Žena sa sitnim pletenicama uz glavu
Styling kose | Pletena kosa

Ovo je pet najljepših pletenica

Pletene se frizure lako oblikuju, no uvijek izgledaju posebno. Savršene su za situacije kad ste u gužvi – ali želite nešto učiniti sa svojom kosom. Otkrivamo pet naših najomiljenijih pletenica i kako se oblikuju

Nekoć su one bile vrhunac posjete frizerskom salonu: nakon pranja, šišanja i sušenja, frizer je oblikovao kosu svoje mušterije u prekrasnu pletenicu. No moderne pletenice mogu se lako i brzo oblikovati i kod kuće. Pokazat ćemo vam kako možete oblikovati najljepše pletenice pred svojim zrcalom u kupaonici.

Zašto su pletenice trenutačno tako popularne?

Pletene frizure nisu više rezervirane samo za posebne prilike: sve više nas umeće ih u svoje svakodnevne frizure. Zašto? Savršeno ispletena pletenica je elegantna, naglašava crte lica, privlači pozornost, a i komplimente. Zbilja, tko još nije pohvalio nečije prekrasne pletenice?
 

Postoji niz načina na koji se mogu oblikovati pletenice. Neke se upliću u kosu dok se druge pletu da se istaknu i dobiju trodimenzionalni izgled. Evo našeg odabira pet najljepših pletenica. Definiramo svaku i otkrivamo uz kakvu odjeću najbolje pristaju.
 

1. Francuska pletenica

Pozadina žene s francuskom pletenicom

Ugurajte vrhove ispod francuske pletenice za svakodnevnu podignutu frizuru.

Neke žene nose francuske pletenice od djetinjstva. One znaju! Ta je frizura praktična, jako lijepa i može se nositi na sve prigode. Posebno kod nje jest što francuska pletenica počinje visoko na glavi i novi pramenovi se stalno umeću u pletenicu sve do kraja.
 

Kako oblikovati ovu pletenicu: prvo počešljajte kosu i začešljajte je. Odvojite dio kose iznad čela i podijelite ga na tri pramena. Pletite dva koraka „normalno“, zatim uzmite nove pramenove sa strana glave i upletite ih. Uvijek radite s tri pramena. Kad te pramenove prebacite, skupite još kose u njih. Tako ćete svu kosu uplesti, pramen po pramen. Za klasičan izgled, ispletite pletenicu do kraja i učvrstite je tankom prozirnom gumicom. Savršeno uz nju pristaje: majica sa spuštenim naramenica.
 

2. Dvije pletenice uz glavu

Žena s dvije pletenice

Dvije pletenice izgledaju najmodernije u kontrastu s ležernom odjećom.

Dvije pletenice na glavi su moderne i seksi. Ova frizura ispletena je duž glave istom tehnikom kao francuska pletenica. Prvo počešljajte kosu, zatim je začešljajte i oblikujte razdjeljak po cijeloj dužini sredine glave – od čela do vrata. Skupite jednu stranu gumicom kako vam taj dio kose ne bi smetao. Kosu s druge strane razdvojite na tri pramena. Počnite opet pletenjem prva dva koraka „normalno“. Nastavite plesti i umećite pramen kose u pletenicu. Kao i kod francuske pletenice, tako će sva kosa biti upletena u pletenicu, pramen po pramen. Oblikujte normalnu pletenicu sve do vrhova i učvrstite kraj tankom, prozirnom gumicom. Ponovite to i na drugoj strani glave. Rezultat: dvije prekrasne pletenice uz glavu. Savršeni modni odabir koji daje kontrast ovom slatkom djevojačkom stilu? Ležeran izgled!

3. Riblja kost

Žena s pletenicom riblja kost.

Budite primijećeni: riblja kost.

Nijedna pletena frizura nije tako razigrana i djevojačka kao pletenica riblja kost. Za ovu frizuru trebate biti malo vještiji jer pletete samo s dva pramena kose, a ne tri.

Evo kako se oblikuje: prvo napravite razdjeljak na stranu ili po sredini glave, ovisno o tome kako ćete nositi pletenicu (niz leđa ili preko ramena). Razdvojite kosu na dva dijela. Dio A i dio B. Odvojite mali pramen s vanjske strane dijela A i prekrižite ga preko dijela A te ga spojite s dijelom B. Zatim odvojite pramen s vanjske strane dijela B i prekrižite ga preko cijelog dijela B te ga spojite s dijelom A. Savjet: obavezno čvrsto stegnite pramenove kako ih pletete. Ponovite taj postupak sve dok ne ispletete svu kosu. Savršeno uz nju pristaje: jako kratka moderna majica.
 

4. Rep

Žena s repom i sunčanim naočalama

Lako se oblikuje i uvijek je lijep: rep.

On je apsolutni klasik među frizurama s podignutom kosom: rep. On više nije samo praktična frizura kad vježbate, nego je rep postao modni izričaj. Bilo da je labavo svezan ili čvrsto skupljen uz glavu, on pristaje uz svaku prigodu. Želite mu dati trendi dodatak? Isprobajte visoki ili niski rep.

 • Visoki rep
  Snažan, seksi, elegantan: visoki rep uvijek izgleda vrlo ženstveno i samopouzdano. On mora biti zaglađen, s kosom začešljanom uz glavu. Prođite styling kremom po kosi kako biste zagladili leteće vlasi. Skupite kosu u visoki rep i svežite tankom gumicom. Savjet: spustite glavu da kosa visi kako biste oblikovali rep. Savršeno uz njega pristaje: crna dolčevita. Divno!

 • Niski rep
  Jedna od trendi frizura 2018. – niski rep. Trik za prekrasan izgled: treba biti ležeran i opušten. Ako ga želite isplesti, ne koristite previše proizvoda za oblikovanje jer ovu frizuru ističe nezaglađeno oblikovanje. Manje je više! Savršeno uz njega pristaje: košulja s ruskom kragnom.

5. Pletenica kroz kosu

Žena s pletenicama kroz kosu

Pletenice kroz raspuštenu kosu.

Napola ispletena, napola raspuštena: to čini pletenicu ispletenu kroz kosu. Ova pletena frizura također je vrlo fleksibilna: vi odlučujete hoćete li nositi ravnu, valovitu ili kovrčavu kosu. Druga prednost jest što se ova frizura može oblikovati u kraćoj, srednje dugoj i dugoj kosi.
 

Prvo počešljajte kosu, zatim oblikujte razdjeljak po sredini ili sa strane glave. Počnite s jedne strane: odvojite dio kose kod sljepoočnice i podijelite ga na tri pramena. Ispletite ih obično, ali s jednom razlikom: donji pramen se svaki put „ispušta“, tako da visi iz pletenice. Isti je princip kao kod francuske pletenice: dodaje se novi pramen u pletenicu, samo što se u ovom slučaju jedan ispušta. Ispletite tako i drugu stranu kose od razdjeljka po sredini glave. Dvije se pletenice mogu na kraju zajedno isplesti (ili jednostavno svezati ili pričvrstiti kopčama). Ova je frizura posebno dražesna i razigrana u kovrčavoj kosi. Savršeno uz nju pristaje: djevojačka haljina.
 

Odgovarajuća njega vaše pletene frizure

Kao kod svih frizura, izgledat će dobro samo ako je kosa zdrava. Iscrpljena ili beživotna kosa može se oblikovati u prekrasnu pletenicu, ali nikad neće izgledati tako sjajno kao zdrava kosa. Evo kako možete savršeno njegovati svoju kosu za najbolju pletenicu:

 

 1. Kod pranja
  Koristite šampon za jačanje kose. Tanka, slaba kosa dat će tanku, slabu pletenicu. Pletene frizure izgledaju sjajno kad je gusta, raskošna kosa lijepo ispletena – tako da vaša kosa mora imati što više volumena.

 2. Prije sušenja
  Podatna kosa koja usto ima teksturu, najlakše se plete. Nakon pranja, površina kose vrlo je glatka i teže ju je isplesti. Nanesite malo pjene na kosu prije sušenje kako bi dobila teksturu. Prednost je trostruka: kosu je lakše oblikovati, pletenica zadržava svoj oblik i vaša frizura bit će postojanija.

 3. Za kraj
  Za zdravi sjaj, nanesite malo kreme za oblikovanje na pramenove koje ćete isplesti. Time ćete spriječiti letenje vlasi. Kad ste završili s pletenjem, učvrstite pletenice lakom za kosu. Tako će vaša frizura biti postojana satima – čak i izdržati dugo u noć.