fade-haircuts-2560x963
Styling kose | Trendovi frizura za muškarce

Stanjene frizure

Kako klasičnoj muškoj frizuri dati moderan štih? Jednostavno, stanjite kosu! Stanjivanje je moderno: stanjene frizure, gdje je kosa sa strane sve kraća od vrha prema dnu ili obrijana, imaju sve što je potrebno kako bi postale hit muška frizura u 2016.

Frizura s poviješću! Kratko ošišana kosa, malo izrasla samo na vrhu glave – taj su izgled popularizirali američki vojnici u 1940-ima i 1950-ima. Njihova je kosa strogo počešljana, često s razdjeljkom i vrlo njegovana te uravnotežena. Ta se frizura činila nezaustavljivom sve dok na pozornicu nisu došli Elvis Presley i Beatlesi: tada su kokotica i beatlesica pregazile ovu vojničku frizuru. No ubrzo se vratila. U dane hip-hopa tijekom 80-ih i ranih 90-ih, stanjena frizura ponovno se pojavila u obliku ravno ošišane kose na vrhu glave i kratko ošišane sa strane, te postala zaštitni znak te supkulture.

A danas? Ta je frizura opet popularna kod muškaraca u 2016. Najbolje je što ne morate biti vojnik ni hip-hoper da biste je nosili. To je zato što se ta kultna frizura pretvorila u pravu džentlmensku frizuru. Ona savršeno pristaje uz svaki izgled. Ošišana prema tipu i stilu osobe, stanjena frizura može izgledati klasično, moderno ili ekstravagantno. Još jedna prednost: ta trendi frizura izgleda manje radikalno od undercuta, budući da je postupan prijelaz do obrijanog dijela.

Objašnjavamo što točno čini tu frizuru i koje su njezine varijante:

Klasično stanjena frizura

Originalna stanjena frizura: počevši od klasične dužine od nekoliko centimetara na vrhu glave, kosa je sve kraća prema ušima i potiljku i na kraju „nestaje“. Budući da se vlasište sve jače vidi kako je kosa kraća, boja kose također izgleda svijetlije. To je dio karakterističnog efekta blijeđenja kako kosa biva sve kraćom. Britvica se koristi za savršeno „nestajanje“ kose kod potiljka. Klasična stanjena frizura moderna je jer pristaje uza sve i za sve je prigode. No ako se želite istaknuti, možete dodati osobni potpis na frizuru s obrijanim ili obojenim uzorcima u kosi.

Nisko stanjena frizura

Ova je varijanta malo suptilnija od klasične. Kratki dio kose počinje zamjetno niže, pa je prijelaz od duge u kratku kosu još suptilniji. Ova frizura posebno dobro pristaje uz bradu, budući da nema snažnog kontrasta i linija. Brada i kosa na glavi izgledaju ujednačeno.

Frizura stanjena škarama

Kako i naziv govori, ova se frizura šiša samo škarama. Trimeri i brijači se ne koriste. Budući da se škarama ne može napraviti snažan kontrast, ova je frizura manje upadljiva i stoga idealna kao uvod u stanjene frizure.

Srednje stanjena frizura

Muževna i očaravajuća: ova varijanta stanjene frizure najviše podsjeća na originalnu frizuru. Kosa je ošišana vrlo kratko sa strane i na pozadini glave. Prijelaz do kose na vrhu, koja je nešto duža, počinje iznad ušiju. Ova frizura izgleda vrlo precizno i linearno, no svejedno imate prostora za oblikovanje. Primjerice, možete oblikovati razdjeljak na stranu ili začešljati kosu gelom.

Efekt stanjivanja također pristaje uz vrlo kratke frizure. U njima stanjivanje ne bi smjelo početi previše nisko, kako bi se istaknuo izgled čvrstine. Minimalistički i muževno!

Visoko stanjena kosa

Ova se varijanta razlikuje očaravajućim kontrastom između različitih dužina kose, zbog čega je smionija. Duža kosa na vrhu glave vrlo je vidljivo odvojena od ostatka kose koji je puno kraći. U ovoj je varijanti samo niži dio glave stanjen i obrijan uz rub kose.

Stanjene frizure: Hit muška frizura za 2016.