sunscreen-for-hair
Njega kose | Zaštita

UV-zaštita: neka sunce obasja vašu kosu!

Naravno, znate da je UV-zaštita tijekom ljeta potrebna za kožu. Mnogi zaboravljaju uključiti i kosu u tu zaštitu. Međutim, kosa treba UV-zaštitu i dodatnu nježnu skrb, baš kao i koža, osobito kad je izložena jakim sunčevim zrakama. Pročitajte dalje, želimo da ovoga ljeta imate kosu iz svojih snova.

Zaštita od sunca za vašu kosu
© Jim Jordan Photography

Uživanje na suncu: Šeširi s velikim obodima savršeno štite kosu

Iako kosa ne dobiva opekline od sunca kao koža, svejedno je oštećuju sunce, vjetar i slana ili klorirana voda iz bazena. Izlaganje tim elementima ogrubljuje inače glatki sloj kutikula kose. Posljedica je suha, grublja i kuštrava kosa koja izgleda kao slama. Pigmenti boje kose se istodobno izbjeljuju. Srećom, to se može izbjeći. Jednostavno upotrijebite naše dobitne strategije uz pametnu UV-zaštitu i vaša će kosa biti prekrasna na ljetnom suncu.

Ljetni šeširi

Najbolje bi bilo kad kosu ne bismo izlagali jakim UV-zrakama. To se osobito odnosi na podnevno sunce, od 11 do 15 sati. Šeširi, kape i marame sjajna su zaštita od UV-zraka. Ako ne volite nositi pokrivala za glavu, kosu možete poprskati sprejem za zaštitu od UV-zraka. Šeširi i sprej štite od UVA i UVB zraka, zadržavaju vlažnost kose i sprječavaju izbjeljivanje. Najbolje je poprskati kosu sprejem prije izlaska iz kuće, a ne tek kad stignete na plažu, u park ili na teniski teren.

Ronjenje i plivanje bez neugodnih iznenađenja

Morska ili klorirana voda iz bazena mogu oštetiti kosu. Nakon plivanja u moru, na vašoj se kosi mogu stvoriti kristali soli i povećati štetu. Kristali su poput sitnih gorućih stakalca koji skupljaju i usmjeravaju sunčeve zrake. Kad god je to moguće, isperite kosu pitkom vodom nakon plivanja. Pomoći će i bočica pitke vode bez karbonata. Bazenska voda sadrži druge opasnosti za kosu. Dezinfektanti poput klora ili bakra mogu plavu ili sijedu kosu pretvoriti u zelenu. Evo brzog rješenja: otopite tri obična aspirina u litri vode i jedan sat namačite kosu u toj otopini. Zatim je temeljito isperite pod tekućom vodom. Zeleni odsjaj također možete prekriti kolor-šamponom. Crvenkasta ili zlatna nijansa riješit će taj problem.

Ljetna zabava bez izbjeljivanja kose

Sunce jednako izbjeljuje i prirodnu i obojenu kosu. Pigmente boje svoje kose možete zaštititi nizom proizvoda za zaštitu obojene kose koji sadrže UV-filtre. Takvi šamponi, regeneratori, maske i lakovi za kosu izrađeni su posebno da štite od ljetnog sunca. Njegujući sastojci vraćaju blistavu boju vašoj kosi obogaćujući je proteinima i vitaminima, dok antioksidansi i filtri za svjetlo štite pigmente kose od sunčeva učinka izbjeljivanja.

Njega nakon sunčanja

Nakon dugog dana provedenog na suncu i plaži, trebate nježno njegovati svoju kosu pod tušem. Posebni šamponi nakon izlaganja kose suncu i regeneratori osobito su nježni i pružaju vlažnost vašoj kosi nakon dugog sunčanog dana provedenog na zraku. Također sadrže prirodna ulja kako bi kosa bila još podatnija i sjajnija. Ako se vrhovi duže kose lagano oštete, možete ih poprskati lakom za kosu koji privremeno obnavlja ispucane vrhove. Kosa će izgledati zdravije. U svakom slučaju, dobro je ošišati kosu za centimetar nakon podužeg izlaganja kose suncu kako biste spriječili povećavanje ispucanih vrhova, a i šišanjem će kosa postati živahnija.

Prirodna zaštita (Voće i povrće)

Tijekom ljetnih mjeseci vaša bi prehrana trebala sadržavati osobito velike količine vitamina C i E, kao i beta-karotena. Kao učinkoviti antioksidansi, oni neutraliziraju slobodne radikale koji su brojniji na jarkom sunčevom svjetlu. Ti slobodni radikali oštećuju kosu i njezine stanice. Osobito bogati antioksidansima su voće i povrće poput breskve, bobičastog voća, grožđa, brokule i špinata.

UV-zaštita za vašu kosu: šest teških i brzih pravila

Otkrijte: Zaštita