bleach
Boja kose | Izbjeljivanje

Blistava plava kosa na nježan način

Plava je i dalje najpoželjnija boja kose. Ne brinite se ako vam priroda nije dala svijetloplavu kosu o kakvoj sanjate. Danas je mnogo lakše i prihvatljivije doći do željene boje kose. Današnje profinjene boje za kosu koje izbjeljuju nježnije su nego prije, a mogu posvijetliti čak i vrlo tamnu kosu. Niže vam donosimo osnove o suvremenom načinu izbjeljivanja kose.

Boje za kosu koje izbjeljuju mogu posvijetliti vašu kosu za do osam nijansi bez obzira na to je li vaša prirodna boja kose srednje plava ili svijetlosmeđa. Posebne boje koje izbjeljuju veoma tamnu kosu (od srednje smeđe do crne) mogu posvijetliti kosu za dvije do tri nijanse, a da se ne pojavi neželjena crvena primjesa. Korisno je upoznati se s postupkom izbjeljivanja kose. Prvo, sloj glatkih kutikula kose se omekša kako bi postao propustan za tekućinu za izbjeljivanje kose. Time vodikov peroksid može duboko prodrijeti u vlas gdje oksidira postojeće pigmente koji postaju bezbojni. Dostupne tekućine za izbjeljivanje u bojama za kosu sadrže različite koncentracije vodikova peroksida i zbog toga se razlikuje stupanj izbjeljivanja prirodnih pigmenata u kosi. Postupak izbjeljivanja ima nekoliko stadija, pa se boja kose također postupno posvjetljuje. Tijekom postupka boja kose mijenja se od svoje prirodne boje do raznih nijansi crvene i žute prije nego što dođe do konačne plave boje. Stoga pažljivo odaberite odgovarajući posvjetljivač za svoju kosu i željenu nijansu plave. Pridržavajte se naznačenog vremena primjene (od 30 do 45 minuta) kako vaša plava kosa ne bi dobila crvenkastu ili žućkastu primjesu, što je posljedica preranog prekida djelovanja posvjetljivača. S druge strane, ako posvjetljivač ostavite predugo na kosi, to neće još više posvijetliti vašu kosu, nego će je oštetiti. Postat će slamnata i porozna.

Kosa žudi za dodatnom njegom nakon izbjeljivanja

Posvjetljivači ili boje za kosu koje posvjetljuju dolaze u paketu s hranjivim regeneratorima za izbijeljenu kosu. Obavezno nanesite te regeneratore na svježe izbijeljenu kosu, ostavite ih da djeluju tri minute i zatim dobro isperite kosu. Hranjivi sastojci ojačavaju kosu i daju joj svilenkast sjaj. Jeste li nedavno bili na trajnoj ondulaciji ili kemijski ravnali kosu? U tom slučaju pričekajte barem dva tjedna s posvjetljivanjem kose inače biste pretjeranim tretiranjem mogli oštetiti kosu. Ako svoju kosu redovito izbjeljujete, ne morate nanositi posvjetljivač na cijelu kosu. Nanošenje posvjetljivača samo na izrast mnogo je nježnije prema kosi, a dobit ćete jednak rezultat ako posvjetljivač nanesete na cijelu kosu posljednje dvije do pet minuta ukupnog naznačenog vremena djelovanja boje/posvjetljivača na kosi.

Posvjetljivanje kose plavim pramenovima

Možda vam se više sviđa osvježavanje boje kose s nekoliko dobro smještenih plavih pramenova nego posvjetljivanjem cijele kose. Pramenovi kose mogu se posvijetliti za dvije do šest nijansi od vaše prirodne boje kose. Oni sjajno izgledaju na svijetloplavoj do srednje smeđoj kosi. Možete iskušati boju za kosu koja boji u pramenovima jer istodobno boji kosu u plavu boju i karamel tonove. Razigrani odsjaji tih pramenova veoma su privlačni i zanimljivi. Posvjetljivanje samo pramenova kose manje je stresno za kosu od izbjeljivanja cijele kose. Ako prvi put stavljate pramenove na kosu, zatražite pomoć prijateljice ili prijatelja. Dodatni par ruku može uvelike pomoći, pogotovo kod posvjetljivanja kose na pozadini glave.

Najjednostavniji način: Sprej za posvjetljivanje kose

Blage nijanse imaju najviše efekta. Sprejevi za posvjetljivanje idealni su za postupno posvjetljivanje u plavu boju ili za dodatnu blistavost kose. Ti sprejevi svakom primjenom posvjetljuju kosu za četvrtinu nijanse. Toplina ili sunčeve zrake pojačavaju efekt posvjetljivanja. Sušenje kose sušilom stoga pojačava učinak tih sprejeva. Kako sprejevi za posvjetljivanje kose sadrže nisku koncentraciju vodikova peroksida, relativno su nježni prema kosi. Međutim sprejeve za posvjetljivanje kose nije poželjno svakodnevno nanositi na kosu, nego neko kratko vrijeme. Ako želite da vam kosa ne izgleda beživotno do idućeg posvjetljivanja, prigodno rješenje je sprej za posvjetljivanje. No obavezno njegujte svoju kosu! Regenerator nakon svakog pranja šamponom i maska jednom tjedno čuvaju izbijeljenu ili posvijetljenu kosu tako da izgleda zdravo i sjajno.

Otkrijte: Izbjeljivanje