Žena s paž-frizurom
Styling kose | Kratka kosa

Paž-frizura: Bezvremena i moderna

Paž-frizura klasik je među frizurama. Bezvremena je koliko i moderna. Štoviše, to je frizura koja zrači samopouzdanjem. Donosimo sve o toj frizuri, uključujući i to hoće li vam pristajati

Žena s paž-frizurom u haljini jarkih boja

Frizura nazvana po engleskim dvorskim paževima i danas je popularna u svijetu mode

Tražite frizuru koja je bezvremena i moderna? Paž-frizura sjajan je odabir. Ta je frizura dobila naziv po srednjovjekovnim paževima s engleskih dvorova koji su nosili sličnu frizuru. Jedan od najpoznatijih nositelja te frizure je vjerojatno Princ Valiant. No ova frizura postoji još od doba drevnih Egipćana.

Na slikovitim prikazima drevnih Egipćana možemo vidjeti žene i muškarce s kosom dugom do brade i ravnim šiškama. Ta geometrijska kratka frizura bila je u trendu u 1920-ima, a zatim opet u 50-ima i 60-ima. Paž-frizura uvijek je davala ženama auru neovisnosti, samopouzdanja i emancipacije – a to čini i danas. Pročitajte dalje i doznajte sve što trebate znati o modernoj paž-frizuri.

Što je paž-frizura i kako izgleda?

Kao što smo spomenuli, ova je frizura već bila u modi u 1920-ima. Moderna, dječački kratka frizura temelji se na klasičnoj muškoj frizuri koju su nosili engleski paževi. Žene u 1920-ima koje su nosile paž-frizuru pokazivale su samopouzdanje, intelekt i neovisnost, čak su išle tako daleko da su imale karijere: bila je to mala revolucija tog doba. Frizuru su uglavnom nosile mlade žene koje su se bunile protiv tradicionalnih ideja ženstvenosti tog razdoblja. Kao znak emancipacije, paž-frizura postala je aktualna i u današnjem kontekstu feminizma.
Značajke: paž-frizura je vrlo geometrijska, kratka frizura koja oduševljava svojim ravnim linijama. Kosa može biti različite dužine, sa šiškama ili bez njih, i u jarkim bojama kose. Jedini ključan element jesu precizno ravne linije: ako paž-frizura ima šiške, one moraju biti ravno ošišane. Kosa sa strane također je ravno ošišana i iste je dužine. U najkraćoj varijanti, kosa na pozadini glave bit će kraća kao kod muške frizure. U 20-ima su nositeljice paž-frizure voljele nakovrčati kosu.

Paž-frizura: Najljepše varijante

Žena s dugom paž-frizurom

Duža paž-frizura također lijepo izgleda

Paž-frizura sa šiškama pravi je klasik i trenutačno je vrlo popularan u filmskoj i modnoj industriji. Najpoznatija nositeljica paž-frizure sa šiškama je vjerojatno Anna Wintour, urednica američkog Voguea. Drugu nezaboravnu crnu paž-frizuru nosila je glumica Uma Thurman u filmu Pulp Fiction. Kao gangsterska mlada Mia Wallace, postala je apsolutna kult-figura u 90-ima sa svojom zanimljivom frizurom. Značajke: šiške su ošišane ravno, a kosa sa strane je jedne precizne dužine. No crna boja kose nije vaša jedina opcija: ova će frizura biti prekrasna i u svijetlim bojama poput crvene ili narančaste.

Paž-frizura bez šišaka sjajna je alternativa. Čelo je neprekriveno, tako da se vidi više lica. Ova je varijanta bila popularna među hollywoodskim zvijezdama 1930-ih. Kosa je bila duga do ramena, vrhovi su bili uvijeni i frizura je imala duboki razdjeljak na stranu.

S kratkom paž-frizurom, kosa je duga do ušne školjke. Kosa na pozadini glave može biti kratka kao kod muške varijante frizure. Za ovaj oblik paž-frizure trebate imati malo više hrabrosti jer jako ističe lice. U 50-ima i 60-ima, paž-frizura bila je duga do brade i oblikovana s puno volumena kod korijena.

Kako se oblikuje paž-frizura?

Paž-frizuru možete nositi zaglađeno i jednostavno ili kovrčavo s volumenom – ovisi o tome što želite reći svojom frizurom. Izgled Anne Wintour, primjerice, precizan je, moderan, elegantan i vrlo klasičan. Ona ima kontrolu, zrači ozbiljnošću i strogošću. Nijedna joj vlasi ne strši – sve je uredno oblikovano. Za takav izgled, paž-frizura se mora posušiti okruglom četkom i učvrstiti lakom za kosu. Savjet: za elegantan izgled, cijelu frizuru poprskajte sprejem za sjaj. Ako želite postići zaglađen retro-izgled, upotrijebite malo voska ili pomade – baš kao što su to činile žene u 20-ima za svoju glamuroznu večernju frizuru.
Ako vam se više sviđa romantičan izgled, možete nježno nakovrčati kosu – čak i oblikovati retro-valove. Za izgled iz 60-ih, po korijenu poprskajte sprej za volumen. Savjet: puder za volumen ili suhi šampon nanesen na korijen dat će volumen i osvježit će frizuru.

Kome pristaje paž-frizura

Žena sa srebrnom paž-frizurom

Nježne crte lica ističu se ovom frizurom

Za žene s nježnim crtama lica, ovo je idealna frizura jer posebno naglašava lice. Ova frizura posebno dobro pristaje ovalnim i srcolikim oblicima lica. Žene s tankom, ravnom kosom mogu nositi paž-frizuru – takva tekstura kose odgovara zahtjevnoj preciznosti frizure. Paž-frizura uokviruje lice i usredotočuje pogled na njega. Savjet: šminka treba biti jednako savršena kao frizura. Nemojte pretjerati! Naglasite ili oči ili usne.

Na kraju: četiri dobra razloga da odaberete paž-frizuru

  • Lako se njeguje, ne treba nanositi puno proizvoda, kosa će se brzo osušiti nakon pranja i oblikovanje je brzo.
  • Lagana je i prozračna, idealna za ljeto. Nema težine kose i vrat je ugodno rashlađen.
  • Kratka kosa izgleda mladenački i svježe. Našli smo fontanu mladosti – to je nova frizura!
  • Frizura vizualno izdužuje lice i time naglašava dugi vrat.