Nasmijana djevojka s kosom u stilu Balayage
Boja kose | Frizura i trendovi boje kose

Što je balayage?Ova popularna tehnika bojenja stvara efekt koji ste sami željeli – i izgleda posve prirodno! Doznajte sve o balayage tehnici: kako se radi, po čemu se razlikuje od ombréa i izgleda li dobro i na kratkoj kosi… Također: smeđa, plava, crvena ili crna – kome sjajno pristaje ova metoda bojenja kose?

 

Bala… što? Trendseteri govore o tome – ali vama je to posve nepoznat pojam? Bez panike, ovdje doznajte sve o njemu:

Što je balayage?

Kad kosa postane platno: francuski stručnjaci za kosu odavno su svladali tu tehniku bojenja u kojoj se kosa slobodno boji četkom. Ta je tehnika tek nedavno postala popularna. Dolazi od francuskog glagola „balayer“ što znači mesti ili četkati, a upravo se ti pokreti koriste za bojenje pramenova. Umjesto odvajanja pramenova kao u uobičajenoj metodi bojenja gdje se pramen boji od vlasišta do vrhova i omota u foliju, ovdje se pramenovi kose drže labavo u jednoj ruci i boje kretnjom sličnom metenju. Time se stvaraju mješavine boja raznih intenziteta što stvara živahan izgled. Kosa kod vlasišta ne boji se u tehnici balayage, nego se boja nanosi na dužinu i vrhove kose, točnije na dio kose koji uokviruje lice. Mogu se postići prekrasni efekti i naglasiti konture. Prijelaz između obojenih pramenova nježan je i blag, tako da rezultat izgleda posve prirodno – i uvijek savršeno prilagođen osobi. Profinjeni ili naglašeni kontrasti u kosi stvaraju se selektivnim nanošenjem ili četkanjem boje ili boja, vizualno povećavajući ili smanjujući volumen prema željama i tipu kose.

 

 

Koja je razlika u usporedbi s ombréom?

Ombré je tehnika bojenja s jasnim prijelazom: taman izrast ili dužina kose,
ovisno gdje počinje prijelaz u drugu boju, i svjetliji vrhovi. Ako svijetla kosa
počinje kod vlasišta i prijelazi u tamniju nijansu – obično pola-pola – to se
naziva dvobojnom kosom. Za razliku od balayagea, kod ombréa i dvobojne
kose ne boje se pramenovi. Bojenje se nanosi od razine uha ili niže i pokriva
sve vrhove. Time se stvara očaravajući izgled. Kod ombréa i dvobojne kose
dvije se boje jasno razlikuju, a kod balayagea imamo svjetlije i tamne
pramenove koji stvaraju prirodan izgled.

Koja je dužina kose najbolja za balayage?

Od postepene pixie frizure do ravnog boba ili kovrčave duge kose – u pravilu tehnika balayage dobro pristaje svim frizurama. To je zato što tehnika slobodnog bojenja dopušta da se pramenovi oboje individualno prema frizuri i teksturi kose. Međutim, najimpresivniji se efekt postiže u dugoj kosi. Što je kosa duža (preporuka: barem do ramena), to se obojeni pramenovi mogu kreativnije postaviti u frizuri. Usto, kretnja duge i raspuštene kose stvara profinjenu i živahnu igru boja.

Koje boje kose dolaze u obzir?

To je najbolji dio: sve! Bilo da želite unijeti svježinu u svoju prirodnu boju kose ili isprobati posve novi spoj boja – s balayage će rezultat sigurno biti hit! Jeste li za zlatno-plave pramenove u čokoladno smeđoj kosi? Ili zavodljive bordo crvene pramenove u crnoj kosi? Balayage tehnika čini svaku kombinaciju mogućom.