iz bazena koji stvara zelenkaste ili žućkaste tonove u kosi.

 

Kako spriječiti žutilo: tvrda voda sadrži puno minerala i metala, što može oštetiti kosu koja ih upija. Filter za vodu sjajno je rješenje kako bi vaša plava kosa ostala sjajna i izgledala kao da ste upravo izašli iz frizerskog salona. A što se klora tiče, jednostavno namočite kosu prije nego što uđete u bazen. Tako, budući da je kosa već natopljena vodom, ne može upiti klor. A čim izađete iz bazena, isperite kosu pod vodom.


Neutraliziranje žutila u plavoj kosi

Čestim pranjem obojene kose, sav vaš trud ili trud vašeg frizera kako biste imali odgovarajuću nijansu plave boje, s vremenom se ispere i doslovno postaje uzaludan. Kako biste spriječili pojavu žutih tonova u kosi, trebate dobar proizvod koji neutralizira to žutilo. Odgovarajući proizvod uravnotežuje žute tonove i vjerojatno će biti modre ili ljubičaste boje. Postoje šamponi i regeneratori koji obećavaju pomoć, a neki u tome i uspijevaju, no većina ljudi nema strpljenja čekati da proizvod djeluje dok peru kosu.

Pjene i sprejevi dobra su alternativa. Schwarzkopf Ashy Toner za kosu idealan je za uporabu između bojenja i pomaže održati vašu plavu boju ledeno hladnom, a ne žutom. Ako ste u stisci s vremenom, isprobajte  Anti-Yellow sprej koji djeluje kao regenerator koji se ne ispire. On održava vašu kosu blistavom i sprječava pojavu žutih tonova te njeguje kosu svojom UV zaštitom. Prava moćna formula!

Kako spriječiti žutilo: pokušajte ne prati kosu prečesto tako da boja ostane što duže u kosi. Znamo da je to lakše reći nego učiniti, no ako ne možete smanjiti broj pranja kose, tada uložite u šampon za održavanje boje koji neutralizira žute tonove.
 

Najbolja njega za izbijeljenu kosu

Imajte sjajnu kosu prirodnog izgleda kad se riješite žutila – obavezno njegujte svoju kosu dodatnom njegom. Hranjiva maska s uljem i ekstraktom citrusa idealna je, budući da osvježava plavu i istodobno sprječava pojavu žutih tonova. Njegujući sastojci također ugađaju kosi koja je iscrpljena izbjeljivanjem.

 

Dodatne savjete za još veću blistavost plave boje daje Schwarzkopfov stručnjak za kosu Armin Morbach u ovim videouputama:

Videoupute: Kako osvježiti oštećenu kosu