Žena s dugom crvenom kosom
Boja kose | Dvobojni trend boje kose

Toniranje, bojenje ili izbjeljivanje – što je najbolje za mene?

Koja je razlika između bojenja i toniranja kose? Kako obojenu smeđu vratiti u plavu boju? Odgovaramo na pitanja i donosimo vam sve što trebate znati prije eksperimentiranja s novom nijansom

Imate li potrebu osvježiti svoj izgled – možda promjenom boje kose? Ako je tako, na izbor imate: toniranje, bojenje ili izbjeljivanje. Kako bismo vam pomogli u odabiru metode, trebate znati djelovanje svake u kosi. Vaša željena nijansa također igra važnu ulogu u odabiru metode. Preljev neće posvijetliti vašu kosu, ali bojenje ili izbjeljivanje hoće. Ako samo želite osvježiti svoju prirodnu boju, preljev je najbolji odabir. Naš će vam vodič pomoći da se odlučite koja je metoda za vas.

Što se zbiva kad tonirate svoju kosu

600x800_hair-tone
© Stocksy

Čime se preljevi i boje lako nanose? Češljem!

Jedna od najvećih prednosti uporabe preljeva jest što nema izrasta jer će boja izblijedjeti unutar šest do osam pranja. Preljevi ne sadrže kemiju, a to znači da nemaju tekućinu za razvijanje boje. Boja ne prodire u strukturu vlasi – nego oblaže vanjski dio vlasi. Preljev ne može postići dramatičnu promjenu boje kose i neće prekriti sijede vlasi. Preljev se ponajviše koristi za osvježavanje boje i sjaj kose.

 

Uz lagane preljeve, postoje i intenzivni preljevi. Oni ipak sadrže neke kemijske sastojke. Time je boja nešto trajnija – traje oko šest do osam tjedana, postupno blijedi sa svakim pranjem – i tako se također izbjegava izrast. Primjenom intenzivnog preljeva kutikule vlasi se otvaraju, boja oblaže vanjski sloj vlasi kao i kod laganog preljeva, ali bolje se upija kad su kutikule otvorene.

Kako djeluje bojenje

Tko želi promijeniti svoju boju kose, treba odabrati trajnu boju za kosu. Kad se kosa boji, kutikule se otvaraju i pigmenti boje prodiru u vlas. Boja kose postaje trajna: ne ispire se, i s vremenom kako kosa raste, dobiva se izrast. Što se više obojena boja kose razlikuje od vaše prirodne, to je izrast vidljiviji i izraženiji. Sijeda se kosa također može prekriti bojom za kosu. Kad sami bojite svoju kosu, prirodna boja kose prikazana na pakovanju pokazuje vam je li ta boja prikladna za vašu kosu ili nije.

Savjet: Bojenje je stresno za kosu, važno je koristiti posebne proizvode za njegu kose za obojenu kosu. Oni će vam pomoći da održite blistavost boje i izbjegnete blijeđenje boje.

Izbjeljivanje kose – da ili ne?

Savjet: Već obojena kosa ne može se posvijetliti bojenjem. Ako imate obojenu kosu i želite svjetliju boju, to se može postići samo izbjeljivanjem. Tijekom izbjeljivanja pigmenti boje uklanjaju se iz kose (za razliku od bojenja). Budući da to može utjecati na kosu i isušiti je, njega poslije izbjeljivanja uključuje uporabu posebnih šampona i regeneratora za plavu kosu te nanošenje maske jednom ili dvaput tjedno.

Čak i brinete mogu imati plavu kosu – ali samo izbjeljivanjem. Savjet: kako biste izbjegli nezgode s izbjeljivanjem, najbolje je da se posavjetujete sa stručnjakom za boje. Oni mogu posvijetliti tamniju kosu nježnije u nekoliko navrata. Još jedan poseban slučaj: plava kosa u tamniji ton. Kad se boji na plavu kosu, smeđa boja može dobiti zelenkasti ton. U tom slučaju također je bolje posjetiti stručnjaka – tako da dobijete rezultat koji želite.

 

 

Niste sigurni hoćete li dobiti željenu nijansu na svojoj kosi? Pronađite Schwarzkopf Professional frizera da vas savjetuje o nijansi i metodi bojenja koja pristaje vašoj kosi.

Otkrijte: