what-helps-fight-dandruff
Njega kose | Zaštita

Što pomaže protiv prhuti?

Program protiv prhuti: zašto se pojavljuje, što pomaže i kako je se zauvijek riješiti? Doznajte sve o uzrocima i tretmanu suhog vlasišta tako da se više ne morate bojati proći rukom kroz kosu. Nema više prhuti – odmah!

Kao prvo, svi imamo prhut. No ona ne uzrokuje svima probleme. Nastanak prhuti normalan je proces budući da se naša koža, a samim time i naše vlasište, ljušti svaka četiri tjedna. Prhut je upravo to – mrtve stanice kože. Nema razloga za brigu, osim ako ne dođe do prekomjerne proizvodnje prhuti. Prhut inače nije čak ni vidljiva. Tako je mikroskopski mala da je se rješavamo češljanjem, četkanjem ili pranjem. Kako onda prhut postane problem? Kad se vlasište obnavlja svaka dva umjesto četiri tjedna. Nakon tako kratkog vremena, mnoge mrtve stanice prilijepe se jedna za drugu i kad se odvajaju od vlasišta postaju vidljive. Padaju na vrat i ramena kao male, bijele pahulje. No ne brinite se, taj neželjeni problem s kosom lako se stavlja pod kontrolu odgovarajućim koracima.

5 savjeta protiv prhuti

1. Njegujte svoje vlasište

Njegujte vlasište na isti način kao što se brinete za svoju kožu: uz puno pažnje i ljubavi. Izbjegavajte svako nadraživanje, od pranja s pretjerano vrućom vodom, pregrubog trljanja ručnikom tijekom sušenja do grubog četkanja ili sušenja kose prevrućim zrakom. Sve to uzrokuje stres vašem vlasištu i jače ga isušuje.

2. Koristite šampone protiv prhuti

Kosu možete prati svaki dan kako biste uklonili prhut. Odgovarajuća njega je važna. Odaberite šampon protiv prhuti, budući da on sadrži male količine tvari koje uništavaju bakterije te vas time rješava prhuti koje više ne padaju na vaš ovratnik.

Napomena: Šampon protiv peruti možete bezbrižno koristiti svaki dan tijekom prvog mjeseca. Nakon toga dovoljno je nanositi proizvod jednom tjedno. Najbolje je da kosu perete blagim šamponom. Šampon za normalnu kosu možete ponovno početi koristiti nakon pola godine.

3. Nanosite uljni tretman na kosu

Budući da kosa redovitim pranjem gubi loj da se vlasište može lakše posušiti, stručnjaci preporučuju uljni tretman. Prije odlaska na spavanje, nanesite nekoliko kapi maslinova ulja na vlasište i ostavite da djeluju preko noći. Ujutro ulje isperite blagim šamponom kako bi vlasište ostalo zdravo!

4. Koristite odgovarajuće proizvode za oblikovanje kose

Obavezno koristite proizvode koji sadrže malo alkohola ili ga uopće nemaju, budući da i on može pretjerano isušiti vlasište. Najbolji su proizvodi koji ne moraju izravno dodirivati vlasište – znači, bolje je oblikovati frizuru lakom za kosu nego gelom ili voskom.

5. Dobra frizura

Odgovarajuća frizura olakšava njegu kose kad imate prhut. Primjerice, kratka kosa ima veliku prednost kod dnevnog pranja: kosa se brže opere i osuši u usporedbi s dugom kosom. Frizura također može pomoći ako se niste posve riješiti prhuti i želite je skriti kosom: izbjegavajte strogi razdjeljak po sredini glave te odaberite kovrče i valovitu kosu umjesto zaglađene frizure – budući da zaglađena kosa s razdjeljkom čini prhut još vidljivijom. Labava punđa na vrhu glave i nezaglađena punđa najbolje su varijante frizura.

Otkrijte: Zaštita