Žena s tankom kosom
Styling kose | Rijetka kosa

Može li se kosu koja se stanjuje učiniti bujnijom?

Kosa vam se stanjuje? Ne treba odmah kriviti loše gene. Čak i neke navike kod oblikovanja frizure mogu stanjiti kosu. Istražujemo razloge stanjivanja kose i otkrivamo kako možete obnoviti volumen

Žena s tankom valovitom kosom

Tanka kosa? Nježni valovi unose volumen u kosu.

Opazili ste da vam se kosa stanjila? Pitate se je li to normalno? Ispadanje kose je zapravo normalno: u prosjeku nam ispadne između 50 i 100 vlasi dnevno. No ako vam nakon četkanja kose u ruci ostane šaka puna vlasi, vrijeme je da krenete u istraživanje. Katkad je neka bolest u pitanju, no obično treba pomnije proučiti rutinu njege i oblikovanja kose. Ovdje možete doznati koje navike mogu uzrokovati stanjivanje kose i kako možete učiniti da vaša tanka kosa opet izgleda bujnije.

Mogući uzroci ispadanja kose

 1. Oblikujete frizuru pod prejakom toplinom
  Toplina uređaja može oštetiti korijen kose. Savjet: kod sušenja kose obavezno pazite da je sušilo na većoj udaljenosti od vlasišta. Većina sušila ima i gumb za hladno puhanje. Rashladite kosu i vlasište s malo hladnog puhanja tijekom sušenja kose. Time ćete spriječiti pregrijavanje i kose i vlasišta te ih zaštititi. Usto, najbolje je da uređaj za ravnanje i kovrčanje kose koristite umjereno. Za maksimalnu zaštitu, obavezno na kosu nanesite zaštitu od topline prije oblikovanja frizure.

 2. Prečvrsto vežete rep
  Prečvrsti rep napreže vlasište i korijen kose. Savjet: odmorite kosu između repa i punđe te je par dana nosite raspuštenu. Usto: nezaglađeni rep je trenutačno više u trendu nego zaglađeni. Nakon oblikovanja repa prstima razlabavite kosu kod korijena.

 3. Koristite previše proizvoda za oblikovanje frizure
  Prekomjerno nanošenje proizvoda za oblikovanje ili njegu kose neće dovesti do ispadanja kose, ali može tanku kosu učiniti još tanjom. Kosa može izgledati otežano i povezati se u rezance, umjesto da izgleda bujnije. Savjet: koristite proizvode koji pristaju vašem tipu kose. Kod uporabe proizvoda za oblikovanje frizure, pratite zlatno pravilo: dovoljna je količina lješnjaka. I koristite samo malo laka za kosu kako biste izbjegli krutost vlasi.

 4. Prečesto koristite šampone za dubinsko čišćenje
  Nemam ništa protiv šampona za dubinsko čišćenje. Oni su sjajni za uklanjanje ostataka proizvoda i masnoće iz kose. No prečesto korištenje tih šampona može izbaciti vaše vlasište iz ravnoteže, čineći kosu suhom – što može dovesti do ispadanja kose.

Povratite volumen odgovarajućom njegom

Ako vam ispada kosa, možete koristiti posebne proizvode za njegu kako biste potaknuli cirkulaciju vlasišta i rast kose. Masaže vlasišta također mogu pomoći u obnovi umornih korijena vlasi. Što još možete učiniti da vam kosa izgleda bujnije? Pokušajte s ovim trikovima:

 

 1. Ispirite kosu hladnom vodom
  Rutina pranja kose. Temeljito isperite ostatke šampona i regeneratora iz kose tako da vam nepotrebno ne otežavaju kosu. Hladno ispiranje također će potaknuti cirkulaciju vlasišta kao i rast zdrave kose.

 2. Koristite suhi šampon
  Suhi šampon od velike je koristi kad nam kosa kad kosa više ne izgleda svježe, no ne možemo ili je ne želimo oprati. On također može dodati volumen u kosu. Poprskajte ga izravno na korijen vlasi i umasirajte. Po potrebi iščetkajte ostatke.

 3. Posušite kosu na okruglu četku
  Svi frizeri znaju za taj trik stvaranja volumena u kosi. Uz malo vježbe, i vi to možete učiniti kod kuće. Savjet: olakšajte si uporabom rotirajuće okrugle četke.

 4. Koristite pjenu za volumen
  Proizvodi za stvaranje volumena – poput pjene za volumen – najbolji su prijatelji djevojke s tankom kosom. Nakon pranja, nanesite pjene u količini lješnjaka. Posušite kosu okruglom četkom ili difuzorom.

 5. Obojite svoju kosu
  Bojenje može učiniti da tanka, slaba kosa izgleda bujnije. Ako vam kosa baš jako ispada, razgovarajte s frizerom prije bojenja kako biste odabrali najbolje rješenje za vas. Za one koji žele obojiti kosu kod kuće: nemojte prati kosu neposredno prije bojenja. Prirodna masnoća vlasišta štitit će kosu, a to znači i manje oštećenja vlasi. Savjet: nakon bojenja nanesite na kosu proizvode za njegu obojene kose.
Žena s bobom i bujnom kosom

Nova frizura – poput boba – može učiniti tanku kosu bujnijom.

Otkrijte: