how-to-tame-cowlicks
Styling kose | Zaglađena kosa

Kako ukrotiti čuperke

Čuperci vam mogu ići na živce tijekom šišanja i oblikovanja. No nema potrebe da odustanete od frizure iz snova – sve što trebate jest odgovarajući preokret! Donosimo vam savjete za mudro prikrivanje ili čak ukroćivanje dosadnih čuperaka

Čuperci su kao strašila na našoj glavi. Kosa obično ne raste na sve strane, ali svi imamo barem jednu točku gdje kosa iz vlasišta raste u kružnom obliku, oblikujući vrtlog. Koliko tih vrtloga kose imamo i njihov smjer rasta genetički je određeno. Genetičar Amar Klar čak je uspio dokazati da smjer rasta naših čuperaka pokazuje jesmo li dešnjaci ili ljevaci. Vrtlog kose u smjeru sata obično ukazuje na dešnjaka.

Bez obzira na to koliko su korisni, čuperci znaju biti naporni i dosadni. Kad želite oblikovati razdjeljak, prirodan razdjeljak je određen smjerom rasta čuperka. Kad želite napraviti razdjeljak u drugom smjeru, imate poteškoće budući da se kosa vraća u izvorni položaj. Vrtlozi se također mogu pojaviti u ravnoj kosi ili kratkoj kosi, pa pojedini pramenovi neprivlačno strše. Jako izraženi čuperci također znače da neke nove frizure nisu za vas. Čuperci onemogućavaju i neke kratke frizure.

Ako vam sve to zvuči poznato, nemojte biti tužni. Lako možete kontrolirati čuperke na svojoj glavi uz nekoliko jednostavnih koraka.

Kako staviti čuperke pod kontrolu

Šišanje: Prednost uzimanja čuperaka u obzir za iduću frizuru jest da kosa može prirodno padati, tako da je nepotrebno oblikovati ih u drugom smjeru. To je obično stvar iskusnih frizera. Možete ukazati na svoje čuperke frizeru kod svog prvog posjeta.

Ako vam se sviđaju šiške, prvo provjerite imate li čuperak iznad čela. Zbog njega bi šiške mogle stršati i ne imati željeni oblik. Izbjegavajte frizure sa šiškama. No čuperak ovdje nije posve beskoristan, zapravo može podržavati razdjeljak na stranu ili po sredini.

Sušenje: Kosu je mnogo lakše oblikovati uz pomoć topline, zato biste čuperak trebali napasti sušilom. Nanesite pjene na vlažnu kosu i posušite je pramen po pramen na okruglu četku. Svako malo uvijte četku bliže vlasištu, postavljajući novi smjer tvrdoglavog čuperka. Čim je kosa suha, učvrstite uvijen čuperak kopčom tako da ostane takav tijekom hlađenja. Zatim frizuru poprskajte lakom za kosu. Ukroćene dijelove možete odvojeno pričvrstiti ako je potrebno.

Ravnanje: Čuperke možete napasti i oblikovanjem tog pramena uređajem za ravnanje kose. Ravna kosa brže pada i lakše se oblikuje u željenom smjeru.

Volumen: Volumen vam može pomoći da skrijete čuperke. Nježno natapirajte kosu češljem i zatim je oblikujte tako da se čuperak skrije ispod. Ili iskoristite njegov oblik i dignite svu kosu puderom za volumen. Time ćete odmah dobiti podatnost kose da je možete oblikovati po želji.

Kovrčanje: Želite trajnije rješenje koje traje duže od idućeg pranja? Ako je tako, neka vam frizer trajnim uvijačima uvije pojedine čuperke. Tako možete osvježavati frizuru nekoliko tjedana kako god želite.