Njega kose | Zaštita

Zaštita od topline za kosu

Neki to vole vruće – ali naša kosa ne voli. Visoke temperature mogu oštetiti strukturu kose, dovesti do suhoće i pucanja vrhova. No ne brinite se: uz odgovarajuće trikove, alate i proizvode za zaštitu od topline uređaja, možete uživati u oblikovanju frizura. Deset najboljih vrućih savjeta na jednom mjestu

Uređaj za ravnanje kose, sušilo, uređaj za kovrčanje kose… Ključni pribor za oblikovanje frizura. Za sušenje i oblikovanje, uvijek nam treba toplina. I uvijek se pitamo: je li štetno? Općenito se smatra: visoke temperature isparuju vodu iz vlasi – i to ima posljedice. Uređaji za oblikovanje dosežu temperature do 230 Celzijeva stupnja, što može uzrokovati mikro oštećenja na mokroj i nezaštićenoj kosi.

Ovdje mi uskačemo. Postoji mnogo načina na koje možete zaštititi svoju kosu. Bez straha od vrućeg zraka i vrućih uređaja: imamo deset najboljih savjeta za vas da održite glavu hladnom i kosu lijepom:

1. Njega za zdravlje kose

Zdrava je kosa općenito bolje zaštićena od topline nego kosa koja je već oštećena. Kutikule na njegovanoj kosi položene su ravno. Ta glatka površina uzrokuje manje frikcije tijekom sušenja i oblikovanja te je stoga postupak nježniji prema kosi. Ako je kosa oštećena, njega za zdravlje kose vaš je cilj! Popucali vrhovi, primjerice, mogu se obnoviti posebnim proizvodima za obnovu.

2. Nježno pranje

Uvijek nježno perite svoju kosu: mlaka voda izbacuje manje vlage iz kose tijekom pranja. Za zatvaranje kutikula koje su nabubrene od vode i stoga osjetljivije, isperite kosu hladnom vodom. To će zagladiti vlakna vlasi.

3. Sušite kosu tapkanjem

Tapkajte kosu ručnikom da je prosušite. Trljanje kose ručnikom nije dobro jer ogrubljuje kutikule i može uzrokovati kuštravost. Pamučne majice još su nježnije za kosu. Omotajte kosu u majicu i ostavite da se djelomično osuši. Time ćete dobiti efekt regeneratora.

4. Uređaji za oblikovanje

Uložite u dobru opremu za oblikovanje – vaša će vam kosa biti zahvalna:

- Najnovije generacije uređaja za ravnanje kose, kovrčala i drugi uređaji imaju nekoliko razina topline tako da se temperatura može postaviti i kontrolirati. Time će toplina biti manja, a opet dovoljna za oblikovanje svakog tipa kose – od tanke do guste. 

- Posebne obloge (primjerice keramičke) na novim uređajima ravnomjerno i nježno griju kosu. Također su vrlo otporni na udarce i ogrebotine pa pločice nesmetano klize po kosi. Umjesto čvrstog pritiska pločica na kosu i potezanja, pustite da glatko klize preko pramena.

- Mnogi današnji uređaji opremljeni su modernom ionskom tehnologijom i infracrvenom toplinom za još sjajniju kosu. Elektrostatički naboj također je smanjen, tako da je statički elektricitet u kosi stvar prošlosti.

- Posebni senzori u uređajima za kovrčanje i ravnanje kose održavaju stalnu i optimalnu temperaturu. Time se temperatura ravnomjerno širi od početka do vrha pramena.

- Prilagoditi uređaj za ravnanje kose dužini kose? Da, pločice su dostupne u raznim širinama (u prosjeku 3-4 cm) koje su prikladnije za kosu različite dužine. Uže varijante, 2,5-4 cm idealne su za kratku i ravnu kosu. Uređaji s pločicama od 5 do 7,5 cm bolje su za ravnanje duge kose.

5. Reguliranje topline

Prilagodite razinu topline uređaja prema teksturi svoje kose. Tanka kosa treba i podnosi manju toplinu od vrlo kovrčave kose. Temperatura od 150 Celzijeva stupnja dovoljna je za tanku kosu, dok normalna kosa treba između 150 do 190 stupnjeva. Još malo više topline potrebno je za gustu i kovrčavu kosu.

Ako niste sigurni, uvijek počnite s najnižom temperaturom i povećavajte je prema potrebi.

6. Sušenje

Kosa mora biti suha za oblikovanje. Time je postupak brži i nježniji prema kosi. Budući da kosa nabubri tijekom pranja, veća se površina vlasi izlaže toplini uređaja. Stoga obavezno nanesite proizvod za zaštitu od topline na kosu prije sušenja sušilom. Proizvod oblaže kosu i priprema je za oblikovanje. Obilno poprskajte svu kosu, a ne samo po površini, tako da svaka vlas bude zaštićena.

7. Dodatna zaštita

Najnoviji proizvodi ne štite vašu kosu samo od topline. Primjerice, dostupni su proizvodi za razne tipove kose (tanka, obojena, kovrčava) ili za željene rezultate (ravna, valovita itd.). Neki proizvodi za zaštitu od topline (sprejevi, pjene) imaju više svojstava: njeguju kosu, učvršćuju frizuru, služe kao UV-filtar i smanjuju kuštravost kose. Neki čak brže suše kosu, što skraćuje oblikovanje i time smanjuje izloženost kose toplini uređaja.

8. Ispravno sušenje sušilom

Koristite nastavke sušila za sušenje kose. Time se vrući zrak bolje usmjerava i povećava se udaljenost od kose. Ako želite samo posušiti kosu, usredotočite se na vrh glave i izostavite vrhove. Kao najstariji dio vaše kose, oni su dulje bili izloženi toplini i zato se moraju više njegovati. Nanesite ulje za dodatnu zaštitu. Lijepa posljedica: vrhovi su njegovani i sjajni.

9. Postavka hladnog zraka

Na sušilu koristite postavku puhanja hladnog zraka. Hladni zrak pomaže da frizura bude postojanija. Hladno puhanje također umiruje vlasište i može spriječiti izlučivanje sebuma na vlasištu što dovodi do masne kose, a time i do gubitka volumena.

10. Premještanje

Kako biste spriječili pretjeranu izloženost toplini, ne zadržavajte se predugo na jednom mjestu tijekom ravnanja ili kovrčanja kose. Kad jednom izravnate ili nakovrčate pramen, ostavite ga da se ohladi. Time će i bolje zadržati oblik.