Žena pere kosu
Njega kose | Šamponiranje

3 stvari koje trebate upamtiti kod pranja kose

Je li moguće oprati kosu na pogrešan način? Ne baš. Ali postoje neki savjeti i trikovi da kosa bude živahna i sjajna. Zanima vas? Otkrivamo vam sve

Upravo ste oprali kosu, ali ona je beživotna i pada u „rezancima“? Zašto li se to dogodilo? Odgovor je jednostavan: zato što pranje kose nije samo pranje kose – mnogo je čimbenika koji mogu beživotnu kosu učiniti sjajnom. Morat ćemo ih pobliže pogledati – no prije nego što počnemo: nemojte odmah okriviti šampon! Naravno, trebali biste odabrati onaj koji odgovara vašoj strukturi kose i njezinim potrebama (popucali vrhovi, suhoća, prhut itd.), koji sadrže sve potrebne sastoje da je njeguju. No ako želite lijepu kosu nakon svakog pranja, morate razviti sustav koji će svaki put djelovati. Nemojte prati kosu češće nego što je to doista potrebno, provjerite je li voda u vašem području tvrda ili meka – i pročitajte dalje da doznate više!

Razvijte sustav

Prije pranja kose, počešljajte je da nema zapetljanih vlasi koje bi se tijekom pranja mogle još čvršće zapetljati. Kad je kosa mokra, istisnite šampona u količini lješnjaka i napravite sapunicu, prvo među dlanovima, a zatim je nanesite na kosu. Važno: ako se ne napravi sapunica, morat ćete to ponoviti. Umasirajte temeljito u kosu, obratite posebnu pozornost na korijen kose, rub kose i sljepoočnice gdje se znaju zadržati šminka i krema za lice. Znat ćete kad je kosa čista jer će „škripati“.

Nemojte pretjerati

Ako perete kosu svaki dan, razmislite o tome. Tanku kosu treba prati tri puta tjedno, kovrčavu i gustu kosu dvaput tjedno. Ako možete smanjiti učestalost pranja kose, izbjeći ćete isušivanje kože vlasišta. Usto, struktura kose, tip kose koju imate također je važan čimbenik: što je kosa masnija, to je češće treba prati. Ako koristite gel ili vosak, kosa se brže postaje objesi pa ćete je trebati češće prati.

Tvrda ili meka voda?

To je također važan čimbenik. Kalcij i magnezij u tvrdoj vodi može prodrijeti u kosu te je učiniti krutom i grubom na dodir. Dobra je ideja koristiti regenerator koji se ne ispire ili masku, pogotovo za tanku kosu jer ju je tada lakše počešljati. Meka voda čini kosu elastičnijom i vlasi više lete, pa ćete trebati styling kremu da dobije više strukture i oblik. Ako niste sigurni je li voda u vašem području meka ili tvrda, pogledajte sapunicu šampona: ako se šampon lako pretvara u sapunicu, voda je meka; ako pak ima manje pjene ili nimalo, voda je tvrda.

Otkrijte: Šamponiranje