bleaching
Boja kose | Izbjeljivanje

Izbjeljivanje i drugi: Mudri načini do plave kose

Želite postati plavuša? Tada se okuražite i posvijetlite svoju kosu! Bojenje, izbjeljivanje ili pramenovi – otkrivamo djelovanje svake od tih metoda i koje efekte možete postići tim raznim načinima do plave kose

Prvo: ako želite odjednom imati blistavu platinasto-plavu boju kose, ili smeđu kosu učiniti plavom, izbjeljivanje je jedini način. No ako se boja ne mijenja tako radikalno – možda od tamnoplave do svijetloplave – možete odabrati nježniju metodu posvjetljivanja. Također se upitajte koji efekt želite postići: Želite li zasjati trajnom bojom ili biste iskušali privremeni efekt plave boje? Evo sažetka svih mogućnosti, uključujući savjete i trikove:

Posve plava: Izbjeljivanje

Izbjeljivanjem možete svoju kosu učiniti do osam nijansi svjetlijom. Međutim, taj kemijski proces više opterećuje vašu kosu od bojenja. Naravno, rezultat je mnogo impresivniji: posve plava boja!

Djelovanje: Na tržištu su dostupni razni proizvodi za izbjeljivanje. Prah, krema ili gel – no postupak je isti. Prvo se otvaraju kutikule vlasi, zatim koktel vodikova peroksida (u različitim dozama) više ili manje otapa prirodne pigmente i time posvjetljuje kosu. Postupak ima dugoročan efekt, što znači da je kosa trajno svjetlija i s vremenom izrasta.

Dobro je znati: Postupak posvjetljivanja kreće od crvene do žute do posljednje plave nijanse. Stoga je ključno pratiti vrijeme djelovanja izbjeljivača na kosi. Ako se ispere prerano, crvenkasta ili žućkasta primjesa može ostati u kosi. S druge strane, kosa može postati porozna i lako se lomiti ako je izbjeljivač ostao predugo u kosi. Zato je bitno točno pratiti upute i tada će sve biti plavo… oprostite, u najboljem redu!

Raskošna boja: Bojenje, a ne izbjeljivanje

Bojenjem možete posvijetliti svoju kosu za jednu ili dvije nijanse. Taj je postupak nježniji od izbjeljivanja jer je koncentracija vodikova peroksida daleko manja. Stoga je idealan ako samo želite posvijetliti svoju postojeću plavu boju kose za nijansu ili želite dati sjaj svojoj svijetloj boji kose. Primjerice, zlatna primjesa, bakrena primjesa ili pepeljasto-biserni efekt. Usto, bojenje je savršeno za prekrivanje onih prvih nekoliko sijedih vlasi.

Djelovanje: Nanošenje boje za kosu otvara kutikule vlasi baš kao izbjeljivanje. No umjesto uklanjanja prirodnih pigmenata, ono ih zamjenjuje umjetnima. Rezultat je trajan. Boja se ne može isprati. Obojena kosa mora izrasti, budući da su molekule nove boje učvršćene u vlasima. 

Dobro je znati: Boja za kosu sastoji se od dva sastojka: kreme za bojenje i tekućine za razvijanje boje koje morate pomiješati prije nanošenja na kosu. Postoje i intenzivne polutrajne boje koje se također sastoje od dva sastojka, no one se s vremenom isperu. Nijanse za posvjetljivanje također se mogu naći među bojama za kosu. To su formule koje posvjetljuju kosu za do četiri nijanse, simultano dodajući trajne, dugotrajne svjetlije pramenove (u pastelnim primjesama).

Svjetliji dijelovi: Pramenovi, a ne izbjeljivanje

Pramenovi su sjajan način da nježno dodate svjetliju nijansu u svoju kosu!

Djelovanje: Metoda nanošenja pramenova vrlo je slična izbjeljivanju. Postupak posvjetljivanja isti je, samo se ne prekriva cijela kosa, nego samo pramenovi. Djelomično nanošenje stoga je nježnije prema kosi. Ako pramenove želite napraviti kod kuće, neka vam prijateljica pomogne s odvajanjem pramenova na pozadini glave. Priručni pomagači: ovisno o tehnici nanošenja, možete sami napraviti tanke pramenove pomoću kape za pramenove ili šire pramenove pomoću priložene četke ili aplikatora. Detaljne upute ili videoupute za nanošenje pokazuju vam kako se to radi.

Dobro je znati: Kombinacija plavih pramenova u raznim nijansama izgleda vrlo prirodno i privlačno – ovdje vrijedi pravilo: vježbom do savršenstva!

Nježno: Privremena boja, a ne izbjeljivanje

Nažalost, privremena boja za kosu nije dovoljna za učinkovito posvjetljivanje kose. Međutim, idealna je za stvaranje zanimljivih efekata boje u kosi. Primjeri uključuju razne zlatne, crvene ili svijetlosmeđe pramenove, od boje meda, jantara do karamele ili moche.

Djelovanje: Za razliku od bojenja ili izbjeljivanja, privremena boja ne prodire dubinski u vlas, nego postavlja čestice boje ispod kutikula vlasi. Time je ta vrsta bojenja nježnija i daje posebno intenzivan sjaj kosi budući da pigmenti pojačavaju odražavanje svjetla.

Dobro je znati: Ako niste zadovoljni rezultatom bojenja, ne morate ga mjesecima trpjeti – ova se boja ispire, ne ostaje u kosi dugo kao trajna boja za kosu ili izbjeljena kosa. Razina trajnosti boje vrlo je važna. Razina 1 znači da se boja ispire i traje šest do osam pranja kose. Za intenzivne polutrajne boje razine 2, oksidativne boje miješaju se s vodikovim peroksidom. One mogu trajati do 24 pranja.

Postupno posvjetljivanje: Sprej za plavu kosu

Ako ne želite bojiti svoju kosu, sprej za plavu kosu još je jedna mogućnost posvjetljivanja. Dobijete efekt plave kose s nekoliko štrcaja – kao da je okupana suncem!

Djelovanje: Nanesite proizvod na kosu prije sušenja (toplina pojačava efekt posvjetljivanja). On postupno posvjetljuje boju vrlo malom količinom vodikova peroksida. Sprej za plavu kosu ne bi se smio nanositi svaki dan, nego tijekom kratkog vremenskog razdoblja. Primjerice, kad kosa potamni preko zime i treba je malo posvijetliti.

Dobro je znati: Ako koristite sprej za plavu kosu, nanesite jednom tjedno masku na kosu. Tako će vaša posvijetljena kosa biti zdrava i sjajna.

Otkrijte: Izbjeljivanje

Preporučeni proizvodi