Žena-kosa
Njega kose | Regenerator za kosu

Mit o kosi: Što je optimalno u njezi kose?

Šampon, regenerator, maska za kosu, tekućina za popucale vrhove, sprej za zaštitu od topline: što više proizvoda za njegu kose to bolje, zar ne? Možda zvuči logično, ali to ne znači da je ispravno…

Zapravo, suprotno je bolje. Previše proizvoda i tretmana za njegu kose može loše utjecati na vašu kosu. Ukratko: i dobroga katkad može biti previše. Sušenje kose, oblikovanje, bojenje, toniranje i trajna ondulacija mogu ukloniti prirodna ulja koja štite kosu i poremetiti ravnotežu vlasišta. Previše regeneratora može imati sličan efekt – sprječava vašu kosu i vlasište da si sami pomognu. Razmislite: ako stalno nešto stavljate na vlasište, nikad neće imati priliku prirodno se zaštititi. U najgorem slučaju: kosa počinje ispadati.

Što je optimalno za njegu kose?

To nije lako pitanje i odgovor ne može biti jednostavan. Sve ovisi o stanju kose. I potrebe za njegom razlikuju se od osobe do osobe. Kad doista nađete proizvode za njegu koji odgovaraju potrebama vaše kose, tek tada ćete imati sjajnu i zdravu kosu. Primjerice, kod suhe kose intenzivan tretman s različitim proizvodima potreban je jer kosu treba hidratizirati. Masna kosa pak treba šampon koji smanjuje proizvodnju loja na vlasištu. Za najbolje rezultate odaberite proizvode iz iste linije jer su razvijeni da se upotrebljavaju zajedno.

Što učiniti s kosom oštećenom od previše njege?

Koristite šampon, regenerator, maske, ulja za kosu, pjene za volumne, lakove za kosu i što sve ne – i unatoč tome što se držite iste marke i linije – i dalje niste zadovoljni rezultatom. Vjerojatno koristite previše njege i proizvoda za oblikovanje kose. Sad vam samo može pomoći dubinsko čišćenje ili piling šampon koji će skinuti s kose sve nagomilane proizvode. Naš savjet: taj šampon nemojte koristiti prečesto jer ćete time oštetiti strukturu vlasi. Najbolje rješenje jest ne stavljati previše proizvoda na kosu.