yellow-tinge-in-blonde-hair
Boja kose | Njega obojene kose

Žuti tonovi u plavoj kosi

Prirodnost i sjaj – to je ono što većina žena želi od svoje nove boje kose. No katkad bojenje nema odmah taj željeni efekt. Posebno nepopularno među plavušama: žuti tonovi u kosi. Objašnjavamo zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti

Privlačna, mladenačka i puna veselja – te se pozitivne značajke obično vežu uz plavu kosu. To je sigurno jedan od razloga zašto je ta boja kose tako popularna. I zašto tako često zamjenjuje prirodnu boju kose. Zahvaljujući izbjeljivanju, promjena boje nije problem ni za nijedan tip kose. No budući da je posvjetljivanje jedan od najčešćih načina promjene boje kose, treba poduzeti posebne korake njege ako to činite kod kuće. Inače bi se mogle pojaviti neprivlačne posljedice poput žutih tonova. Donosimo korisne savjete i trikove da ih spriječite. No počnimo s osnovama izbjeljivanja:

Što trebate znati o izbjeljivanju

Što trebate znati o izbjeljivanju
© Getty Images

Blistavo lijepa: plava je omiljena boja mnogih žena

Iako često govorimo o „bojenju“ kad mijenjamo boju kose u plavo, no to nije baš precizno točan termin. Proizvodi za posvjetljivanje ne sadrže boju, nego tvari koje izbjeljuju, poput vodikova peroksida. Bilo da ih nanosite kod kuće ili kod frizera, oni uklanjaju prirodne pigmente iz kose i time je posvjetljuju. Tijekom vremena djelovanja posvjetljivača, kosa prolazi kroz faze raznih nijansa, poput crvene, narančaste i, naravno, žute – posljednja faza boje prije plave.

Kako se žuta pojavi u plavoj kosi?

Dva su moguća razloga za žuti rezultat: nepravilna primjena ili odabir pogrešne boje.

Žuti tonovi u plavoj kosi zbog nepravilne primjene

Žuti tonovi su često rezultat preranog ispiranja proizvoda za izbjeljivanje. Mnoge žene provjeravaju svoju kosu tijekom postupka posvjetljivanja, zabrinu se kad opaze da im je kosa narančasta, a ne plava, i prerano prekinu postupak izbjeljivanja. Prerano ispiranje dovodi do žutih tonova u kosi. Mnoge žene ne znaju: vizualna promjena boje nije slučajna, to je stadij postupka posvjetljivanja. Budite strpljivi i dovršite do kraja postupak. Nakon naznačenog vremena djelovanja, nećete imati ni narančastu ni žutu kosu…

Kako spriječiti žute tonove: Pratite upute za uporabu proizvoda. Treba se točno držati naznačenog vremena djelovanja proizvoda na kosi. Ne ostavljajte proizvod za izbjeljivanje predugo niti prekratko na kosi.

Kako se riješiti žutih tonova: Ponovite postupak izbjeljivanja istim proizvodom i nadoknadite vrijeme djelovanja koje ste skratili. Primjerice, isprali ste izbjeljivač deset minuta ranije nego što je naznačeno? Tada ponovno nanesite izbjeljivač i ostavite da djeluje deset minuta.

Žuti tonovi u plavoj kosi zbog pogrešnog proizvoda

Kako spriječiti žute tonove

Dobro pogledajte pakiranje prije kupovine boje za kosu kako biste vidjeli koju boju možete očekivati. Svaki proizvod pokazuje razne početne boje kose i rezultate nakon nanošenja tog proizvoda. Usporedite svoju prirodnu boju kose s ponuđenima i odaberite proizvod za izbjeljivanje koji odgovara vašoj boji kose.

Kako se riješiti žutih tonova

Možete ponoviti postupak izbjeljivanja ako niste zadovoljni rezultatom. Međutim, odaberite slabiji proizvod za izbjeljivanje budući da je vaša kosa već djelomično izbijeljena.

Imate samo mali žuti sjaj u kosi?

Kozmetički pomagači poput srebrnog šampona može isprati žuti sjaj. Taj poseban proizvod sadrži plavo-ljubičaste pigmente koji vizualno izbacuju žutu kao komplementarnu boju. Taj efekt žutih tonova ispire se nakon nekog vremena budući da se boja nalazi na površini kose. Rezultati se mogu razlikovati od osobe do osobe. Još niste zadovoljni? Možete nekoliko puta oprati kosu srebrnim šamponom, ali ne češće od svakog drugog pranja kose.

Optimalna njega za izbijeljenu kosu

Optimalna njega za izbijeljenu kosu
© Getty Images

Plava ljepota: ispravna njega vrhunski je tretman ljepote za izbijeljenu kosu

Kako bi vaša izbijeljena kosa imala prirodan sjaj nakon što se riješite žutih tonova, njegujte kosu posebnom njegom. Idealna je maska s uljem i ekstraktom agruma, budući da osvježava plavu boju i protuteža je žutim tonovima. Njegujući sastojci također hrane kosu nakon izbjeljivanja.

Dodatne savjete za još veću blistavost plave boje donosi Armin Morbach, stručnjak za kosu iz Schwarzkopfa, u ovim videouputama:

Video: Kako oštećenu kosu učiniti glamuroznom

Otkrijte: Njega obojene kose