hairstyle-encyclopedia-what-is-a
Styling kose | Savjeti i trikovi

Frizura po nazivu…

U potrazi za novom frizurom, kako naći onu koja vas inspirira? Jasno je što su morske kovrče i lažan bob je već duže vrijeme s nama. A dvobojna kosa? Mogućnosti je mnogo! Problem je što ima mnogo različitih elemenata u zavodljivoj, razbarušenoj ili elegantnoj frizuri. Nazivanje elemenata frizure možda vam pomogne ako volite duge nazive. Termini frizure u našem rječniku prilično su jasni

B kao…

Banana-punđa: oblik ove klasične punđe podsjeća na bananu na pozadini glave. Banana punđa ima nekoliko varijanti: okomita, dijagonalna ili vodoravna. Taj se oblik postiže različitim uvijanjem kose. Frizura je slična, ali nije ista kao francuska punđa.

Bob: Klasičan bob dug je do brade. Bob frizure poznate su po svojoj raznolikosti u dužini i stilu.

C as in ...

Clavi frizura: kosa je ošišana do razine ključnih kostiju.

D kao…

Dip Dye: samo su vrhovi kose obojani u boju drukčiju od ostale kose. Postupno mijenjanje kose u dvije boje: ombre i dvobojna kosa

Dvobojna kosa: kosa je obojena ili izbijeljena za stvaranje dvije različite boje. (Pogledajte dip dye i ombre)

Dugi bob:

 © Getty Images

Trendi frizura; kosa je ošišana do razine brade ili ramena.

E kao…

Emo frizura: „E“ u emo znači „emocionalno“: frizura sadrži elemente punk frizura 1980-ih. Emo frizure i boje mijenjaju se prema raspoloženju i izražavaju osjećaje. Jarke boje, izražajne frizure, asimetrija, iznenađujući elementi frizure uobičajeni su u jedinstvenim emo frizurama.

F kao…

Francuska pletenica: ta se lijepa pletenica oblikuje posebnom tehnikom. Kako se pletenica plete, mali pramen umeće se u pletenicu svakim uvijanjem pramenova. Pletenica je zato ispletena uz vlasište.

G kao…

Garcon frizura: dječačka frizura („garcon“ je „dječak“ na francuskom); kratka frizura je postepeno ošišana; kosa na vrhu glave malo je duža i počešljana od vrha glave prema naprijed.

Geo frizura: kratka precizna frizura.

H kao...

Hipsterska frizura: urbane hipi frizure 21. stoljeća mogu biti bilo koje dužine i oblika. Muške i ženske frizure oblikuju se prema individualnom stilu, od undercuta i dječačkih frizura do duge kose.

I kao…

Izvijene frizure: sušenjem se vrhovi kose izvijaju prema van; bio je to hit u 1950-ima. Tu frizuru možete oblikovati i uređajem za kovrčanje kose ili izvijanjem pramenova na okruglu četku. Moderna varijanta često je jako postepeno ošišana i vrhovi izgledaju perjasto.

Irokez frizura: ratnička frizura plemena Irokez. Moderne varijante imaju vrlo kratku, gotovo obrijanu kosu sa strane sa središnjom linijom duže kose po sredini glave.

K kao...

Kokotica: kokotice su bile popularne u 1950-ima. Širok pramen kose iznad čela se počešlja ili uvija prema pozadini glave ili na stranu i stvara se kokotica puna volumena.

Kratki bob: 

 © Getty Images

u ovoj varijanti boba, kosa je ošišana britvom ili škarama na različite dužine.

L kao...

Lažan undercut: 

© Getty Images

na prvi pogled kosa izgleda kao da je izbrijana. Iluzija se stvara pletenjem ili uvijanjem pramenova kose.

 

Lažan bob: duga se kosa uvija ispod kako bi se stvorila iluzija boba. Kosa se skupi u vrlo niski rep. Vrhovi tog repa se zatim uvijaju ispod kose i pričvršćuju ukosnicama

M kao...

Mokre frizure: 

 © Getty Images

Kosa izgleda zalizano ili mokro.

Morske kovrče: ležerne, nepravilne kovrče koje izgledaju prirodno kao da ste na plaži za vjetrovitog dana

N kao...

Nezaglađen izgled:

© Getty Images

kosa je oblikovana tako da pokazuje inat strogoj formi, preciznosti i savršenstvu.

Nezaglađena frizura: kosa se oblikuje tako da ne izgleda kao da je uređivana. Pojedini pramenovi kose mogu „pobjeći“ iz frizure, a proizvodi poput slanog spreja i pudera za volumen pomažu u oblikovanju tog izgleda.

Nova kratka frizura: kosa je vrlo kratka, duga tek nekoliko milimetara. Za razliku od vojničke frizure, kosa na vrhu glave mrvicu je duža.

O kao...

Ombre: boja kose postupno prelazi od svijetlije prema tamnijoj ili iz jedne boje u drugu. Često su vrhovi kose svjetliji od ostale kose. (Pogledajte također dip dye i dvobojnu kosu)

P kao...

Pixie frizura: kratka frizura; kosa je duga oko pet centimetara i ima šiške. Kosa na pozadini glave postepeno je ošišana. Kosa sa strane je vrlo kratka i ne prekriva uši. Frizura često mladim ženama daje vilinski izgled.

Polupodignuta kosa: dio kose je skupljen u rep ili punđu, a ostala je kosa raspuštena. Polupodignute frizure mogu se raznoliko oblikovati i dopuštaju kreativnost.

Punđa: kosa je začešljana i pričvršćena ukosnicama ili ukrasima za kosu raznih oblika.

R kao...

Ravna frizura: kosa do ramena precizno je i ravno ošišana

Rep: omiljena klasična frizura. Kosa je skupljena gumicom na pozadini glave, bilo visoko ili nisko.

Retro frizure: frizure podsjećaju na davna vremena. Retro moda i frizure vrlo su popularni. Među njima su sada trendi frizure poput retro kovrča iz 1920-ih, kokotica iz 1950-ih i frizure 1980-ih s kraćom kosom sprijeda nego straga.

Retro kovrče: ove precizno oblikovane kovrče bile su popularne u 1920-ima.

S kao...

Shag: postepena frizura sa šiškama kod koje je kosa na vrhu glave kraća od ostale kose.

Side cut: s jedne strane je kosa vrlo kratko ošišana od ruba kose do sljepoočnice. (Pogledajte undercut)

Na stranu: duga kosa počešljana je na jednu stranu i prebačena preko ramena.

Spiralna kosa: trendi stil 1990-ih; kosa je nakovrčana u sitne kovrče uređajem za kovrčanje kose.

 

 

 

Sleek: The hair is straight or straightened using a flat iron or straightening hair products. The hair is styled close to the scalp.

Styled back hair:

 © Getty Images

Gel is applied to the front portion of the hair. This makes it easy to comb this part of the hair straight back. The rest of the hair and the long straight ends are allowed to hang freely.

Š kao...

Šiljasta frizura: vrhovi kose strše u zrak na vrhu glave.

Šinjon: kosa je skupljena u rep koji se zatim uvija dok se ne savije u okrugao oblik. Šinjoni dolaze u mnogim varijantama, od djevojačkog do elegantnog.

U kao...

Undercut: kosa je vrlo kratka sa strane ili oko glave. Ostala je kosa duga (pogledajte side cut)

Uvijeni pramenovi kose: pojedini pramenovi kose uvijeni su oko svoje osi i jedno oko drugoga.

V kao...

Vojnička frizura: kosa je podjednako ošišana na samo nekoliko milimetara.

Volumen: kratke i duge frizure 1980-ih poznate su po tome da su sadržavale mnogo volumena. Duga je kosa ošišana kraće sprijeda nego straga.

Z kao...

Zaglađena: kosa je ravna ili izravnana uređajem ili proizvodima za ravnanje kose. Frizura je oblikovana blizu vlasišta.

Začešljana kosa:

 © Getty Images

gel se nanosi na prednji dio kose. Time se lakše češlja prema natrag. Ostala kosa i dugi ravni vrhovi mogu slobodno padati.

Otkrijte: Savjeti i trikovi