Pramen kose i gubitak kose
Njega kose | Žene

Mitovi o kosi: ispada li kosa zbog stresa?

Je li istina da stres uzrokuje gubitak kose? I nestaje li taj problem ako se smanji razina stresa? Istražujemo te činjenice

Prosječno nam svaki dan ispadne oko 100 vlasi. To možda zvuči puno, ali je sasvim normalno. Međutim, ako kosa pojačano ispada tijekom dužeg razdoblja, to se zove gubitak kose i moramo razmisliti što ga uzrokuje. Mnogo je teorija zašto kosa ispada: trudnoća, dijeta, prečesto četkanje i stres jedni su od uobičajenih sumnjivaca. Ima li istine u tim teorijama?

Zašto stres uzrokuje gubitak kose?

Kao koža, i naša kosa pokazuje što se zbiva u našem životu i našim emocijama. Kad smo pod značajnim stresom, kosa pati s nama, postaje manje sjajna i krhka te gubi svoju vitalnost. Ako se stres nastavlja tijekom dužeg razdoblja, tako da se hormoni stresa ne mogu vratiti na normalne razine, to može utjecati na folikuli kose, poremetiti normalan rast kose i u nekim slučajevima uzrokuje gubitak kose po cijeloj glavi ili u obliku okruglih žarišta po glavi. To se može događati i nekoliko mjeseci nakon što stres nestane.

Prestaje li ispadanje kose jednom kad se razina stresa smanji?

Čim se razina stresa smanji, trebalo bi se smanjiti i ispadanje kose. To zvuči jednostavnije nego što jest, jer ćete trebati identificirati što uzrokuje stres i zatim to izbjegavati. Jedan od načina smanjivanja stresa jest da pokušate voditi zdrav način života i da dovoljno spavate tako da se vaše tijelo može oporaviti od napornog dana. Joga i autogeni trening, koji prirodno opuštaju tijelo, mogu pomoći u smanjenju stresa. No budite strpljivi – ciklus rasta kose jako je spor i može potrajati nekoliko mjeseci prije nego što opazite poboljšanje. Tijekom tog doba, proizvodi za volumen mogu pomoći da kosa izgleda vidljivo punije. Savjet: stimulirajte korijen kose tijekom pranja, umasirajte šampon u kosu.

Otkrijte: Žene