Njega kose | Šampon za kosu

Suhi šampon: Za i protiv brzog oblikovanja

Poprskajte kosu svježinom! Suhi šampon smatra se čudotvornom pomoći. Zašto je taj trendi proizvod tako popularan? Svježina iz spremnika jednostavno je idealna za osvježavanje kose dajući joj volumen i postojanost frizure kad ste u žurbi. Pripremili smo detaljne upute za priručnu suhu frizuru

Kasnite na posao, nemate vremena oprati i osušiti kosu te oblikovati frizuru? To više nije problem, čarobna riječ je: suhi šampon! Sam naziv obećava kosu koja izgleda svježe oprano, ali bez pranja. Kako djeluje? Silikati, kao temeljni sastojci, izvlače višak masnoće iz vlasi.

Mislite da će vam kosa izgledati prašnjavo? Pogrešno. Trendseteri, stručnjaci za kosu i blogerice, svi posežu za tim proizvodom. Ne samo da suhi šampon doživljava svoj povratak, on je postao nezamjenjiv dio današnjeg oblikovanja kose. Bilo da želite osvježiti svoju kosu između pranja ili je pripremiti za složenu frizuru – on daje svježinu na brzinu. Brza svježina za vašu kosu posebno je prigodna kad ste u stisci s vremenom ili na putovanju. Jednostavno poprskajte neprivlačno masno vlasište. Genijalno. No, tu su i kritičari. Neki smatraju da suhi šampon iz spremnika može naštetiti vašoj kosi. Je li to istina? Imamo odgovor. No prvo, ukratko o prednostima:

Prednosti suhog šampona

Kao svježe oprana! Najbolje kod suhog šampona jest upravo to da kosi daje taj brzi osjećaj osvježenosti, čak tri dana nakon pranja kose uz redovito nanošenje. Nove formule s ekstraktima pamuka i aloe verom (primjerice od Schaume), nježno uklanjaju masnoću iz vaše kose i daju joj prekrasan miris dok istodobno vlaže vlasište. Najnoviji proizvodi čak udovoljavaju različitim potrebama kose. Suhi šampon za volumen čini tanku kosu punijom i daje joj podatnost. Suhi šamponi protiv zamašćivanja kose pretvaraju masnu, spljoštenu kosu u kosu zdrava i njegovana izgleda. Današnji suhi šamponi čak su razvijeni za različite boje kose. Time se lakše poveže vrijeme do idućeg bojenja izrasta. Turbo-čistač također je sjajan alat za oblikovanje. On kosi daje dodatnu čvrstinu i postojanost (čak i kod svježe oprane kose). Oblikovana suhim šamponom, popularna nezaglađena frizura nadomak vam je ruke. Kovrče, pletene frizure i profinjene punđe postojanije su i dugotrajnije.

Nedostaci suhog šampona

Što ne ide u prilog ovoj čudotvornoj pomoći: prečesta uporaba? Suhi šampon nije zamjena za pranje kose. Nemojte ga stalno koristiti. Vašoj kosi redovito treba konvencionalni šampon i voda. Ne koristite li ispravno taj sprej u prahu – primjerice ako ga odjednom previše nanesete – pojavit će se sitni ostaci u kosi i izgledat će prašnjavo. To se posebno odnosi na tamniju kosu, budući da je suhi šampon obično svijetlije boje.

Poprskaj i idi: Osnove suhog šampona

Ne možete pogriješiti uporabom suhog šampona. Prateći nekoliko jednostavnih pravila, mali je rizik od pojave bijelog praha čak i u tamnoj kosi.

Kako se nanosi:

1. Prekrijte ramena ručnikom i temeljito počešljajte kosu.

2. Protresite spremnik tako da se svi aktivni sastojci temeljito pomiješaju i zatim poprskajte kosu suhim šamponom u kratkim mlazovima s udaljenosti od 20 cm.

Savjet: Suhi šampon nanesite odozdo na šiške, tako da se ne zalijepe za čelo. Istodobno time šiške izgledaju svježe i razigrano.

3. Ostavite da suhi šampon djeluje na masnim dijelovima dvije do tri minute. Za to će vrijeme prah upiti svu prljavštinu, masnoću i ostatke proizvoda za oblikovanje.

4. Zatim nježno izmasirajte vlasište ručnikom. Ako ga nemate pri ruci, možete to učiniti prstima.

5. Temeljito iščetkajte kosu tako da odstranite sve ostatke proizvoda.

Savjet: Četke s prirodnim dlakama, poput veprovih, najbolje su za kosu. Posebno su nježne za iščešljavanje masnoće i ostataka suhog šampona iz kose. Oštra plastična zupca mogu uzrokovati pucanje vrhova. Također možete nakratko sušilom ispuhati kosu tijekom četkanja.

6. Za oblikovanje frizure: Nanesite suhi šampon na svježe opranu kosu. Odmah nakon sušenja kose sušilom, poprskajte ga po rubu kose. Time ćete dobiti volumen i usporiti mašćenje kose.

Suhi šampon: Kad je opet vrijeme za pranje kose vodom?

Iako je suhi šampon vrlo praktičan, on ne može zamijeniti odgovarajuću njegu kose i pranje kose vodom. Proizvodi poput šampona, regeneratora, maski i sprejeva za njegu koji se nanose na vlažnu kosu pojačani su aktivnim sastojcima za zaglađivanje, obnovu i hranjenje kose, što znači da daju vrhunsku njegu pored pranja. Nijedan suhi šampon to ne može. Ipak, idealan je za vrijeme između dva pranja jer zadržava njegovan i održavan izgled kose.

Otkrijte: Šampon za kosu