Žena sa suhom kosom
Njega kose | Suha kosa

Osam razloga zašto vam je kosa tako suha – i kako joj možete vratiti sjaj

Ovo je istina: svakome kosa može postati suha. No zašto doista postaje suha i krhka? Što povećava rizik od suhe kose? Naveli smo uobičajene uzroke suhe kose – i otkrivamo kako da svoju zadržite zdravom i sjajnom

Suha kosa? Ne brinite se: uz dobre savjete, vaša se kosa može spasiti. Često je, previše dobre – ili pogrešne njege – razlog što je kosa postala suha. Međutim, do suhoće vlasi može doći i iz drugih razloga. Navodimo uobičajene razloge za krhku kosu bez sjaja. Također imamo spremnu prvu pomoć kako bi vaša kosa vratila svoj sjaj.

600X450_600x_woman_dry_hair
Suha kosa? Ne ovdje! Uz naše savjete, krhke vlasi stvar su prošlosti.

Osam uzroka suhe kose – i odgovarajuća rješenja!

 1. Rijeko masirate vlasište
  Da – dobro ste pročitali! Trebate si često priuštiti taj luksuz. Masaže stimuliraju vlasište, pojačavaju cirkulaciju krvi i potiču proizvodnju masnoće. To nije loša stvar – zapravo, to je ključno za zdravu kosu. Ako vlas ne dobije dovoljno masnoće od korijena, djelovat će krhko i neće imati sjaja. Savjet: masirajte vlasište dok šamponirate kosu i nanosite regenerator i neka vam masaža postane dio rutine.

 2. Previše često četkate kosu
  Često četkanje treba izbjegavati – previše četkanja može ogrubjeti površinu vlasi i učiniti je kuštravom. Bolje je da kosu što rjeđe nježno četkate visokokvalitetnim češljem ili četkom od prirodnog materijala.

 3. Previše često perete kosu
  Suhu se kosu ne smije svakodnevno prati. Zaštitna masnoća ispire se s kose svakim pranjem šamponom. Zbog toga kosa i vlasište postaju suhi, a kosa gubi sjaj. Primijenite ovo pravilo: perite kosu često koliko je potrebno i što rjeđe moguće. Pranje kose svaka dva-tri dana sasvim je dovoljno.

 4. Perete kosu prevrućom vodom
  Istina je: tuširanje vrućom vodom nakon dugog dana može učiniti čuda. Ali ne na vašoj kosi! Pretjerana izloženost vrućoj vodi isušuje kosu i treba je izbjegavati. Najbolje je prati kosu mlakom vodom. Ako možete, isperite kosu hladnom vodom koja će zagladiti ogrubjelu površinu vlasi.

 5. Koristite pogrešne proizvode za njegu
  Suha kosa i oštećena kosa nisu isto. Suha kosa ima nedostatak prirodne masnoće. Oštećena kosa je iscrpljena bojenjem i oblikovanjem. Obavezno koristite proizvode za njegu razvijene za suhu kosu kako biste je hidratizirali, zagladili vlasi i obnovili sjaj kosi.

 6. Ne koristite zaštitu od topline uređaja
  Bilo da koristite sušilo, uređaj za ravnanje ili uređaj za kovrčanje kose: kosa nikad ne bi smjela biti izložena toplini uređaja bez zaštite. Ona ne samo da oštećuje nego i isušuje kosu. Vaše oružje protiv toga jest pjena i proizvodi za zaštitu kose od topline. Oni oblažu vlasi i sprječavaju isušivanje. Savjet: kod sušenja kose, držite sušilo oko 30 centimetara od kose i uvijek četkajte kosu od korijena do vrha – time se vlasi zatvaraju i zaglađuju.

 7. Koristite pogrešne proizvode za oblikovanje
  Nikako nemojte koristiti na suhoj kosi: suhi šampon i lak za kosu sa snažnim učvršćivanjem. Zašto? Suhi šampon upija masnoću. Za normalnu ili masnu kosu, to nije problem – zapravo, katkad može spasiti frizuru. Međutim, nije prikladan za suhu kosu i još više oduzima sjaj kosi. Za učvršćivanje frizure, izbjegavajte lak za kosu sa snažnim učvršćivanjem. Radije koristite njegujući lak za kosu razvijen baš za suhu kosu.

 8. Ne njegujete vrhove
  Ispucani vrhovi uobičajen su problem suhe kose – i razlog da obratite više pozornosti na njih. Što im treba? Dodatna doza njege! Regeneratori, intenzivne maske i ulja mogu obnoviti oštećenja na vrhovima vlasi. Ostavite ih na kosi preko noći kako bi prodrli u vlas i obnovili je iznutra.
660x1000_woman-dry-curls
Kovrčava kosa osobito je sklona suhoći. Mogu joj pomoći njegujući proizvodi za kosu.
Otkrijte: