broken-hair
Njega kose | Zaštita

Brzo rješenje za oštećenu kosu

Je li vaša kosa lomljiva i suha s ispucanim vrhovima i bez imalo sjaja? Imamo dobru vijest za vas: šišanje nije jedino rješenje. Objasnit ćemo vam kako ispravna njega i blagi styling vraća živost i sjaj vašoj kosi.

Jako oštećena kosa ukazuje na to da su se manja oštećenja na kosi nagomilala i tijekom vremena napravila veću štetu. Možda ste je grubo češljali styling četkama, predugo i preblizu sušili sušilom, previše upotrebljavali uređaj za kovrčanje ili ravnanje kose ili ste je podvrgnuli kemijskim tretmanima poput bojenja, izbjeljivanja ili trajne ondulacije. Stres i neuravnotežena prehrana također pridonose problemima s kosom. U nekim je slučajevima nepravilna njega jedini krivac. Grubi tretmani s vremenom isuše kosu, prirodno gladak sloj kutiluka postaje neravan, kosa izgleda lomljivo, a zatim se pojave i ispucani vrhovi.

Navucite baršunaste rukavice za njegu svoje oštećene kose

Tretirajte svoju kosu s ljubavlju kao da je bolesno dijete i sve što joj može nauditi držite podalje od nje. Obavezno koristite šampon za oštećenu kosu i nježno ga umasirajte u mokru kosu. Žestoko trljanje tijekom pranja šamponom zapetljat će kosu i teško ćete je počešljati. Temeljito isperite šampon. Oštećena kosa obavezno treba regenerator ili tretman nakon svakog pranja šamponom. Regeneratori su osobito potrebni kod veoma oštećenih vrhova. Pustite da regenerator neko vrijeme djeluje, a zatim ga temeljito isperite.

Proteini i hranjivi sastojci obnavljaju oštećenu kosu

Određeni sastojci u šamponima i proizvodima za njegu kose čuvaju oštećenu kosu, a katkad i glamur svečane frizure. Sastojci koji vlaže, poput aloe vere, pantenola, glicerola ili proteina svile, spašavaju beživotnu tanku kosu. Biljna ulja i proteini čine čuda za neukrotivu suhu kosu. Aktivni sastojci poput ulja makadamije, arganova ulja, shea maslaca ili ulja divlje ruže oblažu svaku vlas vrlo tankim zaštitnim slojem. Time se obnavlja sloj kutikula i zbog toga kosa izgleda zdravije i sjajnije.

Nježan styling oštećene kose

Kosa natiče tijekom pranja šamponom. Svježe oprana kosa stoga je osobito osjetljiva. Nakon pranja ne smijete žestoko trljati kosu ručnikom, nego je prekrijte i od ručnika napravite turban. Zatim vlažnu kosu počešljajte češljem sa širokim zupcima rukom pridržavajući korijene kose. Takvo je češljanje nježnije za korijene. Naravno, najbolje je kosu osušiti na zraku, ali ako nemate vremena za taj luksuz, postavite sušilo na jako puhanje, ali nikad na najjače. Time će izlaganje sušilu biti kraće, a efekt sušenja sveden na minimum. Barem neko vrijeme trebali biste izbjegavati uređaje za oblikovanje kose poput uređaja za ravnala, kovrčala ili grijane uvijače. Također upamtite da kemijski tretmani poput bojenja, izbjeljivanja ili trajne ondulacije dodatno oštećuju već oštećenu kosu. Barem na neko vrijeme upotrebljavajte kolor-šampon za željenu boju svoje kose.

Vrhovi oštećene kose

Tekućine za ispucane vrhove pomažu ako su ispucani vrhovi najočitiji dio oštećenja vaše kose. Silikonsko ulje u tim tekućinama privremeno povezuje ispucane vrhove i time sprječava kuštrav izgled. Nanesite tek nekoliko kapi tekućine na ispucane vrhove ručnikom osušene kose i zatim pustite da se osuši. Izvlačenje ispucanih vrhova okruglom četkom također sprječava kuštrav izgled. Ako vam ništa ne pomaže i vrhovi izgledaju sve gore, otiđite svom frizeru da ih pošiša. Nagrada će odmah biti vidljiva! Bez ispucanih vrhova vaša će kosa izgledati mnogo gušće i zdravije.