causes-of-hair-loss
Njega kose | Žene

Uzroci ispadanja kose

Nalazimo ih na četki, na jastuku ili na odjeći: vlasi ispadaju, što je normalno. No kad odjednom ispadne previše vlasi ili kosa postupno postaje rjeđa, vrijeme je da se utvrdi uzrok ispadanja kose. Možemo vam u tome pomoći

Kad kosa ispada, to nije razlog za paniku. U našoj kosi ima u prosjeku oko 100.000 vlasi i one prolaze kroz različite faze. U jednoj od tih faza, oko 15 posto kose ispadne i zamjenjuje se novim vlasima. Svaka vlas ima životni vijek od dva do šest mjeseci. Stoga je posve prirodno da na kraju ispadne.

Govorimo o situacijama kad ispadne više vlasi nego što je to uobičajeno. A to znači da ispadne više od 100 vlasi dnevno ili je kosa vidljivo tanja. Vrlo je važno pronaći točan uzrok ispadanja kose. Uzrok se može naći nekoliko tjedana prije nego što kosa počne ispadati.

Uglavnom razlikujemo tri vrste ispadanja kose s različitim uzrocima:

Genetsko ispadanje kose najčešći je uzrok i to najviše kod muškaraca. Faza rasta je kraća, kosa brže ispada i s vremenom postaje rjeđa. Počinje sa zaliscima kod čela, a kasnije počinje ispadati i kosa na pozadini glave. Taj oblik ispadanja kose se dogodi kod žena najčešće u vrijeme menopauze. Međutim, one većinom gube kosu na vrhu glave.

Druga vrsta jest ispadanje kose po cijeloj glavi kad kosa postaje rjeđa na cijeloj glavi i vlasište je vidljivije, no nema ćelavih dijelova. Razni su uzroci za ovaj oblik, no ispadanje kose često se može spriječiti odgovarajućim tretmanom. U galeriji donosimo što može uzrokovati ispadanje kose po cijeloj glavi:

Mogući uzroci ispadanja kose po cijeloj glavi

U slučaju mjestimične ćelavosti (alopecia areata), okrugle ćelave točke nastaju relativno brzo. Ovaj oblik ispadanja kose obično pogađa djecu i mladež, ali može se pojaviti i godinama poslije. Iako uzroci još nisu posve jasni, medicinski stručnjaci smatraju to pogrešnom obrambenom reakcijom tijela.

Ispada li nekome pretjerano kosa, najbolje će znati liječnik koji će uzeti u obzir trajanje i količinu ispalih vlasi uz druge moguće simptome. To je također način da pronađete najbolji tretman za sebe.

Otkrijte: Žene